Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κινητικότητα στη Ν.Δ.

Πυκνές και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις διαβλέπουν το επόμενο διάστημα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Με τη συμφωνία σε εκκρεμότητα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε χθες (στην εφ. «Αγορά) ότι «προτείνουμε τη μεγάλη συνεννόηση ώστε να αλλάξει πολιτική η χώρα. Μεγάλη συνεννόηση για να βγουν εκείνοι από τα ολοφάνερα αδιέξοδα τους, για να βγει η Ελλάδα από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει», ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε «κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

«Κυβέρνηση εθνικής ενότητας» ανεξάρτητα από τις διαρροές

Εξειδικεύοντας το πλαίσιο των κινήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος εκτίμησε («στην Εφημερίδα των Συντακτών») πως «ανεξάρτητα από το αν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα διαρροών ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει τη δική του υπέρβαση για το καλό της χώρας, ξεπερνώντας τις κομματικές αγκυλώσεις» και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρόσωπα ικανά και αποφασισμένα να εφαρμόσουν όσα θα προβλέπει η ενδεχόμενη συμφωνία».

Το μπαλάκι στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης εξήγησε (στο ρ/σ Real Fm) ότι ο κ. Σαμαράς «στέλνει ένα σήμα, να το πω έτσι. Λέει μία πολιτική κατεύθυνση. Βάζει ένα στρατηγικό πλαίσιο», αλλά διευκρίνισε πως «ο πρωθυπουργός είναι να πει αν αποδέχεται τη λογική πλαισίου συνεννόησης για να πούμε εν συνεχεία αν θέλει να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, εάν θέλει να συναντηθεί κατά μόνας με τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσει, αν θέλει να τους ενημερώσει, αν αισθάνεται ότι δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή ότι απειλείται αυτή, αν θέλει να τη διευρύνει ή δεν θέλει».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης συνέστησε στον κ. Τσίπρα, μόλις κλείσει την συμφωνία «να φωνάξει τους πολιτικούς αρχηγούς» και «να τους πει: “αυτά έχουμε στο τραπέζι, ελάτε να δούμε που συμφωνούμε και να βάλουμε όλοι πλάτη”». Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον πρωθυπουργό να «μην κάνει το λάθος που έκανε ο φίλος μου ο Αντώνης Σαμαράς» και συμπέρανε ότι κανείς δεν χάνει από τέτοιους είδους θαρραλέες κινήσεις».

Τη διάθεση της ηγετικής ομάδας της ΝΔ να συμβάλει στην άρση του «κυβερνητικού αδιεξόδου» συμμερίζονται αρκετά από τα κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, θέτοντας όμως υπό σειρά από προϋποθέσεις.

«Κυβέρνηση εθνικής ενότητας» με βάθος τετραετίας

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης προκρίνει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας αντί των πρόωρων εκλογών, καθώς οι τελευταίες θα προκαλέσουν «καταστροφικές συνέπειες» στην εθνική οικονομία.

Μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να επιθυμεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας να πορευθεί σε βάθος τετραετίας και όχι να οριστεί για ένα βραχύ χρονικό διάστημα, αφήνοντας στη μέση κρίσιμες αλλαγές για τη χώρα.

«Χρειάζεται μια κυβέρνηση καμικάζι»

Θιασώτης της εθνικής συνεννόησης διαχρονικά εμφανίζεται ο Έλληνας Επίτροπος για την μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχοντας προτείνει συναινετικές πολιτικές λύσεις και κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ο κ. Αβραμόπουλος εκτιμά ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση καμικάζι», προκειμένου να προωθήσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις, έχοντας τουλάχιστον ορίζοντα τριετίας μπροστά της, για να τις υλοποιήσει.

Πιθανές οι κάλπες, αν χαθεί η δεδηλωμένη

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε (στην εφ. Real News) πως «θα ήταν τουλάχιστον οξύμωρο η ΝΔ να ταυτιστεί με τις φωνές εκείνες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες θέλουν τη ρήξη και την επιστροφή στη δραχμή», αλλά υπογράμμισε ότι πρέπει πριν ψηφίσει «να δει κανείς το περιεχόμενο» της συμφωνίας.

Σε περίπτωση ωστόσο απώλειας της δεδηλωμένης κατά την ψηφοφορία, πληροφορίες θέλουν την κ. Μπακογιάννη να εκτιμά ως πιο πιθανό η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Αναταραχές σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες

Την πεποίθηση ότι η συμφωνία «θα φέρει αναταραχή σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες» εξέφρασε σε συνέντευξή του (στη εφ. Real News) και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση να επιλέξει «ψήφο κατά συνείδηση» απέναντι στη συμφωνία και εκτιμά ότι θα έχει πολιτικό πρόβλημα η κυβέρνηση και θα οδηγηθεί σε εκλογές, εάν δεν συγκεντρώσει τον απόλυτο αριθμό της πλειοψηφίας στην ψηφοφορία, καθώς δεν θα μπορέσει ακόμη και εάν ψηφίσει η αντιπολίτευση να την υλοποιήσει.

Οργανωτικές αλλαγές και «νέο αφήγημα»

Εκτός από την επίτευξη συμφωνίας, η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και η επικαιροποίηση των θέσεών της απέναντι στην κοινωνία απασχολούν εκ παραλλήλου την Νέα Δημοκρατία.

Ο Γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος υποστήριξε ότι «χρειάζεται να διατυπώσουμε ένα νέο αφήγημα για το αύριο της χώρας, προκειμένου να πείσουμε ξανά».

Αδήριτη ανάγκη αποτελούν οι αλλαγές στην αξιωματική αντιπολίτευση και για τη βουλευτή, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προειδοποιεί ότι «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» στην ΝΔ. Η πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε της άποψης ότι «χρειάζεται να αναγεννήσουμε την παράταξη, και να δημιουργήσουμε μία παράταξη η οποία μπορεί να εμπνεύσει τους Έλληνες» και επανέλαβε πως «σε κάθε περίπτωση θα είμαι στην πρώτη γραμμή για την αναγέννηση της ΝΔ», απαντώντας εάν θα υποψήφια η ίδια για την ηγεσία της ΝΔ.

Σε μια προσπάθεια ανοίγματος της ΝΔ «σε ολόκληρη την κοινωνία, τους παραγωγικούς φορείς, τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους», κινήσεις με στόχο την ανασύνταξη της οργανωτικής δομής του κόμματος πραγματοποίησε χθες η ηγεσία του κόμματος.

Με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ, ορίστηκαν επτά νέοι Γραμματείς στο «γαλάζιο» οργανόγραμμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές είχαν «κλειδώσει» εδώ και μια εβδομάδα και δεν θα είναι οι μοναδικές.

Γ. Σαδανά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 Ο Βρεττός καλεί σε συνάντηση τον Σεραφετίνογλου… και τα πράγματα θα πάρουν πολύ γρήγορα, πολύ...