Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το κύμα μετανάστευσης είναι το μεγαλύτερο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το πρώτο πεντάμηνο του 2015 έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά περίπου 40.000 άνθρωποι, όσοι όλο το 2014, και όπως όλα δείχνουν, η ροή θα συνεχιστεί με γεωμετρική πρόοδο, ενώ πάνω από το 70% των ανθρώπων έχουν προσφυγικό προφίλ, τόνισε ο υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος Ιωάννης Καραγεωργόπουλος.

Οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, η απαιτούμενη συνεργασία των κρατών για τη διευκόλυνση της μετακίνησης μεταναστών και προσφύγων και οι πολιτικές που προκρίνονται αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης της τελευταίας ημέρας της εκδήλωσης “Εθελούσια Επιστροφή. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ως τμήμα της ελληνικής μεταναστευτικής διαχείρισης.” που διοργάνωσε Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Το κύμα φυγής που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα από τη Συρία είναι το μεγαλύτερο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφερε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως η αναζήτηση «λύσεων» πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2015 έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά περίπου 40.000 άνθρωποι, όσοι όλο το 2014, και όπως όλα δείχνουν, η ροή θα συνεχιστεί με γεωμετρική πρόοδο, ενώ πάνω από το 70% των ανθρώπων έχουν προσφυγικό προφίλ, τόνισε ο υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος Ιωάννης Καραγεωργόπουλος.

Η καταστολή, οι φράχτες, οι περιπολίες πέρα από απάνθρωπη, παράνομη και αναποτελεσματική πολιτική, δεν μπορούν να σταματήσουν την ανθρώπινη θέληση, επισήμανε ο Ελευθέριος Κρέτσος, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Οι απελπισμένοι άνθρωποι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους και, αν δεν έχουν εναλλακτική, θα καταλήξουν στα κυκλώματα των διακινητών, υπενθύμισε ο κ. Τσαρμπόπουλος.

Τα σημερινά αριθμητικά μεγέθη των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα, ζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη, είναι τόσο μεγάλα, που οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, επισήμανε η Μαρία Σταυροπούλου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου.

«Μπορούμε να χειριστούμε 1.000 αιτήσεις για άσυλο τον μήνα, δηλαδή 5.000 από την αρχή του χρόνου, εκ των οποίων το 30% αφορά μεταγενέστερα αιτήματα, δηλαδή ανθρώπων που βρίσκονται ήδη χρόνια στην Ελλάδα», περιέγραψε η κ. Σταυροπούλου.

Ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα Σιούρ Λάρσεν ενημέρωσε πως για το διάστημα 2009-2014 ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία), στο πλαίσιο συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διοχέτευσε στην Ελλάδα 63,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 1/3 πήγε στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών κατά την υποδοχή και ταυτοποίηση νεοεισερχομένων, στη διαμονή ευάλωτων ομάδων και σε οικειοθελείς επαναπατρισμούς. Ο κ. Λάρσεν εξέφρασε την ανησυχία του αφού «η χρηματοδότηση τελείωσε το 2014 και έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για νέα κονδύλια» και «η ΕΕ έχει παράλογες απαιτήσεις και έχουν καθυστερήσει πολύ».

.skai.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ