Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Όλοι οι άνθρωποι του (νέου) προέδρου

Έχοντας είκοσι έξι χρόνια στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ξεκινώντας απ’ την πρώτη γραμμή της ΟΝΝΕΔ, και αφού ανέλαβε πρώτος –και ομολογουμένως επιτυχημένος– γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας επί Κώστα Καραμανλή, αλλά και πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Ευ. Μεϊμαράκης δείχνει σήμερα να αποτελεί για ακόμα μία φορά τον κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή…

Μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την επιβίωση της κεντροδεξιάς παράταξης, πολλώ δε μάλλον για το μέλλον της χώρας. Όπως πίσω, αλλά και δίπλα, από κάθε ηγεσία υπάρχουν οι λεγόμενοι «άνθρωποι του προέδρου», που αποτελούν και τον στενό «σκληρό πυρήνα» συνεργατών του, έτσι και δίπλα στον Ευ. Μεϊμαράκη ξεκίνησε να δημιουργείται η «ομάδα κρούσης» ή, αν προτιμάτε, η ομάδα «ειδικών αποστολών», όπου πολλοί εξ αυτών θα απαρτίζουν ταυτόχρονα και τους «αφανείς ήρωες»…

Εντούτοις, σύμφωνα με άνθρωπο του στενού επιτελείου του, ο νέος πρόεδρος επουδενί θα κάνει άγαρμπες αλλαγές, οι οποίες θα τρομάξουν ή θα δείξουν στους υπάρχοντες ότι «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα». Παρ’ όλα αυτά, με προσεκτικές κινήσεις και μεθοδικά βήματα, το κόμμα θα αποκτήσει ξανά «ταυτότητα», θα αλλάξει άρδην ρητορική, στρατηγική και στόχευση. Σε επίπεδο δομών και στελεχιακού δυναμικού, σαφώς θα υπάρξει αναδιάταξη, αλλά χωρίς να διαταράσσονται οι ισορροπίες.

Ο κ. Μεϊμαράκης, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, πρόκειται να αναδιανέμει ρόλους, αλλά ήδη ξεκινάει τις προσθήκες. Άλλωστε, ως βαθύς γνώστης της εσωτερικής πραγματικότητας στην κεντροδεξιά παράταξη, γνωρίζει τη «συνταγή» απ’ όταν ακόμη ήταν γραμματέας του κόμματος επί ηγεσίας Κώστα Καραμανλή.

Κι επειδή είναι οπαδός του σοφού δόγματος «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις», οι άνθρωποι του «πυρήνα» των συνεργατών του θα έχουν «άρωμα Καραμανλή», καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν και επί εποχής του άτρωτου διδύμου Καραμανλή-Μεϊμαράκη (προέδρου-γραμματέα), οι όποιοι άπαντες στο ενεργητικό τους φέρουν εξαιρετικά δύσκολες μάχες και πάμπολλες νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η σύνθεση της «ομάδας»

Όποιος ξέρει και θυμάται πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις επί ηγεσία Καραμανλή, ακούγοντας την εκτενή και συγκινητική αναφορά-αφιέρωμα του κ. Μεϊμαράκη στα γεγονότα της Κύπρου το 1974, κατά την εισαγωγή της ομιλίας του στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, όπου και έλαβε την εντολή να παραμείνει πρόεδρος τουλάχιστον μέχρι και την άνοιξη του 2016, ευθύς αμέσως θα κατάλαβε γιατί κάπου εκεί παραδίπλα του βρισκόταν ο Αντρέας Αθανασίου. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο κ. Αθανασίου είναι Έλληνας κυπριακής καταγωγής και ενώ –κάποτε– υπήρξε ο άνθρωπος που επιμελείτο τις ομιλίες του Δημήτρη Σιούφα, εν συνεχεία ήταν ο συντάκτης των ομιλιών Καραμανλή.

Σήμερα, επανήλθε στα δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας, και αφού για πρώτη φορά πάτησε το πόδι του στηΣυγγρού την προπερασμένη Παρασκευή, πλέον στεγάζεται στο γραφείο Τύπου, προσφέροντας τις υπηρεσίες του (μαζί με τον δημοσιογράφο Γιώργο Γιακουμάκη) δίπλα στον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραγκούνη.

Εντούτοις, καταλυτικό ρόλο για την (επι)στροφή της ρητορικής στο κοινωνικό μεταρρυθμιστικό κέντρο, όπως και στην εγγραφή των ομιλιών του Ευ. Μεϊμαράκη, αναλαμβάνουν τόσο το «alter ego» και εξ απορρήτων του Γιάννης Χατζής (κειμενογράφος των μανιφέστων του μεσαίου χώρου και ο μακροβιότερος –έντεκα χρόνια– ως αναπληρωτής γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού), όσο και ο τέως «στρατηγός» του Κώστα Καραμανλή, πρώην αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, αλλά και πρώην γραμματέας Τουρισμού (επί Όλγας Κεφαλογιάννη), Νίκος Καραχάλιος.

Ως διευθυντής του γραφείου προέδρου έχει, ήδη, αναλάβει ο Σωτήρης Κορομάντζος, ο οποίος έχει αναλάβει πολλάκις στο παρελθόν διευθυντικά καθήκοντα και «ειδικές αποστολές» βρισκόμενος πάντα δίπλα στον κ. Μεϊμαράκη, τόσο όταν αυτός ήταν γραμματέας του κόμματος, όσο και υπουργός Άμυνας, αλλά και πρόεδρος της Βουλής.

Καθήκοντα στο γραφείο προέδρου αναλαμβάνουν και οι Θόδωρος Αμπατζόγλου (πρώην διοικητής και υποδιοικητής ΙΚΑ την περίοδο 2004-2009, αλλά και της ευρύτερης οικογένειας Καραμανλή), Πελοπίδας Καλλίρης (πρώην πρόεδρος του οικονομικού επιμελητηρίου και πρώην γενικός διευθυντής στο υπουργείο Άμυνας επί θητείας Μεϊμαράκη, νυν αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου), Κώστας Δόλογλου (οικονομολόγος, τέως αντιπρόεδρος ΔΣ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, πρώην γραμματέας οργανωτικού της ΝΔ και πρώτος εξάδελφος του Κώστα Καραμανλή) και Σωτήρης Βόσδου (πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων).

Στον τομέα της ενημέρωσης

Στον τομέα της ενημέρωσης ρόλο –μεταξύ άλλων– φέρονται να αναλαμβάνουν και οι δημοσιογράφοι Πηνελόπη Γαβρά και Τάσος Ευαγγελίου. Ο δε εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του κόμματος, κ. Κώστας Καραγκούνης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου, καθώς τον συνέδεε προσωπική φιλία και στενή συνεργασία με τον πατέρα του, ενώ κρίνει ως θετική τη μέχρι τώρα παρουσία του στα δύσκολα αυτά καθήκοντα.

Ο κ. Μεϊμαράκης, θέλοντας να ενεργοποιήσει ακόμη και δίπλα του νέα πρόσωπα με «φρέσκια ιδέες», που θα προέρχονται από τη Νεολαία, στον «πυρήνα» συνεργατών θα εντάξει τον Δημήτρη Πίκο (ανιψιός του) και τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο οποίος ως πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ γνωρίζει άριστα τις ευρωπαϊκές ισορροπίες και τις διεθνείς σχέσεις, καθώς και τον κ. Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο (ΟΝΝΕΔίτη, επιτυχημένο «γαλάζιο» δήμαρχο Χαλανδρίου).

Στον τομέα συμβούλων στο γραφείο προέδρου και στη λεγόμενη «ομάδα κρούσης» θα ενταχθούν και η δικηγόρος Νίκη Γκοτσοπούλου (πρώην ΟΝΝΕΔίτισσα και γενική γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας επί Άρη Σπηλιωτόπουλου, καθώς και νομική σύμβουλο του υπουργείου Άμυνας επί θητείας Ευ. Μεϊμαράκη), αλλά και ο Κώστας Μανούσος (οικονομολόγος, μέλος εκτελεστικού γραφείου ΟΝΝΕΔ επί Ευ. Μεϊμαράκη – Γ. Βουλγαράκη). Την, δε, περίφημη ατζέντα, όπως και το ημερολόγιο του προέδρου (για ραντεβού, επαφές και άλλες βασικές υποχρεώσεις) τηρούν οι εξ απορρήτων γραμματείς του, Σοφία Βίκτωρ και Βούλα Χάτζου – με τη δεύτερη να βρίσκεται στο πλευρό του απ’ την εποχή που ήταν ακόμη πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 53 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του β κύκλου της δραματικής σειράς ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ που βλέπουμε στον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙO 53 Ο Σταύρος απομακρύνει τον Δημήτρη από την υπόθεση χωρίς να του...