Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νίκος Παππάς: Ακραίες φωνές που δεν θέλουν λύση θα υποστούν απομείωση του πολιτικού τους βάρους

«Ειδικά αυτή την ώρα δεν βοηθά καθόλου εάν ορισμένοι κύκλοι γύρω από τη Γερμανία και όχι από την καγκελαρία διακινούν και επαναφέρουν τέτοια είδους σενάρια»

Αισιόδοξος για την επίτευξη λύσης εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στο συνέδριο του Economist, σε μια ομιλία με πολλά μηνύματα προς το εσωτερικό, προς το εξωτερικό, αλλά και προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Έκανε λόγο για «λύση», όχι μόνο για συμφωνία με τους εταίρους, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν συνδέεται με το παρελθόν.

Εκτίμησε, δε, ότι δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή οι αναφορές στα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι όταν έρθει η συμφωνία οι «ακραίες φωνές» θα υποστούν «μοιραία την απομείωση του πολιτικού τους βάρους».

«Ειδικά αυτή την ώρα δεν βοηθά καθόλου εάν ορισμένοι κύκλοι γύρω από τη Γερμανία και όχι από την καγκελαρία διακινούν και επαναφέρουν τέτοια είδους σενάρια» τόνισε αναφερόμενος στα περί εξόδου από το ευρώ.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με ειλικρινή διάθεση να βρεθεί λύση. Δεν κάνει καλό σε κανέναν να ζητούν κάποιοι από την Ελλάδα να εφαρμόσει το προηγούμενο πρόγραμμα».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «η πρόοδος των συνομιλιών δεν ταυτίζεται ως βαθμός συμφωνίας της Ελλάδας στις κακές προβλέψεις του παρελθόντος. Αλλο πρόοδος και άλλο συμφωνία στα λάθη του χθες» υπογράμμισε.

Ο κ. Παππάς ανέφερε, παράλληλα, ότι υπάρχει ένας κίνδυνος διολίσθησης που οφείλεται σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε βέβαιοι για την επίτευξη μίας συμφωνίας, που όμως θα συνιστά συνολική λύση» και υπογράμμισε ότι «θα αναζητούμε λοιπόν λύση και όχι απλά συμφωνία».

Έστειλε μάλιστα και μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι ακραίες φωνές που δεν θέλουν λύση θα υποστούν μοιραία την απομείωση του πολιτικού τους βάρους».

Ο κ. Παππάς ανέφερε, παράλληλα, ότι υπάρχει ένας κίνδυνος διολίσθησης που οφείλεται σε πολιτικές σκοπιμότητες.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει και θα οικοδομήσει και θα πετύχει μία συμφωνία με τους εταίρους που θα συνιστά λύση. Δεν αρκεί για μας να έχουμε μία συμφωνία, θα ήταν ό,τι πιο εύκολο για εμάς να συμφωνήσουμε και να υπογράψουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

«Θα βρισκόμασταν ξανά στην ίδια θέση να αναρωτιόμαστε τι πήγε στραβά» πρόσθεσε. Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε, επίσης, ότι οι εκλογές ήταν έκφραση του λαού μας και πως η συμφωνία θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά αυτά, όπως η μέριμνα για τη μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους, η μέριμνα για αύξηση της απασχόλησης κλπ.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε: «Θα ήθελα εκτός κειμένου να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου», λέγοντας ότι «θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να αποκατασταθεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ενωμένη Ευρώπη».

«Εμείς έχουμε στο DNA τον ευρωπαικό προσανατολισμό, αλλά θα χρειαστεί σκληρή δουλειά για να πεισθούν οι Έλληνες πολίτες ότι αξίζει τον κόπο να βελτιωθούμε και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια» σημείωσε..

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παππάς ανέφερε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα υπονόμευσε τις προοπτικές ανάπτυξης. Έπληξε με τρόπο ασύμμετρο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, βάσει της μελέτης Γιαννίτση – Ζωγραφάκη η φορολογία αυξήθηκε κατά 337% για τις μεγαλύτερες τάξεις και μόλις 7% για τις άλλες.

Το μέσο ατομικό εισόδημα έχασε το 40% το ΑΕΠ το 25% και το 2013 ήταν η μεγαλύτερη ονομαστική μείωση μισθών.

Αυτοί οι στόχοι, σημείωσε ο κ. Παππάς, για τα μεγάλα πλεονάσματα 4% θα εγκαταλειφθούν τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον. «Η Ελλάδα είχε το πιο βίαιο πρόγραμμα» τόνισε και σημείωσε στη συνέχεια: με υψηλά πλεονάσματα, με φορολογία δεν μπορεί να αποκατασταθεί η ισορροπία.

«Δεν μπορεί να βάζουμε ασύμβατους στόχους. Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση είναι πειστική. Τα προηγούμενα χρόνια γινόμασταν μάρτυρες πιέσεων για απολύσεις, περικοπές, όχι για δομικές μεταρρυθμίσεις. Μαζί με το δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα, η Ελλάδα είχε υστέρηση εσόδων για 15 χρόνια περίπου 5%. Η Ελλάδα θέλει μεταρρυθμίσεις για προώθηση καινοτομίας, μη κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και σε αυτά έχουμε συμφωνήσει»

protothema.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ