Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Από μηδενική βάση ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ένα “φάντασμα” πλανάται στην Κουμουνδούρου: Της στρατηγικής ήττας του κόμματος στον δρόμο για την κατάργηση του μνημονίου.

Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο, υπό συνθήκες ακατάσχετης αιμορραγίας στελεχών του κόμματος προς τα αριστερά, η διαπίστωση ήταν κοινή, αρχής γενομένης από τον αρχηγό του: Δεν καταφέραμε να σκίσουμε τα μνημόνια ,δεν καταφέραμε να χτίσουμε κόμμα, κάναμε λάθη αλλά τώρα πρέπει να κοιτάξουμε “μπροστά” ( όπερ και το βασικό προεκλογικό σύνθημα της κουμουνδούρου).

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ουκ ολίγες φορές σε δυσχερή θέση, ακούγοντας δριμεία κριτική από συντρόφους τους, ακόμη και αυτών που στάθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης και του ίδιου, καθόλη τη διάρκεια της επτάμηνης διαπραγματευτικής περιπέτειας. Προεξάρχοντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών, εκ των ηγετικών στελεχών των “53”, ήταν εκείνος που έριξε το ριντό στο βασικό πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων χρόνων: “Λαικίσαμε” , ρίχνοντας νερό στο μύλο του διλήμματος “μνημόνιο-αντιμνημόνιο” , είπε και από την Κουμουνδούρου, ξηλώθηκε άρον-άρον η ταμπέλα περί “αντιμνημονιακών”.

Το νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα στον δρομο προς τη διεκδίκηση της εξουσίας είναι το στοίχημα της “καλύτερης” διαχείρισης του νέου μνημονίου.

Στο αφήγημα τούτο, ο ΣΥΡΙΖΑ “συμπεριλαμβάνει” και το νέο πρόγραμμά του, το οποίο υπόσχεται να “τρέξει” παραλλήλως με τη μνημονιακή συμφωνία.

Εξ ου και ο τέως Πρωθυπουργός, εν τω μέσω της σφοδρής ανησυχίας των συντρόφων του για το “quo vadis ΣΥΡΙΖΑ;” έπιασε τον “μίτο’ της αφήγησης από την αρχή και έθεσε νέα διακυβεύματα και οριζόντιες τομές: Ή εμείς ή η διαπλοκή, ή εμείς ή το παλιό πολιτικό σύστημα ή εμείς ή η κατά γράμμα υλοποίηση του μνημονίου με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνώρισαν κυρίως οι ψηφοφόροι του τελείωσε και από την Αθηναίδα, όπου συνέρρευσαν τα μέλη, τα στελέχη και οι βουλευτές του, δόθηκε το λάκτισμα του αφέτη για μετασχηματισμό του κόμματος σε κεντροαριστερό φορέα χωρίς τα “βαρίδια” των “ριζοσπαστών”.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κλείσει όπως-όπως την εσωτερική “αιμορραγία” του κόμματος από τις διαψεύσεις και τις αποχωρήσεις στελεχών, δίνοντας ραντεβού για τελικά εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα μετά την κάλπη, αλλά αυτή τη φορά όχι ως πανίσχυρος και αδιαφιλονίκητος ηγέτης του κόμματός του.

Οι “53”, όσοι τουλάχιστον απέμειναν μετά τη φυλλοροή τους και προς την “Λαική Ενότητα”, έθεσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό “Επιτροπεία”.

Ήτοι, του παρέσχαν στήριξη ( ο κ. Τσακαλώτος θα είναι εκ νέου υποψήφιος και μάλιστα θα συμμετάσχει και στην Επιτροπή Προγράμματος καθώς και την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα), αλλά η tabula rasa, των προηγούμενων μηνών προς τον αρχηγό, αντικαταστάθηκε από “όρους’.

1. Όχι σε συνεργασίες με Ν.Δ- Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ

2. Όχι σε ψηφοδέλτια “παραγόντων”

3. Όχι στην ενός ανδρός αρχή ( τα κόμματα της Αριστεράς δεν φτιάχνονται από αρχηγούς, αλλά από αρχές, ιδέες, προγράμματα και τους αγώνες των ανθρώπων της).

Μηνύματα εντός, εκτός κι επί ταυτά για τα ψηφοδέλτια έστειλε και ο Αλέξης Τσίπρας, εκφωνώντας από το βήμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το “τέλος στα σταριλίκια”. Είναι την ίδια ώρα που γινόταν πλέον γνωστό μετά βεβαιότητας πως ο Αλέξης Μητρόπουλος, δεν θα συμπεριλαμβάνεται στις λίστες του κόμματος, εξαιτίας της υπόθεσης του αδήλωτου 1 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, στις 11.00 ο κ. Μητρόπουλος δίνει συνέντευξη επ αυτού, άρα η συνέχεια επί της οθόνης.

“Αποκαλυπτήρια” θα ακολουθήσουν και για τα πλάνα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 16.00.

Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεδριάσεις συνεχίζονται. Τη ‘σκυτάλη” παίρνει πλέον η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει και τα ψηφοδέλτια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 127 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 127 Η συμφιλίωση της Αριάδνης με τη Βασιλική κάνει...