Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Επιτέλους αριστερά Νο 2

Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο με 36,3% ο κ. Τσίπρας χθες κατάφερε να αθροίσει μαζί με το ποσοστό της ΛΑΕ εκλογική δύναμη σχεδόν ίδια ή και μεγαλύτερη.

Όταν αυτό συμβαίνει μετά από όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες και όσα προαλείφονται να γίνουν τους επόμενους, αποτελεί μια νίκη έκπληξη που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.

Ο τίτλος του άρθρου μας την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου ήταν “Επιτέλους αριστερά…”

Στο άρθρο εκείνο επισημαίναμε τα εξής: “Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μετά το 2010 πορεύθηκαν με γνώμονα τις ‘κόκκινες’ γραμμές και την παντελή απουσία εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, υποσχόμενος σε όλους τα πάντα. Ούτε αυτός διαθέτει κάποιο ρεαλιστικό και συμβατό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα εθνικό σχέδιο. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους θα κληθεί μέσα σε τρεις με έξι μήνες να υλοποιήσει το 90% όσων δεν υλοποίησαν οι προηγούμενοι σε πέντε χρόνια για να μείνει η χώρα στο ευρώ.

Κατ’ αυτήν την έννοια λοιπόν, επιτέλους αριστερά, για να τελειώνουμε με τις αγκυλώσεις της μεταπολίτευσης και τα μεταπολεμικά φαντάσματα…”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τους πρώτους έξι μήνες δεν υλοποίησε κανένα μνημόνιο, κινήθηκε εντός των ορίων μιας καταστροφικής διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα τα capital controls και την εμφάνιση για πρώτη φορά από μέρους των εταίρων του φακέλου του grexit πάνω στο τραπέζι.

Θα ήταν αδικία τους επόμενους μήνες να μην κληθεί να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ο ίδιος, έστω και ως κορμός μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Βέβαια, η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου από μια κυβέρνηση που τα περισσότερα στελέχη της το αμφισβητούν, εμπεριέχει τον κίνδυνο της αποτυχίας και της επανόδου του Grexit με δριμύτερους όρους.

Τα αρνητικά της χθεσινής εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλούνται στην αύξηση του ρίσκου της εξόδου της χώρας από το ευρώ και μιας ολοσχερούς κατάρρευσης της οικονομίας και κατά συνέπεια και της κοινωνίας.

Καθώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την οπισθοφυλακή του σκληρού πυρήνα του πελατειακού κράτους της μεταπολίτευσης, το γεγονός πως η χρεοκοπία θα λάβει χώρα στα χέρια του αποτελεί μια παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα και την αποδυνάμωση των αγκυλώσεων της ελληνικής κοινωνίας.

Η δεύτερη νίκη του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγους μήνες και μετά από τη διάψευση όλων των προσδοκιών και των ψευδών του, υποδηλώνει την αποτυχία της κεντροδεξιάς παράταξης και των λοιπών προοδευτικών δυνάμεων να αρθρώσουν μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση.

Η εξέλιξη επιβάλει την αναδόμηση του πολιτικού τοπίου πέραν του Κέντρου καθώς στην κεντροαριστερά αποκτά θέση ισχύος το μόρφωμα που επεξεργάζεται η στροφή του κ. Τσίπρα.

Το μνημόνιο που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας είναι ένα μνημόνιο το οποίο επιδιώκει τη δημοσιονομική σύγκλιση μέσω της φορολογίας. Ακόμη και αν εφαρμοστεί ευλαβικά θα αποτύχει να αναστήσει την ελληνική οικονομία.

Κατά συνέπεια σύντομα θα έχουμε την ολοκλήρωση της χρεοκοπίας της αριστερόστροφης πελατειακής ιδεολογικής κυριαρχίας. Το ρίσκο σε αυτό είναι η κατάρρευση της οικονομίας και οι δραματικές της συνέπειες.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ