Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Το coffee break του Νίκου Παππά

Η αφήγηση που θα διαβάσετε είναι από πρώτο χέρι, δεν επιδέχεται διαψεύσεων και δείχνει μιαν αδιανόητη ελαφρότητα και άγνοια κινδύνου της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

Μετά τη Σύνοδο κορυφής Γιούνκερ και Σουλτς έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο και συναντούν τον Τσίπρα. Το κλίμα έχει βαρύνει, αλλά εκπλήσσονται όταν ο Τσίπρας τους λέει «γιατί θεωρείτε ότι είμαστε πολύ μακριά; Λίγα είναι αυτά που χωρίζουν τις δύο προτάσεις». Τον ρωτούν αν μπορεί να τους πει πώς θα λυθούν αυτά τα λίγα και τους είπε ότι αφού γυρίσει στην Αθήνα θα μπορούσε να τους τα πει και με λεπτομέρειες. Του προτείνουν να στείλει ένα μέιλ με τις παρατηρήσεις του. Εκείνος απαντάει ότι μπορεί να διαρρεύσει το μέιλ σε δημοσιογράφους και προτείνει να τα πουν στο τηλέφωνο.

Ο Γιούγκερ βρίσκει μια άλλη λύση. Ας μείνει εδώ ένας δικός σου. Το στέλνεις σε αυτόν και κείνος έρχεται να μας το παραδώσει. Τους είπε ότι θα μείνει πίσω ο Παππάς και την επομένη το πρωί θα τους παραδώσει την απάντηση. Συμφωνούν η συνάντηση να γίνει την επομένη στις 10.30 το πρωί με τον Σουλτς στο δικό του γραφείο, και όχι στην επιτροπή στο γραφείο του Γιούνκερ για να αποφευχθεί ανεπιθύμητη δημοσιότητα. Την άλλη μέρα το πρωί Σουλτς και Γιούνκερ έχουν συντονιστεί μόλις πάρει ο πρώτος το χαρτί να πάει στον Γιούνκερ. Πάει δέκα και μισή, πάει έντεκα, εδώ ο Παππάς, εκεί ο Παππάς, πού είναι ο Παππάς, άφαντος ο Παππάς… Κατά τις 11.30 και αφού μιλούν με την Αθήνα τον βρίσκουν στο κινητό. Ήταν στο ξενοδοχείο του, θα τέλειωνε το μπρέκφαστ και «θα ερχόταν μετά από εκεί» – επί λέξει.

Όταν συναντά το Σουλτς δεν έχει κανένα χαρτί να δώσει, παρά λέει ότι είναι εξουσιοδοτημένος να παρουσιάσει προφορικά τις αντιπροτάσεις. «Εννοείτε να παίρνω σημειώσεις;» ρωτάει ο Σουλτς, που έχει μείνει άναυδος.
 Ο Γιούγκερ που έμαθε τα καθέκαστα του είπε ότι φαίνεται ότι δεν θέλουν να πάρουν καμία ευθύνη για όσα λένε μετά την πρόταση με τις 47 σελίδες που είχε στείλει ο Τσίπρας.

Κώστας Σπυρόπουλος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ