Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στην εποχή της… δραχμής οι καταθέσεις – Βόμβα στους προθεσμιακούς λογαριασμούς

Η επιβολή των capital controls δεν εμπόδισε τα νοικοκυριά να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το υπόλοιπο των καταθέσεών τους τον Ιούλιο.

Έστω και με τα 60άρια ή τα 50άρια, τα νοικοκυριά αφαίρεσαν συνολικά 1,238 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο, αποτέλεσμα των …ουρών που σχηματίζονταν ειδικά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου έξω από τα ATMs.

To υπόλοιπο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουλίου στα 120,833 δισεκατομμύρια ευρώ από 122,23 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο.

Δηλαδή, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μείωσαν τις καταθέσεις τους κατά 1,397 δισεκατομμύρια ευρώ με την… ευθύνη των αναλήψεων να την αναλαμβάνουν αποκλειστικά τα νοικοκυριά. Κάπως έτσι, οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων επέστρεψαν σε εποχές …δραχμής. Υπόλοιπο 120 δισεκατομμυρίων ευρώ στις καταθέσεις, είχε να εμφανιστεί από τον Νοέμβριο του 2001

Τεράστια μείωση καταγράφηκε στο υπόλοιπο των λογαριασμών προθεσμίας. Με δεδομένο ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν επέτρεπε το πρόωρο σπάσιμο των προθεσμιακών καταθέσεων, η μείωση αποτυπώνει τη μη ανανέωση όλων των προθεσμιακών που έληξαν κάτι που είχε ως συνέπεια τη μεταφορά των αντίστοιχων ποσών στους απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Έτσι:

1. Το υπόλοιπο των προθεσμιακών καταθέσεων υποχώρησε στα 47,8 δισεκατομμύρια ευρώ από 55,196 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο. Η μείωση στο υπόλοιπο των προθεσμιακών έφτασε στα 7,37 δισεκατομμύρια ευρώ

2. Το υπόλοιπο των απλών λογαριασμών ταμιευτηρίου αυξήθηκε κατά 4,899 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 39,432 δισεκατομμύρια ευρώ στα 44,331 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ