Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Παρατείνει το «θρίλερ» του haircut στα ενέχυρα η ΕΚΤ

Για μία ακόμη φορά ανέβαλε την απόφαση για αύξηση του haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών ο Mario Draghi. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, για το θέμα υπήρξε πολύωρη και εξαντλητική συζήτηση, με τους «σκληρούς» της ΕΚΤ να πιέζουν προς την κατεύθυνση της άμεσης εφαρμογής ενός υψηλότερου haircut. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονες πιέσεις να ανακοινωθεί σήμερα έστω μία μικρή αύξηση, της τάξεως του 5%, στο «κούρεμα» των ελληνικών ενεχύρων.

Τελικώς, η απόφαση έμεινε και πάλι στο «συρτάρι», δεδομένου ότι ο Mario Draghi δεν θέλει να προηγηθεί των αποφάσεων που θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο ενόψει μάλιστα και της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, στην ουσία οι αποφάσεις για μεγαλύτερο haircut στα ελληνικά ενέχυρα είναι ειλημμένες, ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κίνηση από πλευράς ΕΚΤ που θα εκληφθεί ως αρνητικός μοχλός πίεσης προς την Ελλάδα στη φάση που ακόμα γίνονται διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, ακόμα και αν τελικώς στη σημερινή συνεδρίαση υπερίσχυαν οι φωνές των μελών της ΕΚΤ που πιέζουν για άμεση επιβολή του αυξημένου haircut, υπήρχε το ενδεχόμενο η απόφαση να ανακοινωθεί, αλλά να μην είναι άμεσα ενεργή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινωθεί η αύξηση στο haircut και μάλιστα σε επίπεδα του 20%. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες και καθώς κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις, υπάρχει ανοιχτή και συνεχής γραμμή επικοινωνίας του επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi με την Α. Merkel, τον J.C. Juncker και τον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Τσίπρα προκειμένου οι κινήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο να είναι συντονισμένες με αυτές στο πολιτικό και να ακολουθήσουν ως αποτέλεσμά τους.

Σε ό,τι αφορά τον ELA, η ΕΚΤ ανανέωσε το όριό του κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ, στα 80,2 δις. ευρώ. Το όριο πρόκειται να επανεξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό, το περιθώριο ρευστότητας για τις τράπεζες παραμένει στα 3 δις. ευρώ. Η μικρή αύξηση του νέου ορίου στον ELA συνδέεται με τη σταθεροποίηση που παρουσιάζουν οι εκροές το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, τις τελευταίες ημέρες οι εκροές των τραπεζών κινούνται συνολικά γύρω στα 50 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση.

Εκπρόσωπος ΕΚΤ: Συζητήθηκε το κούρεμα στα collateral

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας συζήτησε κατά την σημερινή του συνεδρίαση το θέμα του κουρέματος των κρατικών assets που οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν ως ενέχυρα. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ