Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι νύφες του δημοψηφίσματος

Αν παραδοσιακά η οργάνωση ενός γάμου περιλαμβάνει αρκετό άγχος για τους μελλόνυμφους, οι νύφες… του δημοψηφίσματος είναι σίγουρο ότι «έσπασαν τα κοντέρ». Με δεδομένο ότι οι γαμήλιες δεξιώσεις συνήθως προπληρώνονται (εν όλω ή εν μέρει) και οι «δημοφιλείς» εκκλησίες έχουν μεγάλο προγραμματισμό, η μετάθεση ή η ακύρωση του γάμου ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις αδύνατη. Οπότε, εκεί επιστρατεύτηκε το χιούμορ.

«Θα πεις το ναι, ή μήπως… επιλέγεις τη ρήξη;», πείραζαν τον γαμπρό Κωσταντίνο Παπαδάκη οι φίλοι του έξω από την εκκλησία, κατά την παραδοσιακή αναμονή της νύφης το βράδυ του Σαββάτου. «Τους απαντούσα ότι θα πω το “ναι”, ακόμα κι αν ψήφισα το “όχι”», λέει στην «Κ». «Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε μεγάλο άγχος την προηγούμενη εβδομάδα. Είχαμε ακυρώσεις από φίλους και συγγενείς που θα έρχονταν από την επαρχία, εκτός βέβαια από κάποιους πολύ κοντινούς. Αλλά και πάλι, πώς να τους κρατήσεις κακία; Η κατάσταση είναι τέτοια που πρέπει να σκεφθείς κάθε έξοδο. Γιατί δεν είναι μόνο το ταξίδι, αλλά και το όποιο δώρο, τα έξοδα εδώ, όλα».

Πάντως, όπως έδειχνε να εξηγεί ο κ. Παπαδάκης, ο κόσμος συμμετείχε στο γενικό κλίμα. «Ο κουμπάρος μού έκανε πλάκα όταν μετά το τέλος της τελετής έπρεπε να υπογράψει την πράξη. “Εγώ δεν υπογράφω, τα σκίζω τα μνημόνια”, έλεγε. Βέβαια τελικά υπέγραψε και… είπε κι ένα τραγούδι! Πάντως μου άρεσε ότι ο ιερέας επέλεξε στο τέλος της τελετής να μιλήσει για την αξία της αγάπης και της συντροφικότητας στις δύσκολες εποχές. Και τελικά πήρε μόνο τα μισά από όσα είχαμε συμφωνήσει ότι θα έπαιρνε για την τελετή».

Ο Γρηγόρης Κωνσταντίνου, που παντρεύτηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, περιγράφει τα επιπρόσθετα άγχη των τελευταίων ημερών. «Με το που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα και προέκυψε η κατάσταση με τις τράπεζες, καθίσαμε με τη γυναίκα μου να συζητήσουμε τι θα κάνουμε. Μετά μιλήσαμε με το κέντρο, όπου είχαμε οργανώσει το γαμήλιο γεύμα. Τελικά καταφέραμε με κάποιες προσθαφαιρέσεις στο μενού να μειώσουμε λίγο το κόστος. Τον ιδιοκτήτη του κέντρου, πάντως, τον απασχολούσε πώς θα πληρωθεί, αφού δεν είχαμε προπληρώσει το σύνολο. Καταλήξαμε ότι θα τα δώσουμε σε δόσεις έως το τέλος του καλοκαιριού».

Η Βασιλική Αμαράντου παντρεύτηκε και αυτή το Σάββατο στην Αθήνα. «Ενας γάμος έχει μεγάλα έξοδα, πολλά από τα οποία τα είχαμε ήδη κάνει. Οπότε δεν είχε και μεγάλο νόημα. Καθίσαμε με τον άντρα μου, τα είπαμε και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε όπως είχαμε σχεδιάσει. Κάναμε και πλάκα στον κόσμο, στην τελετή, τους είπαμε ότι κάποτε στους γάμους κάθονταν στα τραπέζια οι “του γαμπρού” και της “νύφης”, ενώ εμείς έπρεπε να τους χωρίσουμε στους “ναι” και “όχι”».

«Μέχρι να έρθει το ζευγάρι στο τραπέζι, ο κόσμος είχε χωριστεί σε πηγαδάκια», λέει η Φαίη Ντάνου, καλεσμένη σε γάμο το βράδυ του Σαββάτου. «Μερικά… ποτά αργότερα ο κόσμος χαλάρωσε και μάλιστα αστειευόταν με την κατάσταση. Κάποιος είπε ότι, αντί για το “ωραία που ’ναι η νύφη μας”, έπρεπε να τραγουδήσουμε το “ωραία που ’ναι η κρίση μας”». Αρκετά ήταν και τα πειράγματα μεταξύ καλεσμένων και νεονύμφων. «Πολλοί τους έλεγαν ότι έπρεπε αντί για δώρα… να τους έφερναν λάδι ή μακαρόνια. Πάντως είμαι σίγουρη ότι το ζευγάρι χαίρεται που είχε αποφασίσει να αφήσει το γαμήλιο ταξίδι για αργότερα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ