Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

O Αλέξης ως Φαίδων Γκιζίκης…

Η πολιτική επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα θυμίζει την ιστορία του μητροκτόνου ο οποίος στο δικαστήριο ζήτησε επιείκεια λόγω ορφάνιας από μητέρα.

Παρέλαβε μια χώρα με έστω υποτυπώδες πρωτογενές πλεόνασμα, ανοιχτές τράπεζες, σχεδόν μηδενική ανάγκη ρευστότητας από τον ΕLA, θετική μεταβολή του ΑΕΠ και σε έξι μήνες την έχει φέρει με ανεξέλεγκτο έλλειμμα, απροσδιόριστη ακόμη ύφεση, κλειστές τράπεζες, ουρές στα σούπερ μάρκετ, σωσίβιο 89 δισ. από ELA, 40 δισ. λιγότερες καταθέσεις κλπ κλπ.

Και τι απολογείται ο πορθητής της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης μόλις προσγειώθηκε στην πραγματικότητα;

Πως πρέπει να του χρωστάμε και χάρη, γιατί η μόνη εναλλακτική λύση που είχε ήταν το Grexit και το χάος.

Πολύ καιρό τώρα, κατά τη διάρκεια της αριστερής διακυβέρνησης των τελευταίων μηνών, αλλά και της διαφαινόμενης ανόδου στην εξουσία των τελευταίων ετών, η άποψη της στήλης ήταν πως μια κυβέρνηση της “παλαβής” αριστεράς θα επιφέρει στη χώρα τη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική καταστροφή μετά τον τελευταίο πόλεμο.

Αυτή έχει ήδη συντελεστεί και τις συνέπειες θα τις δούμε στην καθημερινή ζωή τους προσεχείς μήνες, με την εκτίναξη της ανεργίας (η οποία είναι ήδη η υψηλότερη στην Ε.Ε.), τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τις ελλείψεις στα ράφια, ενδεχομένως το τέλος της τραπεζικής αγοράς όπως είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια…

Ακόμη κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το Grexit και το χάος σε συνθήκες οικονομικές που θα θυμίζουν τις δεκαετίες ’50 και ’60.

Το τέλος της μεταπολίτευσης

Οι συνέπειες της τραγικής διαχείρισης της οικονομίας τους τελευταίους έξι μήνες φέρνουν όμως και το τέλος του μεταπολιτευτικού σκηνικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας μοιραία καλείται να παίξει το ρόλο είτε του Σπύρου Μαρκεζίνη, είτε του Φαίδωνα Γκιζίκη της νέας μεταπολίτευσης.

Ο Σπύρος Μαρκεζίνης είχε λάβει μέρος στην προσπάθεια της χούντας του Παπαδόπουλου για μια ομαλή μετάβαση και επάνοδο σε κάποιου είδους δημοκρατικές λειτουργίες.

Ο στρατηγός Γκιζίκης μετά την κατάρρευση της Χούντας του Ιωαννίδη, λόγω γεγονότων στην Κύπρο ανέλαβε να καλέσει τους πολιτικούς να αναλάβουν τα ηνία εν μέσω των εθνικών ερειπίων που είχε αφήσει η Χούντα.

Η νέα μεταπολίτευση ξεκίνησε με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, της μετάστασης του πελατειακού ΠΑΣΟΚ, της μικρομεσαίας κρατικοδίαιτης διαφθοράς. Έχει προηγηθεί η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ως πυλώνων του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού.

Το νέο σκηνικό θα περιλαμβάνει νέα κόμματα και νέα πρόσωπα. Η θεμελιώδης πολιτική αντίθεση μετατοπίζεται πλέον από το δίπολο δεξιά – αριστερά στο δίπολο ευρώ ή δραχμή.

Η αντίθεση ευρώ ή δραχμή διαχωρίζει εγκάρσια όλους τους παραδοσιακούς πολιτικούς χώρους της αριστερής και δεξιάς γεωγραφίας.

Κώστας Στούπας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της καθημερινής σειράς του OPEN ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 Ο Τζώρτζης στο καφενείο του Γιώτη προσπαθεί να μάθει την αλήθεια για τη Ζωή....