Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Του Νίκου Αναγνωστάτου

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος


Η εκλογή Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και ως εκ τούτου πρέπει να είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά της κυρίως στη Βουλή, το συντομότερο δυνατό. Διότι μια Κυβέρνηση χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση, η οποία να μπορεί να την ελέγχει και να προλαμβάνει αστοχίες ή άλλες σκοπιμότητες της Κυβέρνησης, το έργο της δεν θα είναι χρήσιμο και αποτελεσματικό.

Ο τρόπος εκλογής του Προέδρου, για δεύτερη φορά, γίνεται με καθολική ψηφοφορία των μελών της παράταξης και ως εκ τούτου η ευθύνη των μελών του κόμματος είναι αυξημένη. Επομένως, είναι ανάγκη οι υποψήφιοι να εκθέσουν τις θέσεις και απόψεις τους, για να μπορούν τα μέλη να κρίνουν και να ψηφίζουν αναλόγως. Στο σημείο τούτο αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω ότι οι βουλευτές, καλό είναι να μην αναμειχθούν σε αυτές τις διαδικασίες. Να μην εκφράσουν προτίμηση για κάποιον υποψήφιο. Τούτο για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας για να αποφευχθεί η αμηχανία αν δεν εκλεγεί αυτός που υποστήριξε. Ο άλλος γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να χάσει ψηφοφόρους οι οποίοι θα έχουν διαφορετική προτίμηση και εν τέλει χωρίς η εκφρασθείσα προτίμησή του να ωφελεί σε τίποτε, ενώ αντιθέτως, η μη έκφραση προτίμησης, συντείνει στην ενότητα του κόμματος. Το παράδειγμα αυτό άλλωστε δείχνουν οι πρώην πρωθυπουργοί, Καραμανλής και Σαμαράς.

Ποια όμως πρέπει να είναι τα προσόντα και το πρόγραμμα του μελλοντικού Προέδρου, ώστε να μεταλαμπαδεύσει την ελπίδα στους Έλληνες, με την αναδιοργάνωση του κόμματος και την ικανοποιητική διακυβέρνηση της χώρας.

· Να έχει εργαστεί για να γνωρίζει πως βγαίνει το ψωμί, με τί διαδικασίες και προϋποθέσεις εργάζεται, τις δυσκολίες ή και αδικίες που αντιμετώπισε, ώστε αύριο που θα είναι εξουσία, να μπορεί να διαμορφώσει ή και να βελτιώσει όπου είναι δυνατό τις διαδικασίες αυτές, προς όφελος των πολιτών.

· Να έχει πολιτική εμπειρία και γνώσεις, πολλές γνώσεις, για να μπορεί να αντεπεξέρχεται επιτυχώς των διαλόγων και αντιπαραθέσεων, όταν και όπου απαιτηθεί και κυρίως να αποκαλύψει και πολεμήσει την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς, μια ηγεμονία που καθόρισε την διακυβέρνηση της χώρας επί τα χείρω, με τις δυναμικές της παρεμβάσεις, για τις οποίες τώρα διαμαρτύρονται ως αποκλειστικά έργο άλλων.

· Να έχει ηγετικές ικανότητες και δυνατό πολιτικό λόγο, για να αντιπαρατίθεται επιτυχώς με την κυβέρνηση και την πολιτική της, ως αντιπολίτευση, και να υποστηρίζει και αιτιολογεί τις θέσεις, απόψεις και πολιτική αύριο ως κυβέρνηση, εμπνέοντας τον σεβασμό και αναγνώριση από όλους.

· Μια ηγετική φυσιογνωμία με αιτιολογημένο και υπεύθυνο πολιτικό λόγο, θα έχει επιτυχίες και αναγνωρίσεις στην Ευρώπη και τα διάφορα διεθνή fora, ώστε όλοι να σέβονται και να εκτιμούν τη μικρή αλλά περήφανη Ελλάδα.

· Να αναμορφώσει την κομματική οργάνωση, η οποία δημιουργήθηκε για αμυντικούς κυρίως λόγους, αντιγράφοντας την οργανωτική δομή των αριστερών κομμάτων, που στηρίζονται στα Μαρξιστικά/Λενινιστικά πρότυπα και αντιλήψεις που εμπεριέχουν την “κολλεκτιβιστική” αντίληψη, τον “συγκεντρωτισμό” της εξουσίας, του “κομφορμισμού” με βάση την “υπέρτατη σοφία” που συνεπάγεται την υποβάθμιση ή την εξαφάνιση του “ατόμου”, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του φιλελευθερισμού. Η δομή και λειτουργία του κόμματος, πρέπει να στηρίζεται στην “εξατομικευμένη ευθύνη των μελών των οργανώσεων, που συνάδει. με την δημιουργική αξία του ατόμου, θεμέλιο της φιλελεύθερης ιδεολογίας”.

· Να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο και παραγωγικό, αλλά και πραγματιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, με σύμπραξη των πολιτών, ώστε να είναι πάντοτε συμπαραστάτες του κυβερνητικού έργου, με φρέσκιες ρηξικέλευθες ιδέες, ώστε οι πολίτες να προσβλέπουν στη διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία. Μια πολιτική φιλελεύθερη αλλά με κοινωνικό πρόσωπο, δηλαδή κοινωνική πολιτική για τους αδύναμους κι ανήμπορους, όπως είναι η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να διστάσει να συγκρουστεί με κατεστημένα, αντικοινωνικά και μεροληπτικά συμφέροντα.

Αυτά τα ολίγα για την τόσο σημαντική διαδικασία εκλογής Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, με την προσδοκία οι υποψήφιοι να μας δώσουν τη δυνατότητα να κρίνουμε να συγκρίνουμε και να αποφασίσουμε τον άριστο.

Νίκος Αναγνωστάτος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ