Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Εύα Καϊλή εναντίον των McDonald ‘s

«Η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει τις φορολογικές πρακτικές των McDonald ‘s”, ανέφερε η Εύα Καϊλή, ως εθνική Εκπρόσωπος Τύπου της πολιτικής ομάδας των S&D στην Ειδική Επιτροπή Φορολόγησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μια σωστή έρευνα σχετικά με τη φορολογική συμπεριφορά των McDonald ‘s στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη ευρωπαϊκών και αμερικανικών ενώσεων που παρουσιάστηκαν χθες στην Ειδική Φορολογική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα McDonald´s μετέφεραν 3,7 δις ευρώ από τα κέρδη τους σε θυγατρική στο Λουξεμβούργο μεταξύ των ετών 2009 έως 2013 και κατέβαλαν μόνο 16 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους .

Εξαιτίας αυτού, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχασαν έσοδα από φορολογία ύψους 1 δισ. Ευρώ.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις της τόνισε ότι “Αν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της μελέτης, το φορολογικό μοντέλο των McDonald ‘s είναι σαφώς αθέμιτο και αποτελεί χαστούκι στο πρόσωπο για τον μέσο φορολογούμενο”.

“Κάτι φαίνεται να έχει ξεφύγει από τη θέση του και πρέπει να τοποθετηθεί σωστά το συντομότερο δυνατό” είπε και πρόσθεσε “Οι παρουσιάσεις από τα συνδικάτα, τους συμβούλους φορολόγησης και τους φορολογικούς ελεγκτές έχουν καταστήσει σαφές, ότι η παράνομη φοροδιαφυγή έχει εξελιχθεί σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που εκτείνεται σε ολόκληρες βιομηχανίες. Φορολογικές αποφάσεις, οι οποίες θα έπρεπε αρχικά να εξυπηρετούν το σκοπό της αύξησης της νομικής ασφάλειας για τους επενδυτές, κακοποιούνται για φορολογικούς σκοπούς ντάμπινγκ. Για το μέλλον, τέτοια αθέμιτα μοντέλα φοροδιαφυγής πρέπει να καταστούν παράνομα”.

«Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – κινητοποιήθηκε από τα ευρήματα της μελέτης – και προς το παρόν ερευνά τις φορολογικές πρακτικές των McDonald ‘s, μεταξύ άλλων, εμείς οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες απαιτούμε να χορηγηθεί στην Ειδική Φορολογική Επιτροπή άμεση πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις” επισήμανε.

Καταλήγοντας Εύα Καϊλή υπογράμμισε “Σύμφωνα με τις στατιστικές, η κρίση και τα συνακόλουθα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις του αριθμού των φορολογικών επιθεωρητών σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.Το γεγονός αυτό, όχι μόνο στέλνει ένα λανθασμένο μήνυμα, αλλά προκαλεί επίσης σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Φορολογικοί Επιθεωρητές παράγουν τακτικό εισόδημα, το οποίο υπερβαίνει τους μισθούς τους κατά πολύ. Εκτός αυτού, η αυστηρή φορολογική νομοθεσία δε θα αξίζει τίποτα, αν δεν μπορούν να ελεγχθούν λόγω ανεπαρκούς προσωπικού. Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα δράσουν τώρα για να σταματήσει η μείωση της παραγωγικής ικανότητας των φορολογικών διοικήσεων σε όλη την Ευρώπη. “

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ