Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Φωνές» στο ΣΥΡΙΖΑ να μην πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ

Ολοένα και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης προτείνουν να μην πληρώσει η Ελλάδα την επόμενη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στις 5 Ιουνίου, ως απάντηση στη στάση των δανειστών.

Σχετική τροπολογία κατέθεσε και η Αριστερή Πλατφόρμα, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα.
Στο κείμενο, η κυβέρνηση καλείται να μην πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση προς το ΔΝΤ, αν οι Θεσμοί συνεχίσουν την ίδια εκβιαστική τακτική. Ακόμη, σημειώνεται ότι μία έξοδος από το ευρώ δεν είναι… καταστροφή.

«Η κυβέρνηση οφείλει να αντικρούσει την προπαγάνδα των κυρίαρχων κύκλων, οι οποίοι κατατρομοκρατούν το λαό με την απόλυτη καταστροφή που, υποτίθεται, θα επιφέρουν η διακοπή αποπληρωμής του χρέους και η ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη καταστροφή για τη χώρα είναι η επιβολή νέου μνημονίου, εκείνης ή της άλλης μορφής και η παράταση της εφαρμογής των προηγούμενων», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που κατατέθηκε.

Λαφαζάνης: Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία να μην πληρώσουμε;

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε και τα όσα είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην Κεντρική Επιτροπή. «Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία να μην πληρώσουμε την επόμενη δόση στο ΔΝΤ; Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία ότι δε θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς των δανειστών; Πού ακούστηκε ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ;», διερωτήθηκε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πει στο λαό το εναλλακτικό του σχέδιο και θα έχει τη στήριξή του.

Παράλληλα όμως, ο κ. Λαφαζάνης αμφισβήτησε το ότι η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία. «Σε τι έχουμε συμφωνήσει;», ανέφερε και κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή να πει «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια.

Βούτσης: Δεν θα πληρωθεί η δόση

Νωρίτερα, σε πρωινή τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Νίκος Βούτσης είχε ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταβάλει τη δόση της 5ης Ιουνίου, καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα.

«Οι δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ είναι 1,6 δισ., αρχής γενομένης από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 19. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό και συζητάμε στη βάση της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο Mega.

Εξάλλου, ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει και ο Νίκος Φίλης, το Σάββατο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει πως «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με βάση τη δανειακή σύμβαση, την υποχρέωση των δανειστών να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα την οποία καταπατούν επί ένα χρόνο, επειδή δεν έχει χρήματα η χώρα δεν θα πληρώσει στις 5 Ιουνίου το ομόλογο που αφορά το ΔΝΤ», μιλώντας στον Alpha, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση θα επιλέξει την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Η επικοινωνία Τσίπρα- Λιου

Αλλωστε, κάτι ανάλογο διεμήνυσε και ο πρωθυπουργός στον Τζακ Λιου, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να πληρώσει η Ελλάδα τις δόσεις του ΔΝΤ τον Ιούνιο και του ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι τρεις δόσεις που έχει μπροστά της η χώρα για τον επόμενο μήνα, να ενοποιηθούν σε μία, η οποία να αποπληρωθεί στα μέσα Ιουνίου ή προς το τέλος του μήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ