Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ίσως και σήμερα λύση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, ενδεχομένως και σήμερα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή με την οποία συνομίλησε η «Ν» άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να «παγώσει» το μέτρο για τουλάχιστον δύο μήνες (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να διευκρινιστεί -μεταξύ άλλων- κατά πόσο η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το ίδιο στέλεχος δεν απέκλειε οι αποφάσεις να ληφθούν ακόμη και εντός της ημέρας, καθώς ολόκληρος ο κλάδος της εκπαίδευσης βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Αν δεν υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει εντός της εβδομάδας να εκδώσει την εγκύκλιο για την επιβολή του ΦΠΑ.

Ηδη έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις εφορίες. Ο μνημονιακός νόμος ορίζει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία κ.λπ.) θα έπρεπε να έχουν προσέλθει στις εφορίες και να κάνουν δήλωση υπαγωγής στον ΦΠΑ μέσα σε 10 ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή μέχρι και τις 24 Αυγούστου.

Με ανακοίνωσή της, η ΓΓΔΕ έδωσε χρονικό περιθώριο μέχρι και σήμερα 31/08.

Ωστόσο, υπήρξαν εφορίες που δεν αναγνώρισαν την ανακοίνωση (σ.σ.: οι εφορίες είθισται να λειτουργούν βάσει εγκυκλίων) και ζήτησαν από τις επιχειρήσεις να πληρώσουν πρόστιμο (!) για εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης μεταβολής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ