Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το “φιλί της ζωής” περιμένει η αγορά

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις από τον Έβρο έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως τα Δωδεκάνησα καθώς για ένατη συνεχόμενη ημέρα παραμένουν υπό τον ασφυκτικό κλοιό που έχει προκαλέσει στη λειτουργία τους η επιβολή των τραπεζικών capital controls.

Παραγωγοί παρακολουθούν με θλίψη χιλιάδες τόνους τροφίμων να σαπίζουν στα χωράφια και τις αποθήκες τους καθώς δεν μπορούν να προωθηθούν στις κεντρικές αγορές των μεγάλων πόλεων, σε αλυσίδες σουπερμάρκετ ή εκτός συνόρων. Κτηνοτροφικές μονάδες αδυνατούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες για τη σίτιση των ζώων και τα αποθέματα τους ελαττώνονται σταθερά. Αγρότες δεν έχουν πρόσβαση σε λιπάσματα και εφόδια καθώς οι εταιρείες του κλάδου δεν μπορούν να εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες λόγω άρνησης των πολυεθνικών προμηθευτών να παράσχουν πίστωση. Αρτοποιοί προειδοποιούν για ελλείψεις σε άλευρα και γαλακτοβιομηχανίες επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή του γάλακτος.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή για το σύνολο της τροφοδοτικής αλυσίδας της αγοράς αλλά και για τις εξαγωγές αποτελούν οι ελλείψεις σε υλικά συσκευασίας. Μεγάλες υδροπονικές μονάδες παραγωγής νωπών λαχανικών βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες ζημιές καθώς έχουν προχωρήσει στη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων (π.χ. ντομάτα ), τις οποίες όμως δεν μπορούν να προωθήσουν στις εταιρείες εμπορίας & μεταποίησης. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις, γαλακτοβιομηχανίες, χυμοποιίες και γενικότερα εταιρείες τροφίμων.

Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στην προμήθεια κρέατος, δεδομένου ότι η Ελλάδα εισάγει το 75% των αναγκών της σε κρέας εισάγεται, κάτι που επιδρά και στις αλλαντοβιομηχανίες.Παλαιότερη μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες εισαγωγές προϊόντων αφορούν το χοιρινό και βόειο κρέας, τις φακές, τα φασόλια και το μαλακό σιτάρι.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίσουν σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ήδη τα αιτήματα εταιρειών για έγκριση συναλλαγών με το εξωτερικό προς την Ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του ΓΛΚ σε συνεργασία του ΥΠΟΙΚ της ΤτΕ, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι αθρόα.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, με βάση την εμπειρία της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Κύπρο, ενδέχεται να προκληθούν το προσεχές 15νθημερο απώλειες της τάξης του 7% στις εξαγωγές και 28% στις εισαγωγές, ήτοι απώλειες εσόδων από εξαγωγές ύψους 80 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα και ελλείψεις εισαγόμενων πρώτων υλών και προϊόντων, συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.

Επιστροφή στο 2012…

Οι επαγγελματίες της αγοράς περιμένουν με αγωνία τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην τραπεζική αγορά, καθώς πλήρη άρση τους θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα αποτελέσει θέμα πολλών μηνών, με δεδομένο ότι στην Κύπρο επιβλήθηκαν επί διετία. Πάντως η ζημιά θεωρείται ήδη δεδομένη και μένει να αποδειχθεί το μέγεθός της, καθώς κάθε ημέρα που η αγορά τελεί σε ομηρία, οι αρνητικές επιπτώσεις μεγεθύνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Ήδη πληθαίνουν οι πληροφορίες για έκτακτα μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει πλείστος αριθμός επιχειρήσεων, τα οποία περιλαμβάνουν και μεταφορά έδρας πέραν της μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Θυγατρικές πολυεθνικών καθημερινά δίνουν αναλυτική ενημέρωση στα κεντρικά τους για την κατάσταση στην αγορά και τις πωλήσεις τους, κάτι που πραγματοποιούνταν κατά κόρον στη προηγούμενη κορύφωση της ελληνικής κρίσης, τη διετία 2011-2012. Πέραν της αναγκαστικής αργίας που βρίσκονται ήδη πολλοί εργαζόμενοι, τυχόν αδυναμία επίτευξης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους πιστωτές θα ενεργοποιήσει “μαύρα” σενάρια, τη στιγμή που έχουν ήδη ανασταλεί πολλές επενδύσεις που βρισκόταν ήδη σε στάδιο υλοποίησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ