Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

M. Monti: Ο κ. Τσίπρας παίζει τη χώρα στο πόκερ

Ενδεχόμενη επικράτηση του “ΟΧΙ” μπορεί να αποδειχθεί μια συμβολική νίκη για τον κ. Τσίπρα, αλλά θα ενεργοποιήσει σειρά γεγονότων που θα καταλήξουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, παρότι αυτή δεν είναι η επιθυμία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η ευθεία προειδοποίηση προέρχεται από έναν από τους πιο σημαντικούς ευρωπαϊστές της εποχής μας και φίλο της Ελλάδας, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”.

Ο κ. Μόντι, που γνωρίζει τον Αλέξη Τσίπρα –τον συνάντησε το περασμένο καλοκαίρι στην Αθήνα, και τον είδε στο συνέδριο του Οίκου Αμπροσέτι, στο Κόμο– δηλώνει στην συνέντευξή του, πως του αρέσει ως άνθρωπος και τον σέβεται, αλλά αυτή τη στιγμή παίζει ένα παιγνίδι πόκερ που εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα. Περιγράφει, δε, τη συμπεριφορά του ως “προκλητική” και “επιθετική”, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξανά υπάρξει στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπερκομματικός τεχνοκράτης ανέλαβε πρωθυπουργός το 2011, αξίωμα που διατήρησε για ενάμιση χρόνο, στη διάρκεια του οποίου δρομολόγησε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αντέστρεψαν το κλίμα και έσωσαν την Ιταλία από την κατάρρευση. Κέρδισε τον τίτλο “σούπερ Μάριο”, όταν ως επίτροπος – αρχικά για την Εσωτερική Αγορά και τη Φορολογία (είχε διορισθεί από τον δεξιό Μπερλουσκόνι), και στη συνέχεια για την Ανταγωνιστικότητα (τον διατήρησε επίτροπο ο αριστερός Ντ’ Αλέμα) – συγκρούσθηκε με τα ευρωπαϊκά ολιγοπώλια.

Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Μποκόνι, οικονομολόγος και πολιτικός που χαίρει σεβασμού από τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες μέχρι το Βερολίνο, ο Μάριο Μόντι είχε επιχειρήσει μια “πολιτιστική διαμεσολάβηση” μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς ήταν ως πρωθυπουργός, και παραμένει, πεπεισμένος ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτι που νιώθει ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής απειλείται και γι’ αυτό επιλέγει να απευθυνθεί προς τους Έλληνες πολίτες μέσω της συνέντευξης του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ