Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σιγοκαίνε τα σκουπίδια στον Ασπρόπυργο

Ενα μήνα μετά την πυρκαγιά στη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, οι τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών εξακολουθούν να σιγοκαίγονται δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Περιβάλλοντος, του δήμου Ασπροπύργου, του ΙΓΜΕ, του Δημόκριτου και της πυροσβεστικής. Αυτό που αποφασίστηκε ήταν να γίνει προσπάθεια αναμόχλευσης και κατάσβεσης των λόφων των καμένων σκουπιδιών και, στη συνέχεια, να ακολουθήσει η μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Φυλής.

«Η κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο (σ.σ. στη μονάδα της εταιρείας Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.) δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Τα σκουπίδια “καπνίζουν”, με αποτέλεσμα σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων μέτρων από τη μονάδα η κατάσταση να είναι αφόρητη για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Ιωάννης Βασιλείου. «Συγκαλέσαμε σύσκεψη για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να δρομολογηθούν μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, τρία είναι τα βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

• Η κατάσβεση των σκουπιδιών. «Σύμφωνα με τις εντολές της πυροσβεστικής, πρέπει να γίνει αναμόχλευση της καμένης ύλης και κατάσβεση με νερό, ώστε να περιοριστεί ο καπνός», λέει ο κ. Βασιλείου. Η Περιφέρεια μπορεί να διαθέσει τα μηχανήματα, ενώ αναζητά διεξόδους για να βρει προσωπικό και καύσιμα.

• Η αποκατάσταση της περιοχής. «Μέχρι στιγμής, οι αναλύσεις δείχνουν ότι στη μονάδα δεν υπήρχαν τοξικά απόβλητα, αλλά κοινά σκουπίδια, τα οποία θα πρέπει σιγά σιγά να απομακρυνθούν. Παράλληλα, θα γίνουν νέες αναλύσεις από τον Δημόκριτο, το ΙΓΜΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους».

• Η φύλαξη του χώρου. «Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, εισβάλλουν στον χώρο τσιγγάνοι, κόβουν με οξυγόνο τα σίδερα, και έτσι ξαναμπαίνουν φωτιές. Η αστυνομία δηλώνει αδυναμία να φυλάξει τον χώρο. Εμείς ζητήσαμε από συλλόγους τσιγγάνων της περιοχής να παρέμβουν, αλλά δεν μπορούμε να επέμβουμε στο αστυνομικό κομμάτι», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.

Η απομάκρυνση των σκουπιδιών από το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου δεν είναι, όμως, απλή υπόθεση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, πρέπει να προηγηθεί ο «χαρακτηρισμός» τους ως μη επικίνδυνα απόβλητα, ειδάλλως δεν θα επιτραπεί η μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Φυλής. Το πράσινο φως θα δώσουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, συντάσσοντας παράλληλα την τελική τους έκθεση για το συμβάν.

Στην έκθεση αυτή, αλλά και στις αναλύσεις του Δημόκριτου και του ΙΓΜΕ, θα βασιστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος (συντονιστικό γραφείο αντιμετώπισης περιβαλλοντικής ζημιάς-ΣΥΓΑΠΕΖ), ώστε να προτείνει μέτρα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής βλάβης και να εκτιμήσει το κόστος τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ