Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ

Με προσδοκία ανάπτυξης ανάλογη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος

Στη θολή και ομιχλώδη κοινωνικοοικονομική ατμόσφαιρα που διανύουμε, υπάρχει τουλάχιστον ένα θέμα στο οποίο όλοι συμφωνούν. Αυτό είναι η περιζήτητη ανάπτυξη! Το ζητούμενο βέβαια είναι πως θα επιτευχθεί αυτό εν μέσω οικονομικής αστάθειας και ύφεσης η οποία βαθαίνει με την καθυστέρηση λόγω «διαπραγμάτευσης» και η όποια εξομάλυνση της αγοράς και δημιουργία οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης, καθυστερεί, χωρίς ορατό χρονικό ορίζοντα.
Χρειάζεται να ξεπεράσουμε τις τρέχουσες συνθήκες, να κόψουμε τον Γόρδιο Δεσμό που εμποδίζει ρηξικέλευθες, αν όχι επαναστατικές αποφάσεις και ενέργειες, πέρα και πάνω από θέσφατα, νόμους και διατάξεις, χωρίς να ξεφύγουμε από το νόμιμο. Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο και αποτελεσματική, χρειάζεται όμως θαρραλέα πολιτική βούληση. Εξηγούμαι.
Υπενθυμίζουμε το Π.Δ. 2687/1953, με βάση τις διατάξεις του οποίου θέριεψε και μεγαλούργησε η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και έγινε η πρώτη στον κόσμο. Οι διατάξεις αυτού του Π.Δ. έχουν ενσωματωθεί στο 107 άρθρο του Συντάγματος για την ¨προστασία κεφαλαίων εξωτερικού» όπως επιγράφεται, αλλά παραμένει εν υπνώσει για χρόνια τώρα. Με βάση αυτές τις διατάξεις, όταν ένα πλοίο νηολογείται στην ελληνική σημαία, εκδίδεται και υπογράφεται από τα συναρμόδια υπουργεία, μια «εγκριτική πράξη», όπως λέγεται και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), όπου καταγράφονται όλοι οι όροι και προϋποθέσεις που διέπουν την λειτουργία και τις σχέσεις του πλοίου με το ελληνικό δημόσιο για όλη τη ζωή του υπό την ελληνική σημαία. Κανένας δυσμενέστερος νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί για το συγκεκριμένο πλοίο παρά μόνο βελτιωμένος νόμος. Έτσι το ΠΔ αυτό δημιούργησε εμπιστοσύνη και σταθερότητα στην ελληνόκτητη ναυτιλία έναντι των διεθνών οργανισμών και Τραπεζών και συνετέλεσε στην εντυπωσιακή αυτή ανάπτυξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Το ίδιο ισχύει για κάθε επένδυση με κεφάλαια εξωτερικού.
Δεν έχουμε λοιπόν παρά να εφαρμόσουμε το άρθρο 107 του Συντάγματος. Μια ομάδα επιφανών οικονομολόγων, επιχειρηματιών και πολιτικών, να συντάξουν ένα πλαίσιο αρχών και θέσεων ως προς το πώς θα δημιουργηθεί ένα ελκυστικό επενδυτικό κλίμα, έτσι ώστε σοβαροί επενδυτές να αποφασίσουν να επενδύσουν στη χώρα μας, τώρα, ασχέτως των λοιπών πολιτικών και οικονομικών συνθηκών και εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό των αρχών και θέσεων, να περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της επένδυσης, κυριότερες των οποίων, κατά τη γνώμη μου είναι: α) Έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας μιας επιχείρησης αυθημερόν με την υπογραφή από τον επενδυτή, υπεύθυνης δήλωσης στην οποία θα αναφέρονται όλες οι υποχρεώσεις του επενδυτή, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε προθεσμία ενάμισι έτους, αφού τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεται τώρα, αλλά εντωμεταξύ θα λειτουργεί η επιχείρηση με όλα τα οφέλη. β) Απαλλαγή από κάθε περιττή γραφειοκρατική διαδικασία που μόνο τροχοπεδεί την εξέλιξη και ανάπτυξη της επιχείρησης. γ) Ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με συντελεστή 15%. δ) Σταθερό ΦΠΑ 10% για τις πωλήσεις. ε) Ελευθερία των εργατικών σχέσεων. Να είναι όλοι βέβαιοι ότι ο επιχειρηματίας έχει συμφέρον και όφελος να έχει ευχαριστημένους τους εργαζόμενους , χωρίς την ανάγκη περιοριστικών θεσμών και νόμων. στ) Άμεση ανταπόκριση από κάθε αρχή και υπουργείο σε κάθε αίτημα συνεννόησης, διευκρίνισης, αλλαγής ή και βελτίωσης κάποιας διάταξης που αποσκοπεί στην παραγωγική βελτίωση. ζ) Ελάχιστο επενδυτικού ποσού, ας πούμε των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Με την αίτηση επένδυσης στα πιο πάνω όρια, να συντάσσεται μια «εγκριτική πράξη» υπογεγραμμένη από τους συναρμόδιους υπουργούς και να εκδίδεται το σχετικό ΦΕΚ, στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα πιο πάνω, ή αυτά που τελικά θα αποφασίσει η ειδική ομάδα και οι όροι αυτοί θα διέπουν την επιχείρηση, αν όχι σε όλο της τον βίο, για είκοσι ή τριάντα χρόνια. Με νόμο ας επεκταθεί η δυνατότητα του άρθρου 107 του Συντάγματος και για την «προστασία κεφαλαίων εσωτερικού», ώστε να μην αποκλείεται κανείς.
Είναι η πεποίθηση του γράφοντος ότι η ανταπόκριση θα είναι θεαματική, κάτι που έχουμε μεγάλη ανάγκη σήμερα και θα δημιουργηθεί μια ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα ατμόσφαιρα γενικά, με όλες τις ευεργετικές συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία. Ας λείψουν οι μεμψιμοιρίες ότι δημιουργούνται προνομιούχοι επιχειρηματίες, διότι έτσι κι αλλιώς όσες επενδύσεις δημιουργηθούν με τις πιο πάνω προϋποθέσεις, δεν θα υπήρχαν αλλιώς και οι οποίες θα προσφέρουν πολλά ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά και εκεί που ας ευχόμαστε να φθάσουμε για όλες τις μικρές ή μεγάλες υπάρχουσες επιχειρήσεις. Ως αρχή, ας κληθεί η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, να πουν κατ’ αρχή τη γνώμη τους και να τους ζητηθεί να επενδύσουν με αυτές τις προϋποθέσεις. Πιστεύω ότι η ανταπόκρισή τους θα είναι θετική.
Επειδή η πιο πάνω πρόταση είναι η μόνη δυνατότητα επενδύσεων, η Κυβέρνηση ας επικεντρωθεί σε αυτό, ας μη κραυγάζουμε ότι φταίνε πάντα οι άλλοι και ας μη χάνει άλλο χρόνο η κυβέρνηση να αντικρούει προτάσεις, πολλές από τις οποίες οφείλουμε να τις κάνουμε από μόνοι μας και ας έλθει σε μια συμφωνία, έστω και αν δεν είναι όπως την φανταζόμαστε, διότι αν η πιο πάνω πρόταση πετύχει, τα υπόλοιπα θα είναι μικρά ιστορικά αστεία.
Νίκος Αναγνωστάτος 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ