Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευρώ εσωτερικού και ευρώ εξωτερικού

Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο είδη ευρώ στην Ελλάδα. Τα ευρώ εσωτερικού και τα ευρώ εξωτερικού. Αυτά που είναι παγιδευμένα στις τράπεζες και εκείνα που έχουν δραπετεύσει στα στρώματα και στο εξωτερικό. Οι καλοπροαίρετοι καταθέτες τιμωρούνται, επειδή πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα ότι επιδίωκε λύση μέσα στο ευρώ και άφησαν τα λεφτά τους στις τράπεζες. Έχουν στα χέρια τους ευρώ που δεν είναι ίδια με τα άλλα τα ευρώ. Ο κίνδυνος του κουρέματος εξακολουθεί και υφίσταται. Είναι δίκαιο; Σίγουρα όχι!

Αν αποφασίσουν να κουρέψουν τις καταθέσεις θα έχουν καταφέρει ένα βάναυσο χτύπημα σε βάρος της Εμπιστοσύνης. Η ελληνική Οικονομία θα κάνει χρόνια να συνέλθει, αφού η Πίστη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Σαν να έχει πέσει σε μία περιοχή πυρηνική βόμβα και να περιμένουμε την επόμενη χρονιά να φυτρώσουν και πάλι λουλούδια.

Αν επαναλάβουν με τους καταθέτες των τραπεζών την αδικία που σημείωσαν το 2012 σε βάρος των ομολογιούχων, οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Σήμερα δύο στους τρεις Έλληνες πιστεύουν στο ευρώ. Μετά από ένα κούρεμα δεν θα υπάρχουν αυτά τα ποσοστά. Κι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για ακόμη πιο ακραία πολιτικά σενάρια.

Στην εκδοχή του κουρέματος υπάρχει μία κατάφορη αδικία: Τιμωρούνται αυτοί που στήριξαν το σύστημα και επιβραβεύονται όσοι δεν το εμπιστεύτηκαν και απέσυραν έτσι τα λεφτά τους από τις τράπεζες. Με τον τρόπο αυτόν ενισχύονται οι λεγόμενες “αντισυστημικές θεωρίες”.

Λένε ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες. Λένε την μισή αλήθεια. Ότι αυτή είναι η πρόθεση. Αν όμως δεν βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται, το όριο αυτό θα αλλάξει. Όσο περνάει πάντως ο χρόνος, τόσο αυξάνεται το έλλειμμα εμπιστοσύνης στις τράπεζες και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια και αντίστοιχα η πίεση για κούρεμα. Υπάρχει, λοιπόν, αναγκαιότητα να βρεθούν λύσεις άμεσα και να αρχίσει το σύστημα να βρίσκει σημεία ισορροπίας.

Όσο εξακολουθούν και λειτουργούν οι δυνάμεις της αδράνειας, τόσο πιο κοντά είμαστε στην δραχμή! Το σημερινό κλίμα της ανασφάλειας ενισχύει τους δραχμολάγνους. Δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι περισσότερο από το να περιμένουν. Η δύναμη της αδράνειας δουλεύει γι’ αυτούς και μόνο.

Ο Ντράγκι είναι αντίθετος στο κούρεμα, επειδή ξέρει τις συνέπειες. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο πιέζουν άλλοι Ευρωπαίοι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση! Επειδή ξέρουν τις συνέπειες και γνωρίζουν ότι το κούρεμα θα μας οδηγήσει εκτός Ευρωζώνης. Το κακό είναι ότι οι δραχμολάγνοι είναι τελικά περισσότεροι απ’ όσους αρχικά υπολογίζαμε. Είναι πανίσχυροι στο εξωτερικό και έχουν ισχυρές συμμαχίες στο εσωτερικό. Δυστυχώς, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους.

Θανάσης Μαυρίδης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ