Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τραγική κατάληξη στην ομηρία: Νεκρός ο εισαγγελέας και οι δύο δράστες

Τρεις σφαίρες στο κεφάλι δέχθηκε ο Κιράζ, που υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο – Ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτήριο στις 20:30 το βράδυ, αφού ακούστηκαν πυροβολισμοί – Οι ακροαριστεροί δράστες ζητούσαν «δικαίωση» για το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν – Συγχαρητήρια Ερντογάν για την επιχείρηση

Η πρωτοφανής υπόθεση ομηρίας που συγκλόνισε το πρωί της Τρίτης την Τουρκία έληξε μετά από δέκα ώρες σχεδόν με μακελειό. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας, νεκροί είναι δύο δράστες, ενώ ο Τούρκος εισαγγελέας Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, που κρατούνταν όμηρος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της πόλης και κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Τον θάνατο του εισαγγελέα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter και επιβεβαίωσαν γιατροί του νοσοκομείου. Ο εισαγγελέας «ήταν τραυματισμένος βαριά όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο… τον χάσαμε παρ’ όλες τις προσπάθειές μας», ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ, αφού μέσα από το κτήριο ακούστηκαν πυροβολισμοί, όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε πως οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί κατά την ανταλλαγή πυρών, ενώ ο τραυματισμένος εισαγγελέας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για καπνούς που έβγαιναν από το κτήριο, στον έκτο όροφο του οποίου λάμβανε χώρα η ομηρία, ενώ ακούγονταν εκρήξεις και πυροβολισμοί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας για την επιχείρηση, ενώ στις δηλώσεις του έκανε γνωστό πως ο εισαγγελέας Κιράζ έχει δεχτεί πέντε πυροβολισμούς, οι τρεις από τους οποίους στο κεφάλι. Ο Ερντογάν είπε επίσης πως οι δράστες εισέβαλαν στα γραφεία της εισαγγελείας «ντυμένοι σαν δικηγόροι».

Το χρονικό της ομηρίας – σοκ

Μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης «Επαναστατικό Κόμμα-Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης» (DHKP-C) εισέβαλαν λίγο πριν το μεσημέρι στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και πυροβολώντας στο αέρα προκάλεσαν την εκκένωση του κτηρίου. Προηγουμένως είχαν εισέλθει στο γραφείο του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, που είναι ο υπεύθυνος της έρευνας για τον δεκαπεντάχρονο Τούρκο Μπερκίν Ελβάν, που χτυπήθηκε από αστυνομικούς στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013, και τελικά κατέληξε μερικούς μήνες μετά.

Ακολούθως, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικόνιζαν έναν άνδρα με καλυμμένο το πρόσωπο να σημαδεύει το κεφάλι του Κιράζ με ένα πιστόλι, ενώ αργότερα σε ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε, τα μέλη της DHKP-C ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή απαιτώντας δικαιοσύνη για το θάνατο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, στις 12:36, έπιασαν όμηρο τον Κιράζ στον 6ο όροφο του κτιρίου και από τότε απειλούσαν να τον σκοτώσουν, δίνοντας τελεσίγραφο μέχρι τις 15:36, ώρα που τραυματίστηκε ο Ελβάν.

Στο σημείο από την πρώτη στιγμή έφτασαν ειδικές αστυνομικές δυνάμεις των τουρκικών αρχών και είχαν αποκλειστεί οι γύρω δρόμοι. Στο κτίριο που στεγάζεται το δικαστικό μέγαρο είχαν εισέλθει μέλη της αστυνομίας και ειδική διαπραγματευτική ομάδα. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μην μεταδίδουν τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα.

Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε, με απευθείας συνομιλίες με τους δράστες, ο πατέρας του Μπερκίν. Ιδιαιτέρως φορτισμένος, ο Σάμι Ελβάν, ζητούσε από τους δράστες να αφήσουν ελεύθερο τον εισαγγελέα και παρακαλούσε να μη χυθεί άλλο αίμα. Σαν να μην έφτανε η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, ο Σάμι Ελβάν μετέβη στο σημείο και είχε απευθείας επαφή με τους δράστες.

«Ο γιος μου είναι νεκρός. Δε θέλω κανείς άλλος να πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο πατέρας του 15χρονου ζήτησε να σταματήσει η βία και απαίτησε για δικαιοσύνη, επισημαίνοντας: «Δε θέλω άλλες μητέρες να κλάψουν».

Μετά την παρέλευση της διορίας άγνωστη παρέμενε η τύχη του εισαγγελέα, αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν ως την στιγμή της επέμβασης, που σημειώθηκε στις 20:30 το βράδυ.

Τι ζητούσαν οι ακροαριστεροί

Οι απαγωγείς ζητούσαν: Οι αστυνομικοί που σκότωσαν τον 15χρονο να ομολογήσουν την πράξη τους σε απευθείας μετάδοση, να καταπέσουν οι κατηγορίες εναντίον όλων όσοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Μπερκίν Ελβάν και τέλος να εξασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από το κτήριο του δικαστικού μεγάρου, χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις για την πράξη τους.

protothema.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ