Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κυβέρνηση: Αυτά θα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές

Δεν υπάρχει σενάριο για μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ – Δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις – Κάνουν λόγο για μεταρρύθμιση του ΦΠΑ – «Μαχαίρι» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις – Περαιτέρω ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων – «Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία»
Καλά νέα φαίνεται ότι περιμένει η Αθήνα από τη σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εκεί θα ξεκινήσουν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement].

Μεταξύ άλλων, οι κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν ότι δεν τίθεται ζήτημα επιπλέον μέτρων 1,8 δισ. ευρώ, «απαντώντας» ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, στις δηλώσεις που έκανε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι «χρειάζονται επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ».

Οι ίδιες πηγές, δε, υποστηρίζουν ότι θα είχε ήδη υπάρξει συμφωνία, εάν δεν απαιτείτο η συναίνεση του ΔΝΤ, την οποία οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θεωρούν απαραίτητη για την επίτευξη συμφωνίας, μολονότι οι θέσεις του Ταμείου παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από αυτές της ευρωπαϊκής «πτέρυγας» των δανειστών.

Καθώς φαίνεται, η ελληνική πλευρά εμμένει στο ζήτημα μακροπρόθεσμης διευθέτησης του χρέους, ενώ η συζήτηση για το ασφαλιστικό και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό φαίνεται πως καταλήγει σε μια ανταλλαγή, με την Αθήνα να δίνει την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και να παίρνει από τους εταίρους τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια, με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση».

Οι ίδιοι κύκλοι περιγράφιυν το πλαίσιο της συμφωνίας, το οποίο θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα, που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Ακόμη, στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι «παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς».

Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι, «αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”».

«Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα» καταλήγουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

protothema.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ