Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΒΑΛΑΝ CAPITAL CONTROLS ΣΤΑ ΨΩΝΙΑ ΤΟΥΣ : ΜΕΙΩΣΑΝ ΣΤΟ 30% ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ…

…ΑΥΤΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΜΕΣΟΙ, ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ…
Άδεια καρότσια, μειώσεις του οικογενειακού προϋπολογισμού έως και 30%, αγορές τροφίμων…
που δεν ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα 15 ευρώ και λίστες καταναλωτών με καταγεγραμμένα τα απολύτως απαραίτητα προϊόντα. Οι εικόνες φτωχοποίησης που θα έπρεπε να παραπέμπουν σε άσχημες εποχές του παρελθόντος,αποτελούν πλέον τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα και αντικατοπτρίζουν τη δίνη της οικονομικής κρίσης στην όποια έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά μετά την επιβολή των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες και την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, οι Έλληνες είδαν να έρχονται τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα τους. Αναγκάστηκαν βίαια να αλλάξουν όχι μόνο τις συνήθειες τους, αλλά και να περιορίσουν τις βασικές τους ανάγκες. Ανάμεσα στις δραματικές περικοπές που έβαλαν σε άμεση εφαρμογή ήταν και οι μειώσεις στις αγορές τροφίμων από σούπερ μάρκετ. Η έλευση τους πλέον στα συγκεκριμένα καταστήματα γίνεται μετά από αρκετή ώρα διαβούλευσης στο σπίτι, καθώς θα πρέπει να αποφασιστεί και να συνδυαστεί το ύψος του χρηματικού ποσού που θα διαθέσουν με τα προϊόντα που θα πρέπει να αγοράσουν. «Οι τιμές μας έχουν χτυπήσει κατακέφαλα» λέει στο protothema.gr, η Ζωή όπου μαζί με το σύντροφό τους Δημήτρη τοποθετούν τις σακούλες με τα είδη που αγόρασαν στο αυτοκίνητο τους. Το νεαρό ζευγάρι το τελευταίο χρονικό διάστημα αποφάσισε να επιβάλλει το δικό του capital control στις αγορές από το σούπερ μάρκετ. «Ψωνίζουμε λιγότερα πράγματα και αυτά που είναι άμεσης ανάγκης. Πριν λίγο καιρό ερχόμασταν περισσότερες φορές στο σούπερ μάρκετ τώρα τις έχουμε μειώσει στο μισό. Κάθε μας επίσκεψη δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ και προσπαθούμε να μην ψωνίζουμε με κάρτα για να μην ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Τα προϊόντα ήταν ακριβά σε σχεση με τους μισθούς, τώρα με την αύξηση αρκετών από αυτά με την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στο 23% γίνονται απλησίαστα. Τα capital controls έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Εγώ για παράδειγμα με την επιβολή τους ακυρώθηκε η συνεργασία με εταιρία όπου είχα κανονίσει να παώ για να εργαστώ», αναφέρει η Ζωή.

Τα απολύτως απαραίτητα με κόστος μερικών ευρώ

Οπου κι αν στρεψει κάποιος το βλέμμα του δύσκολά θα εντοπίσει κάποιον να σέρνει ένα από μέγαλα καρότσια των σούπερ μάρκετ. Κι αν κάποιοι τα χρησιμοποιήσουν, δύσκολά οι αγορές τους θα κατάφερουν να τα γεμίσουν μέχρι τη μέση. Οι πεισσότεροι φέυγουν από τα σούπερ μάρκετ με δύο σακούλες τρόφιμα. Αναμέσα σε αυτούς και ο Απόστολος Κοσκινάς πατέρας ενός παιδιού, που σύντομα θα δει την οικογένεια του να αυξάνεται κατά ένα άτομο καθώς η σύζυγός του είναι έγκυος. «Μετά από οικονομίες τριών ημέρων ήρθα μαζί με την κόρη μου στο σούπερ μάρκετ. Ξόδεψα 12 ευρώ και αγόρασα τα απολύτως απαραίτητα» λέει στο protothema.gr και συνεχίζοντας προσθέτει: «Ερχομαι πλέον τρεις φορές την εβδομάδα. Δεν δαπάνουμε ποτέ μεγαλύτερο ποσό από το σημερινό. Το κάνουμε αυτό για να υπολογισουμε καλύτερα τα έξοδα μας σε συνδυασμό με τις ανάγκες μας».

Μειώσεις του οικογενειακού προυπολογισμού

Το 1/3 του οικογενειακού του προυπολογισμού για το σούπερ μάρκετ, αναγκάστηκε να περικόψει ο Χρήστος Παπαργυρόπουλος μετά την επιβολή capital control και τις ανατιμήσεις των προιόντων από την άυξηση του ΦΠΑ στο 23%. «Ψωνίζουμε ότι έχουμε άμεση ανάγκη κι όσο για ακόμα μπορούμε. Εχουμε μειώσει τις αγορές μας στο σούπερ μάρκετ κατά 30%. Αν κι έχει επιβλήθει όριο ανάληψης στις τράπεζες, ωστόσο συνεχίζουμε να ψωνίζουμε με μετρητά, καθώς δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από τα αυστηρα όρια που έχουμε βάλει στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό».

Με μια τσάντα στο χέρι, μέσα στην οποία υπάρχουν είδη που το σούπερ μάρκετ τα είχε σε προσφορά βγαίνει από την είσοδο του καταστηματος η Ελένη Παπαδοπούλου. «Ψωνίζω πλέον μεμονωμένα ότι μου λείπει έρχομαι και το αγοράζω και κοιτάζω αν το προϊόν που θέλω το έχει κάποια εταιρία σε προσφορά. Με τις νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ έχουμε επιβαρυνθεί πολύ. Δεν ξέρω που θα φτάσει αυτή η κατάσταση και μέχρι πότε θα αντέξουμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ