Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

“Ειδικά Ιδιοκτησιακά Δικαιώματα” ( σε Gr-€ )! Συμπληρωματικό Μέσο Συναλλαγών αντί για … IOU !

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα παραγωγικής κατάρρευσης.

Μπορούμε να λύσουμε τα πρόβληματά μας, μόνο με αναπτυξιακό σοκ, λύνοντας παράλληλα το πρόβλημα ρευστότητας και τα προβλήματα ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης από μεγάλους επενδυτές χωρίς τις σοβαρές επενδύσεις των οποίων δεν θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα.
Η ελληνική παραγωγή έχει περιθωριοποιηθεί .
Εξαγωγές μόνο με λίγα βιομηχανικά προϊόντα και λάδι, βαμβάκι, καπνό, φρούτα και ορισμένα προϊόντα επεξεργασίας πετρελαίου.
Πρέπει να παράγουμε προϊόντα που ο κόσμος ΘΕΛΕΙ να αγοράσει !
Από το 2010, οι “Δημιουργικοί Πολίτες” επεξεργαζόμαστε ιδέες ανάπτυξης με επίκεντρο την αξιοποίηση των μεγάλων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μας.
Αυτά είναι η αξιοποίηση του μοναδικού μορφολογικού και κλιματολογικού περιβάλλοντος με την κατασκευή υπερπολυτελών οικιστικών συγκροτημάτων, διαφόρων μορφών.
Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί ΓΡΗΓΟΡΑ και η δομή της ελληνικής οικονομίας η οποία είχε και έχει σαν κορμό τα δεκάδες επαγγέλματα γύρω από την οικοδομή και όχι να σχεδιάζουμε λύσεις ανέφικτες για την πραγματικότητα μας.

Για να περιγράψουμε το “μέσο” για την λύση του προβλήματος ρευστότητας, που είναι προϋπόθεση για να έχουμε δυνατότητα χρηματοδότησης ανάπτυξης, χρησιμοποιούσαμε από το 2011, τον όρο του “καλυμμένου ομολόγου” ή “Τουριστικού ομολόγου”. Αυτοί οι όροι όμως, άστοχα, παραπλανούσαν γιατί η χρήση του όρου “ομόλογο” έδινε την έννοια του χρεογράφου με συνεπή αντιστοίχιση να σημαίνει αύξηση του χρέους, γεγονός που αναιρούσε όλη την βασική ιδέα των προτάσεών μας που κεντρική ιδέα έχουν την εμπιστοσύνη σε σταθερές αξίες έτσι ώστε να αποφευχθεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός κατά την χρήση τους.

Αυτό που θέλαμε και έπρεπε από την πρώτη στιγμή να εκφράσουμε ήταν η έκδοση “Ειδικών Ιδιοκτησιακών Δικαιωμάτων” ( Special Property Rights) (SPR) σε Gr-Ευρώ, επί ΝΕΩΝ οικιστικών συγκροτημάτων που θα κατασκευαστούν.

Η έκδοση αυτών των “Δικαιωμάτων Ιδιοκτησίας” έχοντας σαν ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ την κατασκευή ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ, δημιουργεί την πολυπόθητη ανάπτυξη και ΔΕΝ δημιουργεί νέο χρέος, πλεονέκτημα που δεν δίνει καμιάς άλλης μορφής IOU.

Είναι γνωστό ότι IOU ( σου οφείλω ), μπορούν να εκδοθούν με διάφορες μορφές χωρίς να απαιτείται η κάλυψη τους από κάποιες αξίες αφού το Δημόσιο τα δέχεται για αποπληρωμή υποχρεώσεων προς αυτό.

Εκτιμούμε όμως ότι στην δύσκολη οικονομική κατάσταση ενός Δημοσίου που αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του , η χρήση IOU ( σου οφείλω ) θα δημιουργούσε μεγάλη ανασφάλεια με συνέπεια αφ’ενός την ταχύτατη υποτίμησή τους και αφ’ετέρου την βραδυτάτη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που ευνοούν την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της εγχώριας παραγωγής.

Και εμείς πρέπει να καλύψουμε και άμεσες ανάγκες και χρειαζόμαστε

ΑΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΟΚ !!!

Τα “Ειδικά Ιδιοκτησιακά Δικαιώματα” ( Ε Ι Δ ) σε Gr-€, έχοντας σαν καλύμματα την πραγματική αξία υπερπολυτελών συγκροτημάτων δεν έχουν τον φόβο ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού που θα εξανέμιζε την αξία τους.

Τα νέα έργα μπορούν να είναι υπερπολυτελή συγκροτήματα διαφόρων μορφών. Αυτά είναι από τα μεγάλα ανταγωνιστικά “προϊόντα” μας που μεγάλοι επενδυτές θα δείξουν έντονο ενδιαφέρον και ξένοι πολύ υψηλού εισοδήματος θα ήθελαν να αποκτήσουν για να χαίρονται ένα τέτοιο όμορφο περιβάλλον σε συνδυασμό με το κλίμα και την θάλασσα !

Οι υπερπολυτελείς κατοικίες των συγκροτημάτων, σχεδιάζεται να πωληθούν, αξιοποιηθούν από τους αναδόχους επενδυτές-κατασκευαστές για 50 περίπου χρόνια ή να χρησιμοποιηθούν για συναλλαγές Job for Job για την κάλυψη αναγκών μας ! !

Βήματα υλοποίησης

1.Δημιουργία μιας κεντρικής “Αναπτυξιακής Τράπεζας” με δυνατότητα δημιουργίας ΤΟΠΙΚΩΝ ή ΚΛΑΔΙΚΩΝ παραρτημάτων ( ευκαιρία αξιοποίησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ).

2.Το Δημόσιο εκχωρεί σε ασφαλιστικά ταμεία, εκτάσεις πολύ χαμηλής αξίας, προς αξιοποίηση, με την συμφωνία και των τοπικών ΟΤΑ που θα ωφεληθούν. ( έτσι αποκαθιστά τις απώλειες PSI και εξασφαλίζει τις μελλοντικές ανάγκες )

3.Τα ασφαλιστικά ταμεία αναθέτουν στην κεντρική Αναπτυξιακή Τράπεζα την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών, με την κατασκευή πολυτελών συγκροτημάτων, με σκοπό να ξανά περιέλθουν στα ταμεία μετά από 57 έως 60 χρόνια.

4.Έναντι της παραχώρησης αυτής το Δημόσιο εισπράττει, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, “Δικαιώματα Ιδιοκτησίας” λήξης μετά από 57 έως 60 χρόνια.

( Η διάρκεια προκύπτει από, ανάθεση: δύο χρόνια, χρόνος κατασκευής: δύο έως πέντε χρόνια, διάρκεια εκμετάλλευσης: περίπου 50 χρόνια και χρόνος επισκευών για επαναξιοποίηση για τα επόμενα 50 χρόνια: ένα έως τρία χρόνια ).

5.Το Δημόσιο θα παραδίδει ΠΛΗΡΗ φάκελο με ΟΛΕΣ τις απαιτούμενες άδειες από πολεοδομία, αρχαιολογία, δασαρχείο κλπ. ( μεγάλη προσθήκη αξίας ) !!!!

Έτσι ο μελλοντικός επενδυτής θα μπορεί να υπολογίσει ένα business plan τo οποίο θα μπορεί να το υλοποιήσει αμέσως μετά την κατακύρωση, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς καμία ανασφάλεια !!!!

Αυτό είναι Προϋπόθεση για την προσέλκυση αξιόλογων, σοβαρών επενδυτών.

6. Επιλέγεται ο ανάδοχος με πλειοδοτικό διαγωνισμό . Το business plan, δείχνει τι προσφέρει ΑΜΕΣΑ και τι προβλέπει να κατασκευάσει βάσει των συντελεστών εκμετάλλευσης, για να εκτιμηθεί η μελλοντική αξία του συγκροτήματος.

Η δυνατότητα έκδοσης ” Ειδικών Ιδιοκτησιακών Δικαιωμάτων” λήξεως 50 και πλέον χρόνων μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τα 120 δις ευρώ υπολογίζοντας τις μελλοντικές υπεραξίες.

7.Κάθε χρόνο με παρακράτηση πχ του 1% των εσόδων εκμετάλλευσης και πωλήσεων, θα δημιουργείται αποθεματικό για την πλήρη αποκατάσταση του συγκροτήματος μετά το τέλος των πρώτων 50 χρόνων εκμετάλλευσης.

Με την χρήση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ως “συμπληρωματικό μέσο συναλλαγών” και με την ανάπτυξη που θα δημιουργηθεί από τη θεαματική αύξηση της ρευστότητας, ΧΩΡΙΣ πληθωριστικούς κινδύνους, σε 30 περίπου χρόνια όλα τα “δικαιώματα ιδιοκτησίας” θα εχουν επαναγοραστεί απο το Δημόσιο με τα οποία θα εξοφλήσει την “Αναπτυξιακή τράπεζα”.

Σκοπός είναι να αποδοθούν, ελεύθερα βαρών, τα συγκροτήματα στα ασφαλιστικά ταμεία για να αξιοποιηθούν την επόμενη 50ετία, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών τους……….

Η έκδοση των Ε Ι Δ μπορεί να γίνει ΑΜΕΣΑ για να καλύψει και δύσκολες συνταξιοδοτικές ανάγκες, δίνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για τον σχεδιασμό ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, που θα διορθώνει τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος .

Με την άμεση έκδοση Ε Ι Δ θα σπάσει και ο φαύλος κύκλος της ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ που βασανίζει όλη την οικονομία εμποδίζοντας την ανάληψη κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας απο τον φόβο των πιθανών εξελίξεων .

Η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων δεν είναι αγώνας σκυταλοδρομίας που η μία μεταρρύθμιση ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης, αλλά αγώνας μετ’εμποδίων σε πολλά κουλουάρ που όλες πρέπει να ξεκινήσουν μαζί…..

Και όλοι γνωρίζουν οτι πρέπει να γίνουν πολλές αλλά χρειάζεται χρόνος και πρέπει να είμαστε “ζωντανοί” .

Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν “ζωντανούς” !!!

Με τα Ε Ι Δ θα έχουμε τον χρόνο για την πραγματοποίηση όλων των αλλαγών που είναι παρά πάνω από απολύτως αναγκαίες για να μην δημιουργηθούν ξανά οι συνθήκες που μας έφεραν στην σημερινή τραγική κατάσταση !!!

Αλέξανδρος Κάντζης. 

 ( Δημιουργικοί Πολίτες ) Απρίλιος 2015                                     

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ