Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έρχεται βροχή λουκέτων

Ο επικείμενος κίνδυνος λουκέτου του 1/3 από τις εναπομείνασσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα Capital Controls απαιτεί να δούμε το θέμα πολύ προσεκτικά.

Τα Capital Controls επεβλήθησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να αποτρέψουν την κατάρρευση των τραπεζών.

Οι τράπεζες κατέρρεαν διότι οι καταθέτες ακόμα και 1-2 χιλιάδων ευρώ, απέσυραν τις καταθέσεις.

Αυτό συνέβη λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που επέδειξε ως και η μητέρα της τότε εν ενεργεία Αναπληρώτριας Υπουργού.

Η εμπιστοσύνη απωλέσθη λόγω του φόβου των καταθετών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε στο χέρι τις καταθέσεις και θα τις κούρευε για να πάρει τα λεφτά του κόσμου για να πληρώσει τους 40άρηδες συνταξιούχους και χιλιάδες άλλους αργόμισθους που επαναπροσέλαβε ή προστατεύει με τις πολιτικές του.

Άρα για να εξηγούμεθα, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, τα Capital Controls δεν θα αρθούν διότι ο κόσμος δεν θα αποκτήσει ξαφνικά εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον δεν θα έχουμε κυβέρνηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι συνεργάζεται μόνο με τους ΑΝΕΛ, οπότε και δεδομένης της εκλογικής αποδυνάμωσης και των δυο αυτών κομμάτων, οι πιθανότητες να αποτελέσουν ισχυρή κυβέρνηση είναι μηδαμινές ακόμη και αν μάζευαν τους 151 βουλευτές.

Για να αρθούν τα Capital Controls, πρέπει να βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ. Αλλιώς θα συνεχίσουν, με αποτέλεσμα μια πλειάδα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εισάγουν αγαθά για την Ελληνική αγορά θα πάψουν να υφίστανται, καθώς επίσης και όλες εκείνες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βασίζονται στις εισαγόμενες πρώτες ύλες των προηγούμενων για να κατασκευάσουν ή να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Η κατάσταση με τα capital controls είναι τραγική για τους εισαγωγείς και την αγορά, καθώς πάνω από το 80% των εισαγωγέων δεν δύνανται να εισάγουν τα εμπορεύματά τους, εφόσον το απαραίτητο κονδύλι των 150 εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως για τις απαραίτητες εισαγωγές της χώρας έχει περιοριστεί στα 22 εκατομμύρια.

Συνεπακόλουθο του κλεισίματος ως και του 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι η εκτόξευση της ανεργίας, σε τέτοιο βαθμό που η κατάσταση το ‘12 και το ‘13 θα ομοιάζει με περίοδο ευημερίας.

Ίσως κάποιοι που δεν εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις νομίζουν ότι δεν θα επηρεαστούν από αυτό τον Αρμαγεδδώνα, όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η οικονομία είναι μια σειρά από αλληλένδετους κρίκους. Αν λοιπόν σπάσει ο κρίκος των μικρομεσαίων, είναι αμφίβολο ότι οι υπόλοιποι θα διατηρηθούν ανεπηρέαστοι, καθώς ο βασικός δημιουργός πλούτου στην οικονομία μας είναι ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος αν χαθεί το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεών του θα μπει σε ένα σπιράλ θανάτου, με ολοένα και λιγότερες θέσεις εργασίας, που θα αδυνατεί να στηρίξει φορολογικά τα έξοδα του Ελληνικού Κράτους και των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Οι τρεις βασικοί λόγοι που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραπαίουν σήμερα είναι
α) η κατάρρευση της εμπιστοσύνης σε σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που προκάλεσε το πάγωμα κάθε επένδυσης από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον περασμένο Νοέμβριο, που τελικά έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση,
β) τα capital controls, και
γ) το πάγωμα των αναπτυξιακών νόμων για χρήση ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών πόρων εντός της οικονομίας.

Το πάγωμα των πληρωμών από το κράτος προς τους προμηθευτές του τους τελευταίους 7 μήνες, και η εκτόξευση των οφειλών του από τα 3,5 στα 6-7 δισεκατομμύρια ευρώ, προσθέτει στο εκρηκτικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί για την οικονομία.

Βασική προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονικότητα, είναι η …επιστροφή στην κανονικότητα.

Αυτό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδειξε με πρωτοφανή καθαρότητα ότι το απεχθάνεται. Από τα μπρος-πίσω και τις αυτοδιαψεύσεις, ως την αβεβαιότητα της “δημιουργικής ασάφειας” που υπήρξε καταστροφική για την χώρα και την οικονομία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ απέδειξε ότι αδυνατεί να λειτουργήσει εντός των ορίων της κανονικότητας.

Ακόμα και την επιβολή 23% ΦΠΑ στην παιδεία, που επέλεξε ως κυβέρνηση για να αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ στο βοδινό κρέας, γύρισε προεκλογικά και προέτρεψε την τωρινή υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην το υλοποιήσει.

Ποιος να πιστέψει και να εμπιστευτεί ποιον τώρα…!

Προαπαιτούμενο για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι η συνέπεια, η προβλεψιμότητα, και η αξιοπιστία οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Πέρα από επιμέρους πολιτικές του εκάστοτε πλειοψηφικού κόμματος, η έλλειψη αυτών των παραπάνω τριών βασικών αρχών καθιστά αδύνατη την επιστροφή της εμπιστοσύνης τόσο από τους πολίτες, όσο και από πιθανούς επενδυτές που θα αδυνατούν να φτιάξουν επιχειρηματικό πλάνο, καθώς όλα θα είναι πιθανές μεταβλητές, και άρα θα αποφύγουν τις επενδύσεις.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αρκετοί Έλληνες δεν αντιλαμβάνονται πόσο πιο κάτω συνεπάγεται η πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση κλεισίματος του 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα!

Ας αναλογιστούν όμως, ότι το 57% των υπαρχόντων θέσεων εργασίας είναι σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 9 άτομα προσωπικό, και ότι αν αυτοί μείνουν χωρίς δουλειά, θα μειωθεί ανάλογα και η φοροδοτική ικανότητα της Ελλάδας, αλλά κυρίως η κατανάλωση που βρίσκεται οριακά στο επίπεδο επιβίωσης για τις επιχειρήσεις.

Είναι επίσης βέβαιο ότι μια κυβέρνηση με κορμό την Νέα Δημοκρατία, δεν θα έχει ένα μαγικό ραβδί για να επαναφέρει την κανονικότητα σε λίγες μέρες ή βδομάδες.

Έχει όμως την ξεκάθαρη πρόθεση να συνεργαστεί με όλους όσους βλέπουν την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ως επιθυμητή, και να δουλέψει σκληρά για να ξαναβάλει τη χώρα στις ράγες της ανάπτυξης που δειλά είχε αρχίσει να διαφαίνεται προς το τέλος του 2014.

Αυτό θα απαιτήσει να εφαρμοστούν οι δραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν την οικονομία μας, όπως περιλαμβάνονται στην συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη θα πρέπει να κάνει τα αδύνατα-δυνατά να μειώσει την δραματική φορολόγηση που συνεφώνησε ο κ. Τσίπρας, ώστε να επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσει πλούτο.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού τομέα της αυτασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ κλπ) θα πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς αποτελούν τσιμεντόλιθο στο λαιμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Επίσης η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί και προσωπικό πολιτικό στόχο του γράφοντος, ανεξάρτητα της εκλογικής επιτυχίας μου, ή μη.

Φυσικά αυτός ο προσωπικός πολιτικός στόχος μου ξεκάθαρα δεν μεταφράζεται σε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, όμως αποτελεί άσβεστη επιδίωξή μου για την επίλυση ενός τεράστιου προβλήματος που είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνει την διαφορά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και που οι κυβερνήσεις των προηγούμενων 5 ετών δεν άγγιξαν.

Σύντομα θα γνωρίζουμε αν ο ελληνικός Λαός αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της επαπειλούμενης κατάρρευσης του 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι αργά αλλά σταθερά η λογική θα υπερισχύσει αυτή τη φορά.

*O Άγης Βερούτης θα είναι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες εκλογές.

Του Άγη Βερούτη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ