Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σιωπή από Σκουρλέτη για μειώσεις μισθών μέσω ΟΜΕΔ

Εκκωφαντική ήταν η σιωπή από το υπουργείο Εργασίας και από τον ίδιο τον υπουργό Π. Σκουρλέτη στο θόρυβο που προκάλεσαν οι μειώσεις μισθών μέχρι και 11,22% που…
προβλέπει η κλαδική σύμβαση εργασίας που υπογράφτηκε με απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιατρικά – διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας.

«Πρωτοτυπία»
Είναι η πρώτη φορά που με κυβέρνηση της «αριστεράς» βγαίνει διαιτητική απόφαση με μειώσεις μισθών από 1,51% ως και 11,22% για τους εργαζόμενους ενός κλάδου, τις οποίες μάλιστα έθεσε σε ισχύ το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, αφού κατά το άρθρο 9 του νόμου 1876/90 έχει τη νομοθετική εξουσιοδότηση να εγκρίνει την έναρξη ισχύος κάθε συλλογικής σύμβασης εργασίας. «Η ισχύς της συλλογικής σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία κατάθεσής της στην αρμόδια υπηρεσία» λέει το άρθρο αυτό. Και η ισχύς της εν λόγω σύμβασης κυρώθηκε στις 7 Απριλίου 2015 από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η κρυφή όψη
Η σύμβαση έχει ιδιαίτερη σημειολογία. Αφενός γιατί αποκαλύπτει ότι οι μειώσεις μισθών μπορούν να γίνονται και με «Διαιτητικές» αποφάσεις, πράγμα που δεν αναφέρεται σε καμία δημόσια τοποθέτηση από το υπουργείο Εργασίας, και αφετέρου διότι μια τέτοια απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που θέλει να καλλιεργήσει το υπουργείο, προβάλλοντας μόνο τη μία όψη, που είναι η επαναφορά της δυνατότητας των εργαζομένων να προσφεύγουν στον ΟΜΕΔ για να πετύχουν καλύτερους όρους συλλογικής σύμβασης, και όχι ότι αυτή η προσφυγή δεν θα βγάζει πάντα αυξήσεις, αλλά θα σημαίνει και μειώσεις μισθών!

Το υπουργείο δεν μπόρεσε να πει λέξη για την ουσία της απόφασης και για το γεγονός ότι ο ΟΜΕΔ ως «γεφυροποιός θεσμός», εργαζομένων και εργοδοτών, μπορεί να καθορίζει, όχι μόνο αυξήσεις, αλλά και μειώσεις μισθών, όταν το δικαιολογούν οι περιστάσεις, και στάθηκε μόνο στους τύπους, φτάνοντας στο ολίσθημα να αποδίδει «σκοπιμότητα, διαστρέβλωση και συσκότιση» από την πλευρά του «Ε.Τ.» επειδή αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ ότι τη σύμβαση αυτή ενέκρινε θέτοντάς την σε ισχύ, όπως είχε την υποχρέωση, το υπουργείο Εργασίας!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ