Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σταθάκης: «Εξωπραγματικοί» οι κίνδυνοι περί κουρέματος καταθέσεων

Η συμφωνία είναι απόλυτα σαφής και συγκεκριμένη και «δεν έχει χώρο ούτε για την προσθήκη άλλων θεμάτων ούτε για σημαντικές παρεκκλίσεις», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Σταθάκης αναφορικά με τα σενάρια για νέα προαπαιτούμενα, που ορισμένοι εταίροι ίσως αξιώσουν.

Χαρακτηρίζει «εξωπραγματικούς» τους κινδύνους περί κουρέματος καταθέσεων, προκρίνει την ίδρυση δημόσιου φορέα, της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, που θα κρίνει την ικανότητα των δανειοληπτών, και εμφανίζεται βέβαιος για «επιστροφή στην ανάπτυξη πριν από το καλοκαίρι –πιθανότατα ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2016».

«Οι εγγυήσεις των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ και πληθώρα άλλων ασφαλιστικών δικλίδων καθιστούν το τραπεζικό σύστημα πολύ ασφαλέστερο απ’ ό,τι στο παρελθόν, αποθαρρύνουν τις πιστωτικές υπερβολές και εξαναγκάζουν τις τράπεζες να κινούνται εντός αυστηρότερων κανόνων», προσθέτει.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού υπογραμμίζει με νόημα ότι «υπάρχει πλήρης συναίσθηση στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το τι καλούμαστε να κάνουμε, οπότε θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα είναι απόλυτα σταθερή».

Μιλάει «για την αναδιάρθρωση του χρέους για την περίοδο μετά το 2022 -μια και το άμεσο χρέος της περιόδου 2015-2022 έχει διευθετηθεί πρακτικά με την αντικατάσταση του βραχυχρόνιου με μακροχρόνιο χρέος 30ετίας με μειωμένα επιτόκια- οφείλει να προχωρήσει με τρόπο που θα το καθιστά βιώσιμο, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να θεωρηθεί αξιόχρεη και να επιστρέψει σε κανονικό δανεισμό από τις αγορές. Αυτό συνιστά το κριτήριο κάθε αναδιάρθρωσης».

«Προφανώς υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης αν το άμεσο «κούρεμα» δεν είναι πολιτικά εφικτό. Δεν νομίζω ότι το ζήτημα πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε σε αυτή τη φάση σαν να ήταν θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας – περισσότερο ως μια αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης, που να είναι εφικτή υπό τις παρούσες συνθήκες», σημειώνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ