Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Λιάζονται” ή σκιάζονται, ώρα να σοβαρευτούμε.

του Στέλιου Παπαθεμελή*

Η πλειονότητα της κοινωνίας μας, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Κλιμακώνεται μια διαρκής περιθωριοποίηση των πολιτών που στην Ελλάδα εγγίζει τα όρια του κανιβαλισμού. Στην Ελλάδα της κρίσης οι φτωχότεροι – τα συνήθη υποζύγια -επιβαρύνθηκαν φορολογικά κατά 337 %, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες μόλις 9 % ! Τα μη προνομιούχα νοικοκυριά έχασαν το 86 % του εισοδήματός τους, ενώ οι εύποροι μόλις το 16 % – 20 % (Ίδρυμα Hans Boecker).

Παγκοσμίως μεταξύ 2008 – 2014 διπλασιάστηκαν οι φτωχοί και φευ οι δισεκατομμυριούχοι που από 798 έφτασαν τους 1826.Aνεξιλέωτος αριθμός : 85 πάμπλουτοι, ανάμεσά τους αρκετοί οψίπλουτοι, έχουν περιουσιακό άθροισμα ίσο με αυτό των 3,5 δισεκατομμυρίων συνανθρώπων τους. (Forbes Billionaires List).

Οι «85» είναι οι δανειστές – βασανιστές μας.

Ο τοκιστής κατά τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης «μισεί τους εαυτοίς αρκούντας ( = αυτάρκεις ) και τους μη δεδανεισμένους εχθρούς ηγείται», και όσους δεν δανείσθηκαν τους θεωρεί εχθρούς του.

Αυτός που δανείζει στον φτωχό χρήματα με τόκον («γεννώντα χρυσόν») «ου παύει την ανάγκην, αλλ’ επιτείνει την συμφοράν».

Λύση: «Λύσον την φατρίαν και πάντες έξομεν την αυτάρκειαν», διαλύστε τα οργανωμένα συμφέροντα και τότε όλοι, θα είμαστε αυτάρκεις. (Λόγος κατά τοκιζόντων, ΕΠΕ 10, σ. 264 επ.)

Στις ΗΠΑ προ 50ετίας 1 στις 100 επιχειρήσεις είχε κέρδη 50 % ενώ σήμερα αποκομίζει αυτά τα κέρδη 1 στις 7 επιχειρήσεις.

Ισχυρό δείγμα ευαγγελικής επιταγής η πρόταση του Αρχιεπισκόπου στον πρωθυπουργό για από κοινού με το κράτος αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς αντιμετώπιση του χρέους.

Ξαναέκρωξαν πασχαλιάτικα οι αμετανόητες Βιld και FAZ και εξακολούθησε ξεδιαντροπότερος εξ Αμερικής τώρα με την γνώριμη ακράτεια γλώσσης ο κ. Σόϊμπλε που ηδονίζεται να ταπεινώνει την Ελλάδα. Όμως η εκδημία του Γκίντερ Γκρας τους θύμισε και τους αποστόμωσε με την «Ντροπή της Ευρώπης» :

«Πιες επιτέλους, πιες! Φωνάζουν οι κλακαδόροι των Επιτρόπων / μα ο Σωκράτης οργισμένος σού επιστρέφει το ποτήρι γεμάτο ως επάνω/ Βαριά, εν χορώ, θα καταραστούν ό,τι σου ανήκει οι θεοί/ / Επειδή τον Ολυμπό τους θέλεις να ξεπουλήσεις / Στερημένη από πνεύμα, Εσύ θα μαραζώσεις χωρίς τη Χώρα, / που το πνεύμα της, Εσένα, Ευρώπη, έπλασε». Όντως αυτοί θα μαραζώσουν χωρίς την Ελλάδα που το πνεύμα της τους έπλασε…

Στο μέτωπο οικονομία επικρατεί πολυγλωσσία και απραξία. Επείγουν πολλά και η πολυσυζητούμενη επανεκκίνηση της οικονομίας μας που προϋποθέτει προτεραιότητα στην παραγωγική βάση, την ποιότητα και το εύρος της. Ήδη εκπατρίσθηκε το άνθος του λαού, 340.000 νέοι κυρίως επιστήμονες. Η απώλεια αυτού του αναντικατάστατου δυναμικού για την πατρίδα είναι οριστική, αν δεν είναι αμετάκλητη. Υπογεννητικότητα και μετανάστευση νέων ρημάζουν τη χώρα. «Το πρόβλημά μας με τους Έλληνες θα μας το λύσει η δημογραφική τους εξέλιξη», υποστήριξε σε (ελλαδικά) ανύποπτο χρόνο ο Τουργκούτ Οζάλ. Το εθνικό μας σώμα παραλύει απ’ την εναπόθεση της εθνικοαμυντικής μας θωράκισης στον αυτόματο πιλότο, τον εθνομηδενισμό των ελίτ που κυριαρχεί στο εκπαιδευτικό και μιντιακό μας σύστημα και την καθολική κατάθλιψη που μας φόρτωσε η κρίση.

Στο μεταξύ πυκνώνουν οι γεωπολιτικές προκλήσεις. Ενδεικτικά : Ο Έντυ Ράμα χαρακτηρίζει «αναπότρεπτη και αδιαμφισβήτητη την ένωση Αλβανίας –Κοσόβου». Νατοϊκοί βομβαρδισμοί, εθνοκάθαρση σερβικού στοιχείου, πλεονάζοντα και ανεξάντλητα χάδια των Δυτικών στους ιθαγενείς, άδικη μεταχείριση των Σέρβων αποθράσυναν και διόγκωσαν τον αλβανικό εθνικισμό.

Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή προϋποθέτει ισορροπίες που τείνουν να ανατραπούν εις βάρος της Ελλάδας. Η Αλβανία ισχυρίζεται ότι συνορεύει πανταχόθεν με τον … εαυτό της! Η βίαιη σαλαμοποίση της Σερβίας και η κατά δόσεις προσάρτηση εδαφών της μεγεθύνουν αδαπάνως και αναιμάκτως την Αλβανία, η οποία ούτως ή άλλως δημιουργήθηκε χωρίς να χύσει σταγόνα αίματος. Αυτό προσθέτει αποκοτιά και αναίδεια στην ηγεσία της, που απέναντί μας λειτουργεί ως προωθημένο προπύργιο της Άγκυρας.

Στα πλαίσια της ανασχεδιαζόμενης ως πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτικής ώρα να αποψύξουμε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας (1914) που θεσπίζει αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Κάτι να κάνουμε τέλος πάντων που να δείχνει δύναμη και αποφασιστικότητα.

Μετανάστες και καταλήψεις τείνουν να καταβροχθίσουν την Κυβέρνηση λόγω της απραξίας και των ιδεολογημάτων αρμοδίων στελεχών της. Η Ομόνοια όπου κατά την υπουργό μας «λιάζονται» οι πρώην παράνομοι, νύν παράτυποι, ήδη πρόσφυγες τείνει να γίνει βόμβα μεγατόννων. Βαθμός απόδοσης 0.

Ο αυτός βαθμός και για τις καταλήψεις όπου κυριαρχεί αβουλία, απειρία και ανεπάρκεια.

Ανοιχτό το μέτωπο με τους δανειστές. Αν ωστόσο οι χειρισμοί δεν καταλήξουν σε συμφωνία οδηγούμαστε σε ρήξη =κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οπότε επιβάλλεται Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, με επιστράτευση όλων, μα όλων, των δυνάμεων του έθνους.

* Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ