Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εκτεθήκατε κύριε Πρόεδρε

Εάν ο κ. Τσίπρας, λέμε εάν, υπογράφοντας την συμφωνία είχε προσχεδιάσει ταχεία αναμέτρηση με τον Λαφαζάνη για να αξιοποιήσει το ρεύμα του τι θα επιθυμούσε; Πάγωμα κάθε πρωτοβουλίας για συγκρότηση κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Εκλογές “εξπρές”. Και υπηρεσιακή κυβέρνηση με την προσφιλέστατή του κ. Βασιλική Θάνου. Πόσο δύσκολο ήταν να συσχετισθεί αυτό από ένα πολύπειρο πολιτικό όπως ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος;

Ο αντίλογος ίσως είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευθύνες μόνο στην τήρηση του Συντάγματος και στην αποφυγή εκτροπής και όχι να ερμηνεύει πολιτικά τερτίπια και τακτικισμούς.

Όταν όμως οι χειρισμοί του σε ένα τεραστίας σημασίας θέμα όπως είναι οι συγκεκριμένες εκλογές στην χώρα, σε κατάσταση χρεοκοπίας και με την οικονομία κάτω από ταφόπλακα, χρέος και του Προέδρου (ως πολιτικού προσώπου πολύμορφης διαδρομής) είναι να δείχνει στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια την ευαισθησία του για την τύχη της πατρίδας μας.

Συνεπώς εκτίθεται ως, πολιτικό πρόσωπο, όταν “συμπτωματικά” οι χειρισμοί του εξυπηρετούν το σενάριο που βολεύει μόνο την παραιτηθείσα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Εκτίθεται δε ακόμη περισσότερο όταν οι πολιτικοί αρχηγοί θέτουν ευθέως και δημόσια τα συνταγματικά δικαιώματά τους και κάνουν τις επισημάνσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο αισθητές.

Πόσο περισσότερο ξεκάθαρα έπρεπε να τα πει ο αρχηγός του ΛΑΕ κ. Π. Λαφαζάνης από το “…γνωρίζετε πως οι μεγαλύτερες αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος. Δεν ξέρω να γράφει το Σύνταγμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες, λέει για φυσική συνάντηση των πολιτειακών παραγόντων. Εάν αποκαταστήσουμε αυτό με τηλεφωνικές συνομιλίες θα κάνουμε λάθος…”.

Τι άλλο χρειάζεται να μάθουμε για τους τακτικισμούς και τις ίντριγκες Τσίπρα από αυτά που αποκάλυψε (στα Παραπολιτικά) χωρίς να μασήσει τα λόγια του ο Βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου “…το Σύνταγμα αναφέρει κατά γράμμα πως ο Πρόεδρος καλεί και όχι επικοινωνεί με τους αρχηγούς των κομμάτων….

Όπως και ότι στην επιλογή της κ. Θάνου, πρόσθεσε, ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού η κυβέρνηση παγίδευσε τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο όταν από τις 30 Ιουνίου δεν έχει ορίσει προέδρους στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο με στόχο να μην έχει το δικαίωμα της επιλογής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

Ίσως μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας στα οποία βάζουμε πρωταγωνιστές τον κ. Τσίπρα και τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο επειδή ο πρώτος είχε επίσης μελετήσει και είχε σχεδιάσει την επιλογή του στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπολογίζοντας και στις καλές σχέσεις του με τον περίγυρο και τον πολιτικό πυρήνα στον οποίο κινήθηκε και κινείται ο κ. Παυλόπουλος, διατηρώντας ζωντανή την πορεία του στην πολιτική σκηνή.

Πως όμως να τα χαρακτηρίσεις απλά σενάρια όταν από την μια μεριά έχουν ξεσηκώσει την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που διεκδικούν την εξουσία και ζητούν διαφάνεια στους χειρισμούς των αδικαιολόγητων εκλογών του Σεπτεμβρίου που αναστατώνουν την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου.

Και από την άλλη οι σχεδιασμοί του κ. Τσίπρα για τις εκλογές και την ρήξη με το κόμμα του ταιριάζουν και με τα όσα αναγκάστηκε να κάνει μετά τις γκάφες και ως ερασιτεχνισμούς στην διαπραγμάτευσης όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος κ. Ι. Δραγασάκης πριν μία εβδομάδα στην ΕΡΤ αλλά δεν δόθηκε σημασία στην μεγατόνων έκρηξης που προκάλεσε.

Είπε ότι “στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζαμε πως με την απειλή εξόδου μας από το ευρώ οι δανειστές θα πάθαιναν πανικό και θα δεχόντουσαν ό,τι τους ζητούσαμε. Αντίθετα με αυτό διαπιστώσαμε ότι με έχουν ετοιμάσει και δικό τους σχέδιο εξόδου…”.

Τα γεγονότα που αφηγήθηκε ο κ. Δραγασάκης συνδέονται απόλυτα γιατί η γελοιοποίηση Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες έγινε μέσα στον Ιούνιο ενώ στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας αποφεύγει (από τις 30 Ιουνίου) να ορίσει προέδρους στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο βλέποντας (προφανώς) εκλογές ώστε να μην δοθεί δυνατότητα επιλογής άλλου προσώπου, από την κυρία Θάνου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν χρειάζεται “αστυνομικό δαιμόνιο” να τα δεις όλα αυτά ακόμη και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να τα συσχετίσεις με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την επιλογή της κ. Θάνου και το επίμονο αίτημα των πολιτειακών παραγόντων. Εκτός αν έχεις δεσμεύσεις που δεν σου επιτρέπουν να πράξεις διαφορετικά. Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για λάθος εκτίμηση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Πρόεδρος δεν εξετέθη ως Προκόπης Παυλόπουλος.

του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ