Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι τρεις “εφεδρείες” για την καταβολή των συντάξεων στο τέλος Ιουλίου

“Πρωτοφανώς δύσκολη” θεωρούν κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εργασίας -με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr- την κανονική καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου, στα τέλη του τρέχοντος μηνός – αρχές του επομένου χωρίς μία γενναία χρηματοδοτική υποστήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Και αυτό γιατί ακόμα κι αν υπάρξει μία συμφωνία με τους δανειστές τις αμέσως επόμενες μέρες, παραδέχονται οι ίδιες πηγές.

Μόνες αλλά όχι αρκετές εγχώριες χρηματοδοτικές “εφεδρείες” φέρονται να είναι, σύμφωνα στελέχη του Υπ. Εργασίας:

· Το περίπου 1 δισ. ευρώ που θα περισσέψει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εφόσον πληρωθούν κανονικά οι μισθοί του α΄ δεκαπενθημέρου των δημοσίων υπαλλήλων στις 13 Ιουλίου.

· Τα κοντά 500 εκατ. ευρώ ρευστά διαθέσιμα του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), του Ταμείου Ασφάλισης – Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) κ.ά. τα οποία θα μπορούσαν, με απόφαση των αντίστοιχων ΔΣ, να δοθούν ως δάνειο σε ελλειμματικά ταμεία (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) για την καταβολή των συντάξεων.

· Η ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού (πχ ξένες μετοχές, ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα) τα οποία διαχειρίζονται η ΕΔΕΚΤ και η ΑΕΔΑΚ για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων και αποτιμώνται, σύμφωνα με στελέχη των δύο οργανισμών, στα 700 εκατ. ευρώ αυτή τη στιγμή.

Το σύνολο των παραπάνω εγχωρίων πηγών χρηματοδότησης αγγίζει τα 2,2 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ από ΓΛΚ, 500 εκατ. ευρώ από “ευγενή” ταμεία, έως 700 εκατ. ευρώ από αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού), φτάνει, δηλαδή, κοντά στο 100% των αναγκαίων κεφαλαίων που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου που πρέπει να καταβληθούν στο χρονικό διάστημα 29 Ιουλίου –4 Αυγούστου (2,3 δισ. ευρώ).

Τα 100 εκατ. ευρώ που λείπουν ακόμα και να συμπληρωθεί το αναγκαίο ποσό για τις συντάξεις του Αυγούστου, εκτιμάται από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας, ότι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, καθώς θα ομαλοποιούταν η οικονομική κατάσταση στη χώρα μετά από μία ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές έως τα μέσα του Ιουλίου.

Αναμφίβολα, η ήδη μεγάλη ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία προκλήθηκε από την πενθήμερη τραπεζική αργία μεταξύ 30 Ιουνίου – 3 Ιουλίου.

Αυτή έχει ήδη προκαλέσει τεράστιο πλήγμα, κυρίως στο ΙΚΑ, μιας και δεν ολοκληρώθηκε ούτε καν η καταβολή των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών του περασμένου μήνα, ενώ μεγάλο πλήγμα ενδέχεται να υποστεί ο ΟΑΕΕ αν συνεχιστεί η τραπεζική αργία και αυστηρά capital controls για μία ή δύο εβδομάδες ακόμα.

Πιο συγκεκριμένα, το ΙΚΑ, αναφέρουν αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας στο Capital.gr, αντί να εισπράξει τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου 500 – 600 εκατ. ευρώ, εισέπραξε μόλις 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο ΟΑΕΕ “αναμένει” να εισπράξει τις ασφαλιστικές εισφορές έως 260 εκατ. ευρώ για το διμήνου Μαΐου – Ιουνίου, καθ΄όλο τον Ιούλιο, κάτι που εξαιρετικά δύσκολο λόγω της τρέχουσας πλήρους κατάρρευσης του τζίρου των επαγγελματιών και του τραπεζικού black out.

Σε “καλύτερη” μοίρα μάλλον βρίσκονται αυτοχρηματοδοτούμενα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΕΤΑΑ ή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τα οποία διατηρούν δικά τους ρευστά διαθέσιμα στις τράπεζες και θα μπορούσαν θεωρητικά να κλείσουν ενδεχόμενες “τρύπες” στον προϋπολογισμό τους για την καταβολή των συντάξεων των ασφαλισμένων τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 26/4/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 26/4/2024 Παρασκευούλα με Σελήνη από το ζώδιο του Τοξότη σε εξάγωνο με τον Πλούτωνα, με την διάθεση ανεβασμένη και την δίψα για...