Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξεπερνούν τα όρια! Επίθεση του γ.γ. της κυβέρνησης εναντίον του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για δημοσκόπηση σχετικά με το δημοψήφισμα

Ο γγ συντονισμού του κυβερνητικού έργου επιτίθεται στη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς για δημοσκόπηση με αντικείμενο το δημοψήφισμα.

Για λογικές ελέγχου του Πανεπιστημίου που δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατία κάνει λόγο ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης.

Αφορμή αποτέλεσε δημοσκόπηση που διενήργησε η Μονάδα σχετικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής, η οποία ωστόσο δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ο κ. Βερναρδάκης κάνει λόγο για μείζονα ζητήματα συνταγματικής, θεσμικής και νομικής δεοντολογίας, για ερώτηση που διατυπώνεται στο ερωτηματολόγιο σχετικά με το «ναι ή όχι στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της η Μονάδα Ερευνών του ΠΑΜΑΚ, εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης επιτίθεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ εκ της θέσεώς του θα έπρεπε να το προστατεύσει. Μάλιστα, δίνει στη δημοσιότητα, παρότι δεν οφείλει, το ερωτηματολόγιο της δημοσκόπησης.
Μιλώντας στη Voria.gr ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του ΠΑΜΑΚ, Νίκος Μαραντζίδης, χαρακτηρίζει θλιβερή την παρέμβαση του κ. Βερναρδάκη, τονίζοντς πως τέτοιες πρακτικές θυμίζουν αυταρχικά καθεστώτα και όχι μια δημοκρατική κυβέρνηση. «Η ανακοίνωση του γγ της κυβέρνησης, και όχι ενός οποιουδήποτε στελέχους, θυμίζει μια λογική ελέγχου που δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία. Οι έρευνες κοινής γνώμης γίνονται και θα γίνονται ανεξάρτητα», τονίζει.

Αναλυτικά η καταγγελία του κ. Βερναρδάκη που δημοσιεύθηκε στο left.gr:

«Πριν από λίγο απέστειλα στον Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και στο ΕΣΡ την παρακάτω επιστολή, με θέμα Δημοσκοπήσεις και Δημοψήφισμα.
»Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες ότι σε δημοσκόπηση που διεξάγει αυτές τις ώρες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ζητείται από τους ερωτώμενους να απαντήσουν σε ερώτημα δημοψηφίσματος που διατυπώνεται ως εξής: «ναι ή όχι στην Ευρώπη» ή, ανάλογα με τον συνεντευκτή «ναι ή όχι στο Ευρώ».
»Επειδή προκύπτουν μείζονα ζητήματα συνταγματικής, θεσμικής και νομικής δεοντολογίας που αφορούν άμεσα τον κλάδο παρακαλώ για τις ενέργειές σας και για την άμεση ενημέρωση της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)».
Η απάντηση της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του ΠΑΜΑΚ:
«Σε απάντηση του δημοσιεύματος του left.gr της 30.6.15 και ώρας 13.48 αναφορικά με την καταγγελία του κ. Βερναρδάκη «για δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ» δηλώνουμε απερίφραστα πως ουδέν στοιχείο, από τα αναφερόμενα στην καταγγελία, ευσταθεί.

»Λυπούμαστε που ο κ. Βερναρδάκης επιτίθεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ εκ της θέσεώς του θα έπρεπε να το προστατεύσει. Τον καλούμε να αναγνωρίσει το λάθος του και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, ειδάλλως, επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματός μας, θα πράξουμε τα δέοντα.
»Η έρευνα που διενεργεί η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θέτει το ερώτημα της αποδοχής ή της απόρριψης της συμφωνίας που προτείνουν οι δανειστές, όπως έχει τεθεί από την κυβέρνηση και έχει αποφασιστεί από το Ελληνικό κοινοβούλιο.
»Στη συνέχεια θέτει ξεχωριστά άλλη ερώτηση περί της «καλύτερης προοπτικής της χώρας» ανάμεσα στο ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα , ερώτηση η οποία δεν αφορά το δημοψήφισμα και είθισται να γίνεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια.
»Η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς, προς αποκατάσταση της αλήθειας και χωρίς να είναι υποχρεωμένη, δημοσιοποιεί το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποίησε για τη διεξαγωγή των τελευταίων ερευνών της από την ημέρα ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος».

Δείτε το ερωτηματολόγιο εδώ

.voria.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 116 (VIDEO)

Δείτε σε video το νέο επεισόδιο της σειράς Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 116 Ο Γράντος τραυματίζεται προσπαθώντας να σώσει τον Διονύση, ενώ η Μαρία συγκρούεται με τον Μάρτιν...