Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επικίνδυνος! Ο Μπαλτάς αποφάσισε την διακοπή του προγράμματος Ψηφιακό Σχολείο



Άκρως επικίνδυνος υπουργός άλλων εποχών με μόνους στόχους να ξεθεμελιώσει ότι ακόμα υπάρχει όρθιο στην εκπαίδευση και να ικανοποιήσει τις συντεχνίες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς έχει ήδη αποφασίσει τη διακοπή του προγράμματος του ψηφιακού σχολείου. Το έργο «Ψηφιακές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας», συνολικού προϋπολογισμού 174,4 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2014. Το έργο αφορά την προμήθεια κινητών εργαστηρίων και διαδραστικών συστημάτων για τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας, με στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις υλοποίησης, εκ των οποίων η πρώτη, ύψους 42,8 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί σε ποσοστό 33% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ενώ η δεύτερη φάση βρίσκεται ακόμη σε διαγωνιστική διαδικασία.

Στελέχη του υπουργείου επιβεβαίωσαν στην «Καθημερινή» ότι ακυρώθηκε η αγορά διαδραστικών πινάκων, επειδή «δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν όλες οι προθεσμίες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 για την απορρόφηση των κονδυλίων» και ότι θα επιδιωχθεί οι πιστώσεις του έργου να αξιοποιηθούν για άλλους λόγους, όπως για την κάλυψη των κενών. Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο είναι συνδεδεμένο με πιστώσεις περίπου 250 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν δοθεί για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, αλλά και με τη δημιουργία διαδραστικών μαθημάτων αναγκαίων για τη χρήση των διαδραστικών συστημάτων και Η/Υ. Αν δεν ολοκληρωθεί το έργο, τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή… Παράλληλα ο Μπαλτάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ωραρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ