Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ένα κλικ αισιοδοξίας εν όψει…

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Πόσο μάλλον που η ελληνική κοινωνία διάγει μια φάση μέγιστης σύγχυσης η οποία εντείνει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής ρευστότητας.

Τούτο σημαίνει πως στις επόμενες 17 ημέρες που μένουν μέχρι τις εκλογές, πρόσκαιρες εντυπώσεις, διατυπώσεις ή αναπάντεχα γεγονότα θα μπορούσαν να μεταβάλλουν αντιλήψεις και να αλλάξουν ριζικά το εκλογικό αποτέλεσμα από την αυτοδυναμία εκάστου των μονομάχων μέχρι την εκτόξευση στο βάθρο των νικητών κάποιου αουτσάιντερ…

Από τις εκλογές του περασμένου Γενάρη όμως μέχρι τις εκλογές του τρέχοντος Σεπτέμβρη υπάρχουν κάποιες βασικές μετατοπίσεις που αλλάζουν δομικά την εικόνα του πολιτικού σκηνικού.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2005 που ανέδειξαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις συγκέντρωσαν περίπου το 53% των ψήφων (ΣΥΡΙΖΑ 36,34%+ΧΑ 6,28% +ΚΚΕ 5,45%+ΑΝΕΛ 4,75%).

Στις ίδιες εκλογές οι δυνάμεις που διακήρυτταν προγραμματικά την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή, συγκέντρωσαν 11-12% (ΧΑ 6,28%+ΚΚΕ 5,47%).

Μετά τη μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το μέσο όρο των μέχρι τώρα δημοσκοπικών ευρημάτων, οι φερόμενες ως μνημονιακές δυνάμεις αναμένεται να συγκεντρώσουν περί το 64% (ΣΥΡΙΖΑ 25%+ΝΔ 25%+Ποτάμι 6,05+ΠΑΣΟΚ 4,68%+Ε Κ 4%).

Με τις ίδιες εκτιμήσεις, αν η ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη συγκεντρώσει από 5-10%, το μπλοκ της δραχμής συγκεντρώνει από 16-26%.(ΛΑΕ 5-10%+ΧΑ 6,28%+ΚΚΕ 5,47%).

Επί της ουσίας, μεταξύ των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου και τις βασικές εκτιμήσεις για τις προσεχείς, έχουμε μια μείωση της δύναμης του αντιμνημονιακού μετώπου από το 53% στο 16-26% και μια αύξηση του μπλοκ που υποστηρίζει την επιστροφή στη δραχμή στα ίδια ποσοστά.

Έχουμε μια ταύτιση του αντιμνημονιακού και του μετώπου της δραχμής σε ποσοστά όμως τα οποία προς το παρόν φαίνονται αβλαβή.

Κλειδί η δύναμη ΧΑ και ΕΚ…

Εκτός της μεταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ, για να ισχύσουν τα παραπάνω χρειάζεται να επιβεβαιωθεί και η έξοδος των ΑΝΕΛ από τη Βουλή και η είσοδος του Βασίλη Λεβέντη, όπως θέλουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Μοιάζει με την αντικατάσταση ενός κόμματος με αντισυστημική αντιμνημνημονιακή ρητορική με ένα άλλο με αντισυστημική βάση αλλά με μνημονιακό φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η πιθανή είσοδος της ΕΚ αποσπά ψήφους από άλλα κόμματα τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αντισυστημικά, όπως οι ΧΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΛΑΕ…

Κατ’ αυτήν την έννοια στις επόμενες εκλογές “κλειδί” πολλών εξελίξεων είναι πιθανόν να αναδειχθούν τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν η ΧΑ και το κόμμα του κ. Λεβέντη.

Τα όσα λέγονται περί της γραφικότητας του τελευταίου μπορεί και να έχουν βάση, αλλά μάλλον δεν αποτελούν εξαίρεση στα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στο κοινοβούλιο και γενικότερα την πολιτική ζωή της χώρας. Έχουμε δει δεκάδες βουλευτές και αρκετούς αρχηγούς με πρόδηλα χαρακτηριστικά γραφικότητας, ανεπάρκειας και ανηθικότητας να προελαύνουν πανηγυρικά στο κοινοβούλιο και τη δημόσια ζωή.

Υπάρχουν αντισυστημικές επιλογές που είναι επικίνδυνες για το παρόν και το μέλλον της χώρας και άλλες που είναι λιγότερο.

Αχτίδα στο βάθος του τούνελ…

Οι εξελίξεις αυτές στο βαθμό που θα επιβεβαιωθούν στις προσεχείς εκλογές, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια της χρεοκοπίας ενισχύουν κάποιες μακροπρόθεσμες θετικές προοπτικές σύνθεσης της πλειοψηφίας.

Ενισχύουν κάποιες θετικές προοπτικές μακροπρόθεσμα, γιατί μεσοπρόθεσμα τα χειρότερα για την οικονομία παραμένουν μπροστά και θα τα δούμε να αναπτύσσονται σε πλήρη ισχύ τους επόμενους μήνες, με κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία, μείωση εσόδων ασφαλιστικών ταμείων και κράτους κλπ.

Η 7μηνη παρένθεση, όπως αποδείχτηκε, της διακυβέρνησης της “παλαβής” αριστεράς και ειδικά η εφαρμογή των capital controls έχουν προκαλέσει μη αναστρέψιμη προς το παρόν καταστροφή στην οικονομία.

Η διαφαινόμενη ήττα της αντιμνημονιακής παρωδίας δεν είναι μόνο αριθμητική από τη μεταστροφή Τσίπρα, Καμμένου και τη διαφαινόμενη άνοδο Λεβέντη.

Είναι ηθική και πολιτική μετά τη συντριβή της εφαρμογής της πολιτικής αυτής στο πρώτο εξάμηνο του 2015, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες και τα μηδενικά θετικά αποτελέσματα.

Επίσης το 6μηνο της αριστερής διακυβέρνησης έχει συντρίψει και τις προοπτικές του μπλοκ της δραχμής, καθώς φαίνεται πως έγιναν προσπάθειες αναζήτησης χρημάτων, εγγυήσεων και γεωπολιτικής προστασίας για έξοδο από την ευρωζώνη και αυτή δεν βρέθηκε πουθενά.

Καμιά μικρή ή μεγάλη δύναμη στην υφήλιο δεν θέλησε να διακινδυνέψει τις σχέσεις της με ΗΠΑ και ΕΕ για χάρη της Ελλάδας, επειδή μια ομάδα “παλαβών” βρέθηκε στην εξουσία για λίγους μήνες.

Έτσι ακριβώς τα είχαμε προβλέψει από αυτήν τη στήλη.

Οι παραπάνω εξελίξεις στο βαθμό που επιβεβαιωθούν για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δημιουργούν μια βάση για θετικές εξελίξεις.

Κώστας Στούπας

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Η Κατερίνη ανακαλύπτει ότι ο Κωστής την απατάει με τη Στάσα!

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. Ο Κωστής πλέον δεν μπορεί να αποχωριστεί την αγκαλιά της Στάσας...