Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Για ποια Αριστερά μιλάμε; Του Λευτέρη Αυγενάκη

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης

Για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα στο έτος ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε εκλογές. Εκλογές που όχι μόνο δεν έχει ανάγκη η χώρα, αλλά, αντιθέτως, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα επιμηκύνοντας την ακυβερνησία, τις καθυστερήσεις στη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών και την αναβολή λήψης αποφάσεων σε κρίσιμα ζητήματα. Η χώρα δε χρειάζεται εκλογές, όπως δεν χρειαζόταν τον Ιανουάριο, όπως δεν χρειαζόταν τον Ιούλιο. Η χώρα χρειάζεται μια αποφασιστική κυβέρνηση έτοιμη να εργαστεί σκληρά και με εθνική συνεννόηση να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Ο πρωθυπουργός ζητά ξανά νωπή λαϊκή εντολή. Για ποιο λόγο άραγε; Για να πράξει, για μια ακόμη φορά, τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που ζητά η λαϊκή βούληση; Για να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και να μεταθέσει σε άλλους τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της 8μηνης διακυβέρνησής του; Ή, μήπως, για να αντιμετωπίσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και να εξυπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες ανάγοντας ένα εσωκομματικό πρόβλημα σε εθνικό ζήτημα;

Η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση της χώρας κατάφερε μέσα σε λίγους μόλις μήνες να σκιαγραφήσει το «αριστερό ήθος» διακυβέρνησης: φρόντισε να χάσει η χώρα την αξιοπιστία που με πολύ κόπο είχε ανακτηθεί, δημιούργησε προβλήματα και προστριβές στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, διακινδύνευσε τις σχέσεις μας με τους στρατηγικούς μας συμμάχους σε μια προσπάθεια αναζήτησης «νέων φίλων», καταστρέφει ολοκληρωτικά την οικονομία αφού με την εφαρμογή της πολιτικής των «παιγνίων» και της «δημιουργικής ασάφειας» σπατάλησε άσκοπα πολύτιμο χρόνο και οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, σε χρηματοδοτικές ανάγκες 86 δις Ευρώ και στον στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας με ανυπολόγιστες συνέπειες, οδήγησε σε αναβολή ή αναστολή εργασιών στα δημόσια έργα με ορατό πλέον τον κίνδυνο απώλειας πόρων του ΕΣΠΑ, παραδέχθηκε απλά ότι το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» είναι ανέφικτο, επέστρεψε στην πρακτική των ρουσφετιών, του βολέματος ημετέρων και του πελατειακού κράτους, σταμάτησε όποια μεταρρύθμιση είχε γίνει και απέδειξε κυβερνητική ανεπάρκεια σε όλους του τομείς, επέδειξε την ανυπαρξία οιασδήποτε πολιτικής στο κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού, και τέλος δεν παρουσιάζει ούτε ένα δείγμα γραφής στην καταπολέμηση της διαφθοράς, που τόσο είχε διατυμπανίσει αλλά, αντιθέτως, επιδεικνύει πληθώρα τέτοιων περιπτώσεων (Κορωνάκης, Βαλαβάνη, Μάρδας, Βαρουφάκης, κλπ) και διευκολύνει με νομοθετική ρύθμιση την αποφυλάκιση καταδικασθέντων σε υποθέσεις διαφθοράς (π.χ. Ψωμιάδης, Παπαγεωργόπουλος).

Η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση αφού απέδειξε την «ηθική κατωτερότητα» της Αριστεράς καταφεύγει για άλλη μια φορά στις κάλπες. Απαξιώνοντας τη στήριξη της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, που ανέλαβε την ευθύνη της διάσωσης της χώρας από την καταστροφή και διασφάλισε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, η κυβέρνηση επιδιώκει με επικοινωνιακά τεχνάσματα και δηλώσεις ότι «… θα στηρίξουν το Μνημόνιο μόνο αν επανεκλεγούν…» να συνεχίσει τον πολιτικό της τυχοδιωκτισμό.

Την κρισιμότερη στιγμή της μεταπολιτευτικής Ιστορίας, κι ενώ γινόμαστε απλοί παρατηρητές των εξαιρετικά σημαντικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η χώρα έχει έναν δειλό Πρωθυπουργό που το «βάζει στα πόδια» και ανάγει το εσωκομματικό του πρόβλημα σε εθνικό ζήτημα.

Είναι ώρες εθνικής ευθύνης. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους με όραμα για μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν ριζικά τη χώρα. Μακριά από το διχαστικό λόγο που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια από το ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα συνέβησαν στη χώρα τους τελευταίους μήνες πρέπει να γίνουν μάθημα σε όλο το πολιτικό σύστημα, ειδάλλως η έλλειψη εθνικής συνεννόησης θα δημιουργήσει νέα κρίσιμα προβλήματα με μη αναστρέψιμες συνέπειες. Η ελπίδα έρχεται μέσα από συνεννόηση, συνεργασία, σοβαρότητα, ειλικρίνεια, εντιμότητα και σκληρή δουλειά. Την επόμενη ημέρα οφείλουμε όλοι μαζί με εθνική συνεννόηση και συνεργασία να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση ευρείας στήριξης!

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας της Ν.Δ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ