Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Όλα για την ψήφο της μειονότητας»


Για μια ακόμη φορά όπως συμβαίνει στις εκλογικές αναμετρήσεις η κατάρτιση των εκλογικών συνδυασμών των κομμάτων αποτελούν από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης. Στην Θράκη όμως και ειδικότερα στο νομό Ροδόπης το ενδιαφέρον μονοπωλείται από τους ψηφοφόρους σχετικά με τους μειονοτικούς υποψηφίους και την στάση των κομμάτων. Αυτή τη φορά που υπάρχει λίστα θα περίμενε κανείς τα πράγματα να ήταν απλοποιημένα.
 Αντιθέτως, στη Ροδόπη η λίστα μπέρδεψε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Στον ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε τον Ιανουάριο σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων της μειονότητας με αποτέλεσμα να εκλεγούν βουλευτές και οι δύο μειονοτικοί υποψήφιοι, οι Μουσταφά Μουσταφά και ο Αχμέτ Καραγιουσούφ έχει ανοίξει έντονη αντιπαράθεση στην τοπική οργάνωση αν πρέπει εκ νέου στην λίστα να υπάρχουν και οι δυο πρώτοι μειονοτικοί. Ο Δημήτρης Χαρίτος, ένας από τους πιο παλιούς Συριζαίους προερχόμενος από το 4% ζητά να είναι αυτός δεύτερος στην λίστα καθώς έλαβε 6,500 χριστιανικούς ψήφους, ώστε να ικανοποιηθούν και οι χριστιανοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
 Στο ΠΑΣΟΚ ήλπιζαν να είναι ξανά πρώτος υποψήφιος στη λίστα ο πρώην μειονοτικός βουλευτής Χατζηοσμάν Αχμέτ κάτι όμως που δεν φαίνεται να επαληθεύεται. Έτσι απομακρύνεται η περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει βουλευτή με τις ψήφους της μειονότητας και πλέον θεωρείται φαβορί για την πρώτη θέση ο Γιώργος Πεταλώτης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και στενός του συνεργάτης. 

Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη ήδη έχει ανακοινώσει ως πρώτο στη λίστα τον πρώην βουλευτή Αχμέτ Ιλχάν ελπίζοντας αυτή τη φορά να κερδίσει την έδρα. Ως επακόλουθο ήταν η παραίτηση του χριστιανού υποψηφίου επιχειρηματία Κουρούδη Σταμάτη που δεν δέχθηκε να μπει δεύτερος στη λίστα παρόλο που συγκέντρωσε μόλις 2,000 ψήφους, ενώ ο Αχμέτ Ιλχαν ξεπέρασε τις 5,400. Ως επιχείρημα επικαλέστηκε τον τυχοδιωκτισμό του μειονοτικού Ιλχάν ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής το 2004 με τη ΝΔ, απέτυχε το 2007 και 2009, και προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής μετακόμισε στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη στις εκλογές του Μαΐου του 2012, μεταπήδησε τον επόμενο μήνα στις επαναληπτικές εκλογές του 2012 στη ΔΗΜ.ΑΡ και βρέθηκε υποψήφιος στο Ποτάμι τον Γενάρη του 2015 χωρίς πάλι να πετύχει το στόχο του. Αυτή την φορά όμως θεωρείται σχετικά εύκολο και λόγω λίστας να επανεκλεγεί βουλευτής μετά έντεκα χρόνια τώρα. 
Στην ΝΔ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Πρώτος αν και ο ίδιος επιθυμεί να μετακομίσει σε άλλη εκλογική περιφέρεια του κέντρου θα είναι ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Δεύτερη κατά σειρά εκλογής λογικά θα είναι η γιατρός Ελευθεριάδη Βούλα. Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης σε συνεννόηση με τον Στυλιανίδη προτείνουν την δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο να καταλάβει κάποιος μειονοτικός, με αποτέλεσμα να απειλείται εμφύλιος. Έντονα ακούγεται για τη δεύτερη θέση το όνομα του οικονομολόγου Μουσταφά Κατραντζή, όμως πρέπει να ξεπεραστεί το ασυμβίβαστο που έχει ως Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης. Σε αυτή την περίπτωση φαβορί θεωρείται ο γεωπόνος Μουσταφά Ταρκάν που τον προτείνει ο σύλλογος καπνοπαραγωγών που αριθμεί πάνω από 7000 μέλη από την μειονότητα. Αλλά και η άρνηση του ανεξάρτητου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη που δεν επιθυμεί να στιγματιστεί κομματικά κάποιος από τους μειονοτικούς συμβούλους του αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τις εξελίξεις. Για το λόγο αυτό έχει επιστρατευτεί η Ντόρα Μπακογιάννη που διατηρεί άριστες σχέσεις μαζί του προκειμένου να δοθεί κάποια λύση. Αυτά συμβαίνουν για αρχή και αναμένουμε νέα επεισόδια στο γνωστό προεκλογικό σήριαλ
Όλα για την ψήφο της μειονότητα
Ο Παρατηρητικός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ