Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φόβοι και σενάρια για κούρεμα καταθέσεων από 27% έως 55%

Με την Ελλάδα να ζει τον εφιάλτη του κλεισίματος των τραπεζών, των capital controls ακούγεται και τη χρεοκοπία να πλανάται αναλυτές εξηγούν πως το επόμενο βήμα θα είναι το κούρεμα των καταθέσεων.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν να είναι εφιαλτικά. Την ώρα που η κατάσταση στις τράπεζες περιγράφεται ως οριακή, η ρευστότητα δείχνει να επαρκεί μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και η μη ύπαρξη προγράμματος για την Ελλάδα σημαίνει στάση της βοήθειας από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες μέσω ELA και ακόμη χειρότερα απαίτηση των δανείων.

Οπως γράφουν Τα Νέα που επικαλούνται το Bloomberg στην περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας το κούρεμα των ενεχύρων του ELA θα μπορούσε να φτάσει το 75% ή το 90% και στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να κουρέψουν καταθέσεις αντίστοιχες με 33 ή 67 δισ ευρώ από τα 120 δισ ευρώ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις τράπεζες. Δηλαδή σε περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας θα επηρεαστούν από το 27% ως το 55% των καταθέσεων.
Πάντως έως σήμερα το κούρεμα των ενέχυρων είναι περίπου 23% και σύμφωνα με το Bloomberg aανάγκη κουρέματος προκύπτει μόνο αν ξεπεραστεί το 60%.

iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ