Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μεγάλη πτώση στις τιμές των κατοικιών της Ελλάδας

Ραγδαία ήταν η πτώση των τιμών στις κατοικίες τα τελευταία οκτώ χρόνια στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα του ΔΝΤ που αφορά τις τιμές των κατοικιών παγκοσμίως.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως αυτή η πτώση είναι η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως ενώ μπροστά από την Ελλάδα βρίσκονται η Ουκρανία και η Λετονία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ, οι τιμές στις κατοικίες έπεσαν κατά 40%, όταν στη Λετονία έπεσαν στο 45% και στην Ουκρανία έφτασαν μέχρι και το 70%.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ συμβαδίζουν με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και εταιρειών ακινήτων, έρχονται σε περίοδο που προβλέπεται ένας νέος κύκλος σημαντικής πτώσης στις τιμές σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα.

Οι τιμές στην εγχώρια αγορά κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τον δείκτη Global House Price Index του ΔΝΤ, που ενσωματώνει τις πραγματικές τιμές σε περίπου 60 οικονομίες του πλανήτη. Την τελευταία διετία κινείται ελαφρώς ανοδικά, χωρίς να έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Οι τιμές στην Ελλάδα κινούνται αντίθετα με τον δείκτη Global House Price Index του ΔΝΤ, που ενσωματώνει τις πραγματικές τιμές των κατοικιών σε περίπου 60 οικονομίες του πλανήτη και την τελευταία διετία κινείται ελαφρώς ανοδικά, χωρίς βέβαια να έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Στα ίδια στοιχεία επίσης προκύπτει πως σε συγκεκριμένες χώρες όπου υπήρξαν σημαντικές πιέσεις στις τιμές των κατοικιών, όπως η Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το τελευταίο έτος καταγράφονται ανοδικές τάσεις. Αντιθέτως, σε αγορές που υπήρξε μεγάλη έκρηξη στις τιμές όπως η Κίνα και η Βραζιλία, τους τελευταίους μήνες υπάρχουν τάσεις εξισορρόπησης.

Τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιβεβαιώνουν πως η αύξηση στις τιμές των κατοικιών, συνδέεται στενά με την αύξηση της καταναλωτικής πίστης, με τους αναλυτές, όμως, να επισημαίνουν πως η ευκολία λήψης στεγαστικού δανείου δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ