Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Ανάσταση θα αργήσει φέτος…

Η άποψη που επικρατεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στα Μέσα Ενημέρωσης είναι πως υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων εδώ και καιρό. Κατά την ίδια άποψη, η κυβέρνηση καθυστερεί να την παρουσιάσει, να την ψηφίσει και να την υλοποιήσει προκειμένου να ελέγξει την εσωκομματική αντιπολίτευση και να χειριστεί κατάλληλα την κοινή γνώμη.

Μικρή σημασία έχει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. Η ζημιά που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία με τις πρόωρες εκλογές είναι αμετάκλητη πλέον και οι συνέπειές της τους επόμενους μήνες θα σαρώσουν τις τράπεζες, τους καταθέτες, την ιδιωτική οικονομία, τα δημόσια έσοδα (την ιερή αγελάδα του πελατειακού κομματικού κράτους και παρακράτους) και το πολιτικό σκηνικό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε τη Δευτέρα στη Βουλή πως υπάρχει ακόμη καιρός μέχρι η ζημιά να μην γίνει ανεπανόρθωτη. Κάνει λάθος, όπως λάθος πολιτική π.χ. συνέχισης συνταξιοδότησης 50άρηδων, ακολούθησε κατά τη διακυβέρνησή του.

Η χώρα έχει περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή τουλάχιστον ήδη από το 2012. Η διακυβέρνηση Τσίπρα είναι απλώς η Άτης μετά την ύβριν και πριν την τιμωρία και την καταστροφή. Άτης* είναι η σύγχυση μεγαλείου με την οποία ο Δίας «δόλωνε» τους υβριστές προκειμένου η τιμωρία που θα ακολουθήσει να είναι συντριπτική.

Το τελευταίο καταφύγιο κάθε εξουσίας είναι πάντα η δημιουργία εξωτερικών εχθρών και τα μοτίβα εθνολαϊκισμού προκειμένου να συγκρατήσει το ποίμνιο υπό την επιρροή της. Το μοντέλο αυτό έχει επιτυχία όταν ένα καθεστώς είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση. Όταν δηλ. η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει.

Στην Ελλάδα η οικονομία είναι μια αντεστραμμένη πυραμίδα που ισορροπεί εδώ και δεκαετίες ασταθώς με την κορυφή προς τα κάτω. Η κορυφή είναι ο παραγωγικός τομέας της αυτάρκειας και η πεπλατυσμένη βάση που βρίσκεται στον αέρα είναι ο παρασιτικός καταναλωτικός τομέας.

Η ελληνική οικονομία ισορροπεί ασταθώς εδώ και δεκαετίες χάρη στις κοινοτικές επιδοτήσεις και στη συνέχεια τα φθηνά δάνεια λόγω ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και όσοι προηγήθηκαν εξελέγη με την υπόσχεση πως λεφτά υπάρχουν. Δηλαδή, την υπόσχεση πως μπορεί να διευρύνει κι άλλο τη βάση που βρίσκεται στον αέρα.

Ο βασικότερος δείκτης πως ήρθε η ώρα της κατάρρευσης δεν είναι ούτε το χρηματιστήριο, ούτε τα επιτόκια των ομολόγων. Είναι η φυγή των καταθέσεων.

Το 2012 με τη νίκη Σαμαρά υπήρξε μια προσωρινή αναστολή της φυγής, αλλά αυτά που επέστρεψαν ήταν «ψίχουλα» σε σχέση με αυτά που έφυγαν. Το 2015 οι καταθέσεις συνέχισαν να φεύγουν και μετά τις εκλογές.

Προχθές, οι προσεκτικοί θα παρατήρησαν πως οι συνταξιούχοι που έτρεξαν να αποσύρουν τις άρτι καταβληθείσες συντάξεις ήταν πολλαπλάσιοι του συνηθισμένου αριθμού. Όταν μια οικονομία δεν μπορεί να πείσει ούτε το συνταξιούχο να αφήσει μερικά εκατοστάρικα για μερικές μέρες στη τράπεζα, έχει ήδη καταρρεύσει.

Η ζημιά έχει γίνει…

Η βρετανική Telegraph δημοσίευσε χθες μια επιστολή που έστειλε η Goldman Sachs προς πελάτες της, στην οποία ο στρατηγικός της αναλυτής υποστηρίζει πως η ζημιά έχει γίνει ήδη στην ελληνική οικονομία. Η διακοπή των συνομιλιών προχθές, απλώς επιταχύνει τις εξελίξεις. Κατά τον ίδιο, η φυγή κεφαλαίων οδηγεί σε ακόμη πιο σφιχτές συνθήκες οι οποίες σηματοδοτούν «ένα σοβαρό σοκ για την οικονομία».

Θα μπορούσε κάποιος να αρχίσει να γίνεται λίγο πιο αισιόδοξος και όχι κάθε μέρα και πιο απαισιόδοξος, αν παρατηρούνταν μαζικές επιστροφές καταθέσεων και οι ξένοι επενδυτές σχημάτιζαν ουρές έξω από τα υπουργεία και την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για τις συνθήκες για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει είναι τα αντίθετο…

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα καίτοι αποτελούμενη από μαρξιστές φαίνεται να μην έχει ιδέα από τη σχέση μεταξύ της βάσης και του εποικοδομήματος. Δηλαδή, τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι υλικές συνθήκες στη συμπεριφορά αλλά και τη διαμόρφωση των αντιλήψεων και διαθέσεων των όντων.

Πιστεύει πως με «κομμένες και ραμμένες» φωτογραφικά εξεταστικές θα αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης που βρίσκεται στο κατάστρωμα από τα αμπάρια που μπάζουν νερά και το σκαρί που έχει πάρει κλίση.

Πιστεύει πως με τις ψήφους της αντιπολίτευσης θα υπερκεράσει τον εσωκομματικό σκόπελο. Δυστυχώς η κατάρρευση της οικονομίας συνήθως οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και συνολικές ανατροπές.

Η Μεγάλη Εβδομάδα φέτος ίσως αποδειχτεί πραγματικά εβδομάδα των παθών. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει Ανάσταση και πότε έρχεται αυτή…

Κώστας Στούπας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ