Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι και δικό σας έργο δόκτωρ Σόιμπλε

Ποιος έδωσε την εντολή για αλλοίωση του ελλείμματος σε δύο φάσεις;

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Αγαπητέ υπουργέ των Οικονομικών της Γερμανίας, αντί ερωτημάτων, προτιμώ να θέσω υπ’ όψιν σας ορισμένα στοιχεία. Ίσως από την ανάγνωσή τους σκεφτείτε την πιθανότητα πλην του ημετέρου πολιτικού συστήματος να έχουν κάποια ευθύνη για τη χρεοκοπία της πατρίδας μου και οι σοσιαλδημοκράτες προκάτοχοί σας στα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας της Γερμανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, η Ελλάδα διέθεσε για αμυντικές δαπάνες την περίοδο 1998 – 2014 το ιλιγγιώδες ποσό των 86,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου «κατευθύνθηκε» σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 25% του δημόσιου χρέους της.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα οποία μπορείτε να βρείτε στο SIPRI data on military expenditure of NATO member states, η χώρα μου την περίοδο 1998 – 2014 ανεδείχθη ο μεγαλύτερος αγοραστής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία, ξεπερνώντας και την Τουρκία (μετά την παραλαβή των προβληματικών υποβρυχίων σας)!

Για ορισμένες από τις αναθέσεις, όπως η προμήθεια των 170 αρμάτων Leopard, που κόστισαν στον προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ έκαστο, γίνεται έρευνα από την Ελληνική Δικαιοσύνη για ενδεχόμενες δωροδοκίες.

Οι αμυντικές δαπάνες

Στη συντριπτική πλειονότητα των προμηθειών αμυντικών δαπανών από τη χώρα σας καταβλήθηκε ως προκαταβολή το 30% της δαπάνης την περίοδο 1998 – 2003, γεγονός που προκαλεί εύλογες υποψίες ότι επρόκειτο για μίζες.
Η Ελλάδα έκτοτε διέθετε σε ετήσια βάση το 6% – 7% των κρατικών δαπανών της στην εξυπηρέτηση του χρέους αυτών των εξοπλισμών. Ακόμη και την περίοδο 2010 – 2015 η πατρίδα μου αναγκάστηκε να πληρώσει 20 δισ. ευρώ σε εξόφληση αμυντικών δαπανών σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική σας, τη στιγμή που άνθρωποι αυτοκτονούσαν, νέοι έχαναν τις δουλειές τους, επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο, οικογενειάρχες μετανάστευαν, σπίτια έκλειναν. Εξευτελισμένοι στην οικουμένη μεν, καλοπληρωτές δε…! Με ετήσιο ποσοστό 7% επί των κρατικών δαπανών για την αποπληρωμή εξοπλισμών, τη στιγμή που η Πορτογαλία διέθετε το 4,4% και η Ιρλανδία μόλις το 1,7%, δεν λες ότι δίνεις δίκαιο αγώνα για να μειώσεις τα ελλείμματα και να βγεις από την κρίση. Ο αγώνας αυτός είναι άνισος.

Το 2009 η Ελληνική Στατιστική Αρχή «μαγείρεψε» το έλλειμμα της χρονιάς εκείνης, προσθέτοντας σε αυτό και εξοπλιστικές δαπάνες ύψους 2,9 δισ. ευρώ, μεταξύ αυτών και πρώιμες παραλαβές αρμάτων Leopard. Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες αξιωματούχων, την εντολή για την αλλοίωση του ελλείμματος σε δύο φάσεις, ώστε αυτό να σκαρφαλώσει στο 15,4% το Νοέμβριο του 2010, έδωσε εγγράφως ο γερμανός στην καταγωγή επικεφαλής της Eurostat, κύριος Ράντεμαχερ. Με όπλο την αναθεώρηση αυτή ελήφθησαν μέτρα λιτότητας 4 δισ. ευρώ, τα οποία απαίτησε για λογαριασμός σας ο αυστριακός υπουργός κύριος Πρελ, και εξοφλήθηκαν μέχρι το τελευταίο ευρώ πριν από το PSI οι τράπεζές σας.

Το 2001 η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε στον δημοσιογράφο Αντώνη Καρακούση ο πρώην εμπορικός ακόλουθος της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα Χαν Γκέοργκ Σον (βιβλίο «Η μετέωρη χώρα»), η αξία των γερμανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα κάλυπτε το 85% των γερμανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, τάση που διατηρήθηκε και τα επόμενα χρόνια. Με άλλα λόγια, μία χώρα 10.000.000 κατοίκων προσέφερε στις εξαγωγικές επιχειρήσεις σας και στους παραγωγούς σας σχεδόν όσο μία χώρα 150 εκατομμυρίων κατοίκων! Γι αυτό, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του νυν προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν ενδιέφεραν τόσο πολύ τους προκατόχους σας, εκείνη την εποχή, τα δημόσια οικονομικά μας.

Το 2005 η κυβέρνηση Καραμανλή επιχείρησε με νόμο για τον βασικό μέτοχο να χτυπήσει την κλεπτοκρατία και τις διεφθαρμένες ελληνικές ελίτ, εναντίον των οποίων βάλλετε δικαιολογημένα κι εσείς, κατηγορώντας τες για έλλειψη πατριωτισμού. Ρωτήστε, παρακαλώ, τον γερμανό διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού Αλεξάντερ Σάουμπ, γιατί η υπηρεσία του, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ιρλανδός Επίτροπος Μακ Γκρίβι, έβαλε βέτο στο νόμο που εκπόνησε ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσωπικός φίλος σας Προκόπης Παυλόπουλος; Γιατί εμπόδισε την ελληνική κυβέρνηση να βάλει φρένο στη διαφθορά της ελίτ που κατέκλεψε την πατρίδα μου και ορθώς καταγγέλλετε;

Σκεφτείτε ξανά τους αριθμούς, παρακαλώ, κύριε υπουργέ:
Η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, μεγαλύτερος αγοραστής γερμανικών εξοπλισμών από την Τουρκία των 80 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η Ελλάδα των 10μ εκατομμυρίων κατοίκων, ισότιμος εισαγωγέας με την Ρωσία των 150 εκατομμυρίων κατοίκων.
Και αφού τους σκεφτείτε, απαντήστε μέσα σας, στον εαυτό σας, με βάση την κοσμοθεωρία σας, την θρησκεία σας, τα πολιτικές πεποιθήσεις σας, τα εξής ερώτημα:
«Εντάξει, οι Έλληνες έχουν τεράστιες ευθύνες για την περιπέτειά τους. Αλλά αυτό που κάναμε εμείς τι ήταν; Ηθικό ή ανήθικο; Τα ελλείμματα των Ελλήνων εξαιτίας της κατανάλωσης, των εξοπλισμών, της σπατάλης και της ασωτίας τους είναι ανήθικα, αλλά και δικά μας πλεονάσματα, που εν μέρει οφείλονται στις αμαρτίες τους, είναι ηθικά, ενάρετα;»

Περικοπές συντάξεων

Απαντήστε, κύριε υπουργέ! Σας θέτει το ερώτημα ένας άνθρωπος που πιστεύει στις ιδέες σας, που θαυμάζει το θάρρος και τη δύναμή σας, που ιδεολογικά ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στη Χριστιανοδημοκρατία.
Ρωτώ ξανά: Το βρίσκετε ηθικό, ώστε να ζητάτε να κόψετε για Πέμπτη φορά τη σύνταξη του εργάτη πατέρα μου, να αυξήσετε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 και να απαιτείτε την περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό αναπλήρωσης 53% από 70%, δηλαδή 320 ευρώ;
Για ποιόν λόγο κύριε υπουργέ;
Για να αναλάβουν το κόστος της συμπληρωματικής ασφάλισης κάθε Έλληνα οι ασφαλιστικές εταιρείες της πατρίδας σας, στις οποίες έχετε δώσει εντολή να μην φύγουν από την Ελλάδα, την ώρα που απειλείτε τον ανεκδιήγητο υπουργό Οικονομικών της χώρας μου με έξοδο από το ευρώ;
Και αυτό το βρίσκετε ηθικό; Φιλελεύθερο; Χριστιανικό;

Τέσσερις τελικές παρατηρήσεις

1. Με την ΟΝΕ, από την οποία η χώρα σας ωφελήθηκε βγαίνοντας ενωμένη από την οικονομική παρακμή της, φτιάξατε ένα καράβι, σκαρί το λέμε ελληνικά, για τις ήρεμες θάλασσες. Τότε ταξιδεύαμε όλοι μαζί πρώτη θέση. Μόλις άρχισαν οι φουρτούνες, επειδή το σκαρί ήταν προβληματικό, πρώτα μας βάλατε στα αμπάρια και έπειτα αρχίσατε να πετάτε λαούς σαβούρα στη θάλασσα, με την ελπίδα ότι θα συνεχίσετε την πλεύση. Δεν είναι έτσι;

2. Θεωρείτε ότι με την πάταξη – ταπείνωση του αριστερού λαϊκισμού στην Ελλάδα γλιτώνετε την άνοδο των λαϊκιστών στην Ισπανία, στην Ιταλία και τη Γαλλία. Ακόμη και αν τα καταφέρετε, θα έχετε βάλει προσωρινά τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Τα μεγάλα λαϊκά και κοινωνικά ρεύματα δεν πνίγονται. Όσο πιέζεις το καπάκι για να τα εξαφανίσεις, τόσο αυξάνεις την πίεση της έκρηξης.

3. Αν ένα τρίτο ελληνικό πακέτο κοστίζει στον προϋπολογισμό σας 30 δισ. και υπάρχει δυσκολία να περάσει από το Κοινοβούλιό σας, σκεφτείτε πόσο θα σας κοστίσει ένας βαλκανικός πόλεμος, μία Ελλάδα ανοχύρωτη στις πάσης λογής συμμορίες και τι θα σημάνει για την Ευρώπη ένα διαρκές ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ.

4. Ένας μεγάλος έλληνας δημοσιογράφος, ο Γεώργιος Βλάχος, έγραφε προς τους ηγέτες σας παραμονή της εισβολής της Γερμανίας στην Ελλάδα, λίγα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, τα εξής:

«Και να αναμείνει ο λαός μας την εκ του Βερολίνου επιστροφή του δρομέος, ο οποίος ήλθε προς πέντε ετών και έλαβεν από την Αρχαία Ολυμπίαν το φως, δια να μεταβάλη εις δαυλόν την λαμπάδα και φέρη την πυρκαϊάν εις τον μικρόν την έκτασιν αλλά μέγιστον αυτόν τόπον. Τόπον ο οποίος έμαθε τον κόσμο όλον να ζη πρέπει να τον μάθει τώρα και να αποθνήσκη»…

Να το θυμάστε αυτό το τελευταίο, κύριε υπουργέ, σε περίπτωση που επιμείνετε.

Με εκτίμηση ένας φίλος σας

“Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ