Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επικεφαλής στο Επικρατείας η Ντόρα

Σε εκλόγιμη θέση και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης – «Μετακινούνται» Φορτσάκης, Οικονόμου, Κεραμέως

Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινείται το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να αναδιοργανώσει όσο περισσότερο γίνεται τον κομματικό μηχανισμό, αλλά και να ολοκληρώσει τη νέα κυβερνητική πρόταση που αναμένεται παρουσιάσει ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, μελετώνται οι προεδρικές «χειρουργικές επεμβάσεις» στα ψηφοδέλτια, με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο, ενώ αναζητείται το κεντρικό σύνθημα με το οποίο θα δοθεί αυτή η κρίσιμη εκλογική μάχη, για την κεντροδεξιά παράταξη, αλλά και για το μέλλον της χώρας.

Στις μη εκλόγιμες θέσεις

Όπως είναι ήδη γνωστό, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μετακίνηση ή αλλαγή όσον αφορά στους βουλευτές που έχουν εκλεγεί με σταυρό προτίμησης, μόλις πριν από 7 μήνες. Εντούτοις, με ιδιαίτερα προσεχτικό τρόπο θα γίνουν αλλαγές στις μη εκλόγιμες θέσεις όλων των ψηφοδελτίων, ούτως ώστε ο νέος πρόεδρος του κόμματος να μπορέσει να δώσει, αφενός, το στίγμα της (επι)στροφής στον μεσαίο χώρο –και δη στο μεταρρυθμιστικό κοινωνικό κέντρο– και, αφετέρου, της ανανέωσης, ανοίγοντας τον δρόμο σε νέες ηλικίες, αλλά και γενικά σε πιο «φρέσκα» και άφθαρτα πρόσωπα, που διαθέτουν σημαντικές σπουδές, σπουδαία βιογραφικά και ενδεχομένως κοινωνική καταξίωση.

Αυτό, όμως, που πρόκειται να αλλάξει κατά τουλάχιστον 80-90% είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που ανεξαρτήτως τι είδους εκλογές έχουμε κάθε φορά (τακτικές ή πρόωρες, με σταυρό ή χωρίς σταυρό προτίμησης), οι εκλόγιμες θέσεις εξαρτώνται απ’ τα ποσοστά των κομμάτων που εισέρχονται στη Βουλή, η δε κατάρτισή του εναπόκειται στην αποκλειστική ευθύνη του εκάστοτε αρχηγού.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», ο κ. Μεϊμαράκης δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να παραμείνει σε (σίγουρα) εκλόγιμη θέση ο κ. Δημήτρης Σταμάτης, ως στενός συνεργάτης του τέως προέδρου Αντ. Σαμαρά. Έτσι, το πιθανότερο είναι να καταλάβει την τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αν και αρχικά υπήρξαν σκέψεις να τοποθετηθεί στην τέταρτη θέση, η εκλογιμότητα της οποίας επουδενί είναι διασφαλισμένη. Εφόσον όντως ο κ. Σταμάτης βρίσκεται τελικά στην τρίτη θέση, στην τέταρτη ο κ. Μεϊμαράκης σκέφτεται να τοποθετήσει για λόγους συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς, τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, δίνοντας έτσι κίνητρο στη Νεολαία για να εκλέξει δικό της εκπρόσωπο στο ελληνικό Κοινοβούλιο – και γιατί όχι στη νέα κυβέρνηση.

Φορτσάκης και Οικονόμου

Ο Θεόδωρος Φορτσάκης, που ήταν επικεφαλής, και ο Βασίλης Οικονόμου, που ήταν στην τέταρτη εκλόγιμη θέση, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να είναι ξανά στο Επικρατείας. Για τον πρώτο οι πληροφορίες λένε πως δύσκολα θα δεχτεί να είναι σε κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο σε μη εκλόγιμη θέση. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τον Βασίλη Οικονόμου, στον οποίο θα προταθεί να βρίσκεται στην πρώτη επιλαχούσα θέση του ψηφοδελτίου της Περιφέρειας Αττικής, όπου ανέκαθεν ήταν η έδρα του. Εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι και η Νίκη Κεραμέως, που προορίζεται για την Α΄ Αθηνών (ίσως και σε εκλόγιμη θέση).

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι η κα Ντόρα Μπακογιάννη, τη θέση της οποίας στην Α΄ Αθηνών δεν αποκλείεται να πάρει είτε ο κ. Φορτσάκης είτε η κυρία Κεραμέως.
Όσον αφορά τη δεύτερη (εκλόγιμη) θέση, ο κ. Μεϊμαράκης ενδέχεται να προτείνει σε τηλεοπτικό δημοσιογράφο-παρουσιαστή, που έχει απήχηση σε λαϊκά στρώματα, σε περιφέρειες και συνοικίες, όπου το «γαλάζιο» κόμμα, τα τελευταία χρόνια, έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του.

Τα συνθήματα

Την ίδια ώρα, στη «γαλάζια» παράταξη επεξεργάζονται ποιο θα είναι το νέο κεντρικό προεκλογικό τους σύνθημα. Στο τραπέζι έχουν πέσει πάμπολλα, όμως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», αυτήν τη στιγμή έχουν επιλεγεί τέσσερα, προκειμένου να καταλήξουν την ερχόμενη εβδομάδα στο επίμαχο. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να προκύψει ένα που θα συνθέτει τις έννοιες και τα μηνύματα που συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά που έχουν αυτήν την ώρα προεπιλεγεί.

Και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αυτά είναι τα εξής:

α) Νέα Δημοκρατία (πάνω αριστερά) …για την Ελλάδα (κάτω δεξιά) με κεντρικό μότο σε άλλη γραμματοσειρά: πιο δυνατή, περισσότερο κοινωνική, πιο ανθρώπινη.

β) Οι Βρυξέλλες τους… Η Ελλάδα μας! Νέα Δημοκρατία (υπογραφή από κάτω δεξιά).

γ) Σταθερότητα – Σιγουριά – Εμπιστοσύνη. Απ’ τα λόγια στην πράξη. Νέα Δημοκρατία (υπογραφή από κάτω δεξιά).

δ) Νέα Δημοκρατία (πάνω αριστερά). Για την καθεμιά και τον καθένα, για όλους…

Σύμφωνα με άνθρωπο-«κλειδί» απ’ τον στενό «πυρήνα» του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Μεϊμαράκη, αυτά που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες, ούτως ώστε τελικά να επιλεγεί το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας –και σε κάθε περίπτωση απ’ αυτά να προκύψει το επίμαχο–, είναι το πρώτο και το τρίτο. Χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται οι μετρήσεις στην κοινή γνώμη να δείξουν ότι ένα απ’ τα άλλα δύο έχουν καλύτερη απήχηση και αποδοχή.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα τρία πρώτα (απ’ τα τέσσερα) συνθήματα έχουν αρκετή «δόση» αυτοκριτικής. Το δε τέταρτο επουδενί αποκλείει αυτή να γίνει μέσα απ’ τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις που θα δώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ