Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μετράνε μέρες…

Η καταστροφή που θα αφήσει πίσω η αριστερή κυβέρνηση όταν ολοκληρώσει τον κύκλο της θα είναι η μεγαλύτερη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που θα έχει υποστεί η χώρα.

Αυτή είναι μια φράση με την οποία έχω ξεκινήσει αρκετές φορές τα άρθρα μου τους τελευταίους έξι μήνες. Η επιβεβαίωση της φράσης αυτής πλέον έχει μπει στην τελική ευθεία.

Οι τράπεζες αποκλείεται να επιστρέψουν σε κάποια υποτυπώδη κανονικότητα πριν περάσουν μήνες. Για να επιστρέψουν σε πλήρη κανονικότητα θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια.

Οι συντάξεις που πληρώνονται αυτές τις μέρες είναι οι τελευταίες που καταβάλλονται. Οι επόμενες θα θυμίζουν έναντι, σε σχέση με τις προηγούμενες.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους μισθούς τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι το κράτος να είναι σε θέση να πληρώσει επιδόματα ανεργίας.

Λίγα από τα πράγματα που έχει προβλέψει τον τελευταίο χρόνο αυτή η στήλη δυστυχώς δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Αντιθέτως με όσα υποστήριζε η κυβέρνηση και τα στελέχη της από τον περασμένο Μάρτιο, καμιά συμφωνία δεν επετεύχθη και είχαμε ρήξη και χρεοκοπία της χώρας.

Αντιθέτως με όσα διαβεβαίωναν διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και capital controls ήρθαν και οι τράπεζες έκλεισαν και οι ουρές στα σούπερ μάρκετ ξεκίνησαν.

Στη βάση των παλαιότερων εκτιμήσεων που επιβεβαιώθηκαν ενδιαφέρον θα είχε θα εξετάσουμε ποια είναι τα σενάρια για τα επόμενα βήματα της χώρας και της κυβέρνησης Τσίπρα.

Όπως γράφαμε και χθες, ασχέτως αποτελέσματος, επειδή το πλήγμα που έχει δεχθεί η ελληνική οικονομία είναι ισχυρότατο, η επόμενη Δευτέρα δεν μπορεί να είναι καλύτερη από την Παρασκευή.

Το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ θα παίξει ρόλο μόνο στο αν η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται από το χαμηλό επίπεδο που θα διαμορφωθεί μέσα στο καλοκαίρι σε έξι μήνες ή έξι χρόνια.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν, αφού δεν πρόεκυψε κανένας πανικός στις αγορές που να τρομάξει το διεθνή παράγοντα, πως ακόμη και ένα ποσοστό 100% να λάβει το ΟΧΙ οι ξένοι δεν έχουν κανένα λόγο να υποχωρήσουν. Οι ουρές στα ΑΤΜ, τα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια δεν γίνονται ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στη Βόνη, ούτε στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Είναι ζήτημα χρόνου πλέον να αδειάσουν οι αποθήκες των σούπερ μάρκετ και να έχουμε ελλείψεις και controls στα σούπερ μάρκετς. Όπως ακριβώς στη Βενεζουέλα όπου επιτρέπεται να αγοράζονται μόνο συγκεκριμένες ποσότητες αγαθών.

Η κυβέρνηση θα πάει να ζητήσει μια καλύτερη συμφωνία και θα συναντήσει συμπαγή τοίχο. Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πάει ο κ. Τσίπρας στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ θα είναι όχι για να ζητήσει 25 δισ. και “κούρεμα” του χρέους αλλά ανθρωπιστική βοήθεια. Θα πάει να ζητήσει να σταλούν φορτηγά με μακαρόνια και ρύζι όπως συνηθίζεται να αποστέλλονται σε χώρες της Αφρικής.

Αν δύσκολα θα αποφύγουμε την ανάγκη να μας στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, οι μέρες του κ. Τσίπρα στην εξουσία είναι πλέον μετρημένες.

Είτε με ΝΑΙ είτε με ΟΧΙ στο δημοψήφισμα η διάλυση της οικονομίας και η διαφαινόμενη άρνηση των ξένων να συνομιλήσουν ή να συμφωνήσουν οτιδήποτε με τους κ. Τσίπρα, Βαρουφάκη, πολύ σύντομα θα οδηγήσει σε κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με άλλο πρόσωπο επικεφαλής.

Την κυβέρνηση αυτή θα τη στηρίξουν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται σε τι αδιέξοδο και καταστροφή έχουν φέρει τη χώρα και ιδίως τα φτωχότερα στρώματα που είναι και αυτά που θα υποφέρουν περισσότερο.

Κώστας Στούπας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ