Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι πρώτοι εργαζόμενοι του δημοσίου που μένουν απλήρωτοι. Άτυπη στάση πληρωμών στον ΟΠΕΚΕΠΕ


Δεν πλήρωσαν τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ!

Σε άτυπη στάση πληρωμών κατέληξε τελικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρά τις πρόσφατες περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις
Να θυμίσουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ο πρώτος οργανισμός στον οποίο η κυβέρνηση έβαλε χέρι στα ταμειακά του διαθέσιμα με κοινή υπουργική απόφαση του Π. Λαφαζάνη και του Δ. Μάρδα, προκειμένου να κατατεθούν στην ΤτΕ και να βρει σανίδα σωτηρίας η κυβέρνηση που συνεχίζει να διαπραγματεύεται για να αποφύγει να πάρει υφεσιακά μέτρα ,τη στιγμή που με την τακτική της έχει οδηγήσει σε ασφυξία την οικονομία

Σύμφωνα και μόνο με τα στοιχεία που προκύπτουν από την ιστοσελίδα του οργανισμού οι πληρωμές
γίνονται με το σταγονόμετρο ……

Στις 08/05/2015 έγιναν οι παρακάτω πληρωμές:

1.ΠΛΗΡΩΜΗ για το ΜΕΤΡΟ 121 “ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ” με: Ποσό: 128.593,42 € Και πλήθος: 3, 2.ΠΛΗΡΩΜΗ για το ΜΕΤΡΟ 221 “ΔΑΣΩΣΕΙΣ” με: Ποσό: 22.757,15 € Και πλήθος: 34.

Στις 06/05/2015 έγιναν οι παρακάτω πληρωμές:

1.ΠΛΗΡΩΜΗ για το ΜΕΤΡΟ 121 “ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ” με: Ποσό: 33.404,11 € Και πλήθος: 3, 2.ΠΛΗΡΩΜΗ για το ΜΕΤΡΟ 132 “ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΕΩΡΓΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ” με: Ποσό: 12.136,81 € Και πλήθος: 12,

3.ΠΛΗΡΩΜΗ για “ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ” με: Ποσό: 850,50 € Και πλήθος: 1

Στις 05/05/2015 έγιναν οι παρακάτω πληρωμές:

1.ΠΛΗΡΩΜΗ για το ΜΕΤΡΟ 121 “ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ” με: Ποσό: 8.174,11 € Και πλήθος: 1 2.ΠΛΗΡΩΜΗ για το ΜΕΤΡΟ 125.A «ΗΡΤΗΜΕΝΗ ΕΣΟΔΕΙΑ Α και Β ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» με: Ποσό: 13.955,73 € Και πλήθος: 40

3.ΠΛΗΡΩΜΗ για το καθεστώς «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ» με: Ποσό: 853,39 € Και πλήθος: 3

Στις 30/04/2015 έγιναν οι παρακάτω πληρωμές:

1.ΠΛΗΡΩΜΗ για την «ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2014» με: Ποσό: 76.209,42€ Και πλήθος: 178

2.ΠΛΗΡΩΜΗ για την «Πρόσθετη Ενίσχυση Μοσχίδων Αναπαραγωγής 2014» με: Ποσό: 126.971.35 € Και πλήθος: 80

3.ΠΛΗΡΩΜΗ για την «Συμπληρωματική Πρόσθετη Ενίσχυση Μοσχίδων Αναπαραγωγής 2014» με: Ποσό: 28.755,05 € Και πλήθος: 32

4.ΠΛΗΡΩΜΗ για την «Πρόσθετη Ενίσχυση Θηλαζουσών Αγελάδων 2014» με: Ποσό: 408.635,56 € Και πλήθος: 166

5.ΠΛΗΡΩΜΗ για την «Συμπληρωματική Πρόσθετη Ενίσχυση Θηλαζουσών Αγελάδων 2014» με: Ποσό: 76.323.05 € Και πλήθος: 37

6.ΠΛΗΡΩΜΗ για το καθεστώς «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΕΠΙΧ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ» με: Ποσό: 752,80 € Και πλήθος: 1

Επιπλέον πλήθος δικαιούχων ιδιοκτήτες ακινήτων , συνεργεία καθαρισμού προμηθευτές παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές του έτους .

Πλήθος κόσμου συνωστίζεται στην Κ.Υ για τις δηλώσεις της Ενιαίας Ενίσχυσης .

Για πρώτη φορά δε από τη λειτουργία του Οργανισμού παραμένουν απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι από 13/5/2015 χωρίς καμιά ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται το δεκαπενθήμερο κάθε 27 και 13 του μηνός αλλά σε ερωτήσεις που έκαναν εργαζόμενοι προς τη διοίκηση του Οργανισμού πήραν την απάντηση ότι δε γνωρίζει πότε θα μπει στους λογαριασμούς τους το δεκαπενθήμερο!
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το πρόβλημα δημιουργήθηκε με ευθύνη της νέας διοίκησης του οργανισμού που καθυστέρησε να δώσει την προβλεπόμενη εντολή μέσω εντάλματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πληρωμές θα γίνουν άμεσα και δεν υπάρχει θέμα έλλειψης χρημάτων.

Πριν από λίγο ο πανελλήνιος σύλλογος εργαζομένων ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση-ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό , τους αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση του οργανισμού,

ΠΡΟΣ: 1. Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα

2.Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας

· Υπουργό κ. Π. Λαφαζάνη

· Αν. Υπουργό κ. Ε. Αποστόλου

· Υφυπουργό κ Π. Σγουρίδη

3. Διοίκηση Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

· Πρόεδρο κ. Αντώνιο Μωυσίδη

· Αντιπρόεδρο κα. Ειρήνη Κατσινοπούλου

· Αντιπρόεδρο κα. Άννα Μαρία Γιάντση

· Γενικό Δ/ντή κ. Γεώργιο Αποστολάκη

ΚΟΙΝ: 1. Μέλη Π.Σ.Ε. – Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

2. Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Δεδομένης της διήμερης πλέον καθυστέρησης της καταβολής τόσο της μισθοδοσίας των εργαζόμενων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και της καταβολής των εργοδοτικών εισφορών, ο Σύλλογος Εργαζομένων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους υπεύθυνους, καθώς ο Οργανισμός κινδυνεύει από οικονομική ασφυξία.

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού περιγράφεται από τα κάτωθι:

· Η μισθοδοσία, των εργαζομένων δεν καταβλήθηκε στις 13/05/2015.

· Από τον Ιανουάριο του 2015, οι αμοιβές καθώς και μέρος των εξόδων των εκτός έδρας μετακινήσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων που είναι υποχρεωμένος να διενεργεί ο Οργανισμός, προκειμένου να καταβάλλονται οι κοινοτικές ενισχύσεις, δεν έχουν καταβληθεί.

· Η εκπροσώπηση του Οργανισμού και της χώρας στα ευρωπαϊκά Όργανα πραγματοποιείται, μόνο με προκαταβολές, που καλύπτουν μέρος των εξόδων των εργαζομένων.

· Έχει «παγώσει» η εξόφληση του συνόλου των προμηθευτών, η πληρωμή των τιμολογίων ΔΕΚΟ και γενικότερα η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού.

Αιτία των προαναφερομένων αποτελεί η μη εκταμίευση του αναγκαίου, για την λειτουργία του Οργανισμού, ποσοστού του εγκριμένου προϋπολογισμού από το Υ.Π.Α.Π.&Ε, όπως είθισται κάθε χρόνο.

Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας για τις παρακάτω ενέργειες του Υπουργείου:

· Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει σε γνώση μας, διαφαίνεται να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σχετικά με την εκταμίευση των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων από το Υ.Π.Α.Π.&Ε Οργανισμών.

· Με την 11/05/2015 ΑΔΑ: ΒΝ0546ΦΘΗ-6Φ7, απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού, έγινε ανάκληση της απόφασης ανάληψης πίστωσης του προϋπολογισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αιτιολόγηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ποσό. Ήταν βέβαιο ότι αυτή η ενέργεια θα οδηγούσε σε οικονομική ασφυξία τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφού δεν διαθέτει δικούς του πόρους και η λειτουργία βασίζεται στην ανάληψη των δαπανών του από τον προϋπολογισμό του Υ.Π.Α.Π.&Ε .

Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός απειλεί τις πληρωμές των Ελλήνων παραγωγών του έτους 2015, ύψους που ξεπερνά τα τρία (3) δις ευρώ, και θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις της Νέας Προγραμματικής Περιόδου. Διότι η μη εκταμίευση του σχετικού ποσού, θα οδηγήσει στην αδυναμία τήρησης:
του προγράμματος των επιτόπιων ελέγχων των οποίων η έγκυρη και έγκαιρη ολοκλήρωση τους αποτελεί σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, προϋπόθεση της πληρωμής των αγροτών
σειράς Κανονιστικών δεσμεύσεων που αποτελούν προϋποθέσεις για την εκταμίευση των Κοινοτικών Ενισχύσεων.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με όσα ορίζει το κοινοτικό και ο εθνικό πλαίσιο , να τεθεί υπό επιτήρηση και να ανασταλεί η Διαπίστευση του και επομένως να μην είναι δυνατή η καταβολή των ενισχύσεων που προέρχονται από κοινοτικούς πόρους στους δικαιούχους με δυσμενή αποτελέσματα στους αγρότες και την αγροτική οικονομία.

Καλούμε τόσο τον Πρωθυπουργό την ηγεσία του Υ.Π.Α.Π.&Ε όσο και την Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ , να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια του Οργανισμού και η εύρυθμη λειτουργία του, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις πληρωμές των 800.00 και πλέον Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι κινδυνεύουν να περιέλθουν σε οικονομική δίνη.


Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Σε ανακοίνωση του πριν λίγα λεπτά το υπουργείο οικονομικών υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι οι πληρωμές μισθών και συντάξεων του 15πενθημέρου, έγιναν κανονικά στους προβλεπόμενους χρόνους σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. με μοναδική εξαίρεση τη μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ υποστηρίζει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εγκαίρως εξασφαλίσει και διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια.

Το θέμα διευθετήθηκε μετά από παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα προς τη «ΔΙΑΣ» και σήμερα το βράδυ, θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων,

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ