Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καταδίκη νεαρού χάκερ για 50.000 «χτυπήματα»

Σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή καταδικάσθηκε ο 17χρονος Φινλανδός χάκερ, Γιούλιους Κιβιμάκι, από περιφερειακό δικαστήριο της Φινλανδίας.

Ενοχος για περισσότερα από 50.000 «επεισόδια σοβαρών ηλεκτρονικών παραβιάσεων» κρίθηκε ο 17χρονος Φινλανδός χάκερ, Γιούλιους Κιβιμάκι, από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Εσποο, το οποίο τον καταδίκασε σε δύο έτη φυλάκισης με αναστολή, παρά τη σοβαρότητα των πράξεών του. Ο νεαρός χάκερ, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Ζικίλ, «χτύπησε», όπως αναφέρουν επίσημα δικαστικά έγγραφα, τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και ΜΙΤ, ανάμεσα σε άλλα, υποκλέπτοντας αλληλογραφίες και στοιχεία τραπεζικών καρτών και μπλοκάροντας την πρόσβαση στις ιστοσελίδες τους.

Οι τοπικές Αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση του Η/Υ του Κιβιμάκι και αντικειμένων αξίας 6.588 ευρώ, τα οποία είχε αποκτήσει μέσω των παραβατικών πράξεών του. «Η απόφαση του δικαστηρίου λαμβάνει υπόψη το νεαρό της ηλικίας τού κατηγορούμενου, τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν τα εγκλήματα, τη δυνατότητά του να καταλάβει το βλαβερό των πράξεών του και το γεγονός ότι έχει ήδη φυλακισθεί για έναν μήνα περίπου κατά τη διάρκεια της έρευνας πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης», σημείωσε ο δικαστής Βίλχελμ Νόρμαν, αναφέροντας ότι ο νεαρός ήταν μόλις 15 ετών όταν πραγματοποίησε τις παραβιάσεις, τα έτη 2012 και 2013. Στο μεταξύ, την ανησυχία του για τη δικαστική απόφαση εξέφρασε ο σύμβουλος της Europol, Αλαν Γουντγουάρντ. «Αν και είμαι σίγουρος ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη τις περιστάσεις γύρω από την καταδίκη και την ποινή του, εγείρεται το ερώτημα εάν αυτού του είδους οι αποφάσεις θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για άλλους χάκερς», υπογράμμισε.

Ο Κιβιμάκι κατόρθωσε να εισβάλει σε 50.700 εξυπηρετητές υπολογιστών, εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες ενός προγράμματος λογισμικού, του ColdFusion. Οι εισαγγελείς του προσήψαν την εγγραφή κακόβουλου λογισμικού σε περίπου 1.400 εξυπηρετητές. Ο 17χρονος πραγματοποίησε 21 φορές ηλεκτρονικές αγορές μέσω των κλεμμένων πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο, ο νεαρός είχε παραγγείλει σαμπάνιες και κουπόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 118 «Μείνε μακριά από το παιδί μου», ουρλιάζει έξαλλη η Ηλέκτρα στον Παύλο. Ο Νάσος έχει...