Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιάννης Μουζάλας: Θα χρησιμοποιήσουμε και την Αμυγδαλέζα

Οι μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στη χώρα υπόκεινται σε συγκεκριμένο καθεστώς και αντιμετωπίζονται διαφορετικά, τόνισε ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής – Θα είναι πιο ανθρώπινος ο χώρος, υποσχέθηκεΤο άνοιγμα της Αμυγδαλέζας για τους παράνομους μετανάστες προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας πως «αναγκαστικά» θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το πρώην κέντρο κράτησης.

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο υπουργός, οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας υπόκεινται σε διαφορετικό καθεστώς από ό,τι οι πρόσφυγες και επομένως θα πρέπει να τύχουν και διαφορετικής μεταχείρισης. Επομένως, το πρώην κέντρο κράτησης μεταναστών, που πανηγυρικά έκλεισε επί της προηγούμενης κυβέρνησης, θα πρέπει να λειτουργήσει εκ νέου, σε «πολύ πιο ανθρώπινη» βάση, όπως υποσχέθηκε ο κύριος Μουζάλας. «Νομίζω ότι θα υπάρξουν και τέτοιοι χώροι πολύ πιο ανθρώπινοι», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Ο κύριος Μουζάλας επισήμανε εξάλλου ότι όσον αφορά στους πρόσφυγες προγραμματίζεται να λειτουργήσουν άμεσα δύο κέντρα υποδοχής: Ένα που ήδη δημιουργείται στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και το άλλο ο προγραμματισμός είναι για γίνει στο Λαύριο. «Προσπαθούμε να φτιάξουμε μικρούς χώρους για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση και η επιβάρυνση να μην είναι μεγάλη στους πληθυσμούς», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, το καλοκαίρι πέρασαν από την Ελλάδα 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ωστόσο το χειμώνα αναμένεται να υπάρξει ύφεση λόγω του κακού καιρού. Χαρακτήρισε μάλιστα τον χειμώνα ως μια «χρυσή περίοδο να ετοιμαστούμε, να φτιάξουμε τις υποδομές που θα καλύψουν πιθανές ροές το καλοκαίρι».

Ο υπουργός εξήγησε παράλληλα ότι «φτιάχνουμε αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο σύστημα που με εναλλασσόμενους χώρους να μπορούμε να αδυνατίζουμε και ελαφρύνουμε τους κατοίκους από τα παράπλευρα βάρη που δημιουργεί η προσφυγιά και τους πρόσφυγες από τις άθλιες συνθήκες». Ο κ. Μουζάλας τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του το Σάββατο, ότι «δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια» και ότι «δεν μπορείς να εξαφανίσεις τους πρόσφυγες» και συνέστησε υπομονή, σημειώνοντας πάντως ότι κάτοικοι «έχουν δείξει πολύ μεγάλη υπομονή, πολύ μεγάλη αλληλεγγύη παρά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής εκτίμησε ότι «είναι μια καλή αρχή», «μια αρχή που λέει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μοιραστούν αναλογικά σε όλη την Ευρώπη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ