Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΑΦΕΡΜΟΥ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρώην υπουργό

Σύλληψη πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ από στιγμή σε στιγμή καθώς οι εξελίξεις με τις μίζες είναι καταιγιστικές και η κυβέρνηση με τα χαράτσια και το μακελειό των συντάξεων βρίσκεται στο καναβάτσο.

Οι επόμενες ώρες όπως όλα δείχνουν θα στείλουν πρώην υπουργό στην ίδια διαδρομή Ευελπίδων-Κορυδαλλός που ακολούθησε και ο Θωμάς Λιακουνάκος.

Στο μεταξύ συνελήφθη, κατόπιν έκδοσης εντάλματος από ανακριτή διαφθοράς, ο μεσάζων οπλικών συστημάτων, Κώστας Δαφέρμος (photo).

Όπως αποκάλυψε ο Lykavitos.gr συνελήφθη λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι στο γραφείο του, ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος, αντιπρόσωπος Ρωσικών εταιρειών οπλικών συστημάτων.

Συνελήφθη επίσης και ο γιος του Σπύρος Δαφέρμος καθώς και ο Γ.Δασκαλάκης στέλεχος της ίδιας εταιρείας.

Η εταιρεία Δαφέρμου φέρεται να έχει μεσολαβήσει για την προμήθεια των οπλικών συστημάτων Kornet στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης

Tις αποκαλύψεις για τις μίζες είχε κάνει ο Αντώνης Κάντας..

Πρόκειται για τη δεύτερη ηχηρή σύλληψη για εξοπλιστικά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών-όπως γράφει η Βασιλική Κόκκαλη στο Πρώτο Θέμα- έπειτα από αυτή του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, η οποία έγινε επίσης με ένταλμα του ανακριτή και οδήγησε στην προφυλάκισή του.

Σύμφωνα με πληρηφορίες, ο Κ. Δαφέρμος συνελήφθη για μίζα τριών εκατομμυρίων δολαρίων προς τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα.

Η έκδοση του εντάλματος σε βάρος του Κ. Δαφέρμου έγινε τώρα, καθώς πριν από περίπου δύο 24ωρα οι ανακριτικές αρχές έλαβαν τις απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικών δικαστικών συνδρομών που είχαν αποστείλει προς την Ελβετία και την Αυστρία.

Στη συνέχεια, και με βάση τα στοιχεία αυτά, οι Αρχές προχώρησαν στην έκδοση του εντάλματος σε βάρος του Κ. Δαφέρμου, αλλά και στην έκδοση δυο ακόμη ενταλμάτων σε βάρος προσώπων από το δυναμικό της εταιρείας του.

Το ένταλμα εκδόθηκε στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την προμήθεια των συστημάτων Kornet. Για τη διακίνηση μαύρου χρήματος είχε μιλήσει άλλωστε στην απολογία του το Δεκέμβριο του 2013 ο ίδιος ο Αντώνης Κάντας. Όπως είχε αναφέρει, τότε, ο Κάντας, του δόθηκε το 3% της προμήθειας ως μίζα, ποσό που το θεώρησε πολύ υψηλό.

Το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα είχαν ερευνήσει οι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, οι οποίο, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής, προχώρησαν και στην άσκηση ποινικών διώξεων για δωροδοκία, δωροληψία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (ισόβια) και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, αλλά και τις απολογίες του Αντ. Κάντα για την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ, διακινήθηκαν τρία εκατ. δολάρια από τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας.

Και αυτό, προκειμένου ο Αντώνης Κάντας να προβεί σε υπηρεσιακές ενέργειες που ανάγονταν στα καθήκοντά του και συγκεκριμένα στην υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

Το συνολικό κόστος σύμβασης ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ