Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διευκρινίσεις από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ ζήτησε η Εύα Καϊλή

«Σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος της Ελλάδας, η επιβάρυνση που θα προκύψει για τις Ελληνικές τράπεζες, αν αυτό τις καταστήσει αφερέγγυες και χωρίς ασφαλείς χρηματοπιστωτικές εγγυήσεις, θα τις αναγκάσει να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους», απάντησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάντσιο, σε ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας.

Η κ. Καϊλή ζήτησε διευκρινήσεις τόσο αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση μη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, όσο και στο ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος.

Ειδικότερα ως προς το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος η ευρωβουλευτής της Ελιάς ρώτησε αν θα επιβληθούν στις τράπεζες χρηματοδοτικοί και κεφαλαιακοί έλεγχοι, με την απάντηση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ να είναι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια αν εγκριθεί και από την Επιτροπή, όπως έγινε και στη περίπτωση της Κύπρου.

Αναφορικά δε με την έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου που δεν καλύπτονται από τον EFSF και το πώς η ΕΚΤ προτίθεται να παρέμβει για να περιορίσει τον κίνδυνο συστημικού ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Κοστάντσιο απάντησε ότι η ΕΚΤ έχει συμβουλέψει ήδη τις ελληνικές Τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι τράπεζές της είναι για την ώρα φερέγγυες.

Παράλληλα, ο κ. Κοστάντσιο μετέφερε τη βεβαιότητα της ΕΚΤ ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας για την Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ