Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λίμπερλαντ: Η ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει οικονομική ελευθερία και μηδέν φορολογία!

Ένα περίεργο πείραμα λαμβάνει χώρα σε ένα μικρό κομμάτι γης, ανάμεσα στην Κροατία και τη Σερβία…

Ο Τσέχος οικονομικός αναλυτής Βιτ Τζέντλικα αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του χώρα, τη Λίμπερλαντ (Liberland), δηλαδή τη Γη της Ελευθερίας, η οποία δεν θα είναι μια χώρα σαν όλες τις άλλες, αλλά, όπως προδίδει και το όνομά της, θα παρέχει μεγάλη, οικονομική κυρίως, ελευθερία στους κατοίκους της.

Ο νέος φορολογικός “παράδεισος” που ονειρεύεται ο Τζέντλικα, ο πρόεδρος της Λίμπερλαντ, ιδρύθηκε μόλις τον προυγούμενο μήνα, σε μια λωρίδα γης 7 τ.χλμ. δίπλα στον ποταμό του Δούναβη, η οποία δεν ανήκει ούτε στην Κροατία ούτε στη Σερβία. Το κρατίδιο, που έχει σχήμα καρδιάς, αν και φαντάζει αρκετά μικρό είναι μεγαλύτερο από το Μονακό.

Όπως αναφέρει το Business Insider, ο ιδρυτής της, που εκλέχθηκε από μια τριμελή Επιτροπή, θέλει να “αλλάξει άρδην το κρατικό σύστημα” εφαρμόζοντας ένα πρωτότυπο πείραμα, με εθελοντική φορολογία, καθώς όπως λέει έχει κουραστεί από τα υπάρχοντα συστήματα φορολόγησης στον κόσμο.

“Δεν θέλουμε το κράτος να παίρνει χρήματα από τους ανθρώπους. Θέλουμε η καταβολή φόρων να είναι εθελοντική” λέει ο ίδιος στο Business Insider.

Μάλιστα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στην χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε νόμισμα επιθυμούν, ακόμα και το διαδικτυακό Bitcoin, για τις συναλλαγές τους. “Δεν θα έχουμε περιορισμούς στα νομίσματα” λέει ο Τζέντλικα, ο οποίος προσθέτει ότι ήδη τον έχουν προσεγγίσει για την δημιουργία νομίσματος και χρηματιστηρίων στη χώρα.

Οι μοναδικές λειτουργίες της κυβέρνησης της Λίμπερλαντ θα είναι να υπερασπίζεται το πολίτευμα, το οποίο θα είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αλλά και να διατηρεί το νόμο και την τάξη.

“Θεωρούμε ότι αυτοί οι δύο είναι οι πιο σημαντικοί ρόλοι του κράτους” λέει ο Τζέντλικα, τονίζοντας παράλληλα, ότι παρά τις ελευθερίες που θα παρέχει η χώρα στους πολίτες της τα ναρκωτικά δεν θα είναι νόμιμα ώστε να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.

Το κράτος δεν θα παρέχει προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις ενώ η κυβέρνηση δεν θα επιτρέπει ούτε τη δημιουργία ελλείμματος. Επίσης, οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο σε οποιονδήποτε νόμο μέσω δημοψηφίσματος.

Αν και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο για τη χώρα, ο Τζέντλικα υποστηρίζει ότι πολλοί αρχιτέκτονες τον έχουν προσεγγίσει για τον σχεδιασμό των υποδομών και των κτιρίων. Ο ίδιος τονίζει ότι η αρχική δόμηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω επενδυτών.

“Η χώρα θα έχει ισχυρή ανάπτυξη ακόμα κι αν κανένας κάτοικος δεν πληρώνει φόρους χάρη στις επενδύσεις που θα έρχονται από όλο τον κόσμο. Θα έχουμε τόσα χρήματα που δεν θα ξέρουμε τι να τα κάνουμε” λέει ενθουσιασμένος.

Η προοπτική της εθελοντικής φορολογίας έχει ήδη προσελκύσει 260.000 ενδιαφερόμενους κατοίκους, αλλά όπως τονίζει ο Τζέντλικα το πρώτο “κύμα” πολιτών θα έλθει ύστερα από επιλογή με κριτήριο το πώς μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Πάντως δεν υπάρχει πληθυσμιακό όριο αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο η έλλειψη χώρου δεν αποτελεί πρόβλημα.

“Δεν υπάρχει κανένα όριο. Εξαρτάται από το πόσα χρήματα υπάρχουν. Μπορούμε απλά να κατασκευάζουμε ολοένα και υψηλότερα κτίρια, όπως στο Χονγκ Κονγκ” λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το μόττο της Λίμπερλαντ είναι το “Ζήσε και άσε τους άλλους να ζήσουν”.

Παραλία στην Λίμπερλαντ στην όχθη του Δούναβη

Μέχρι στιγμής, άλλοι επτά άνθρωποι, εκτός από τον Τζέντλικα έχουν υιοθετήσει την υπηκοότητα της χώρας, βοηθώντας στη διαδικασία οικοδόμησής της και αναλαμβάνοντας την προσέλκυση κατοίκων.

Προτεραιότητα δίνεται φυσικά στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους που όπως λέει ο Τζέντλικα “αισθάνονται να απειλούνται από τους νόμους και τους περιορισμούς που τους έχουν επιβληθεί”.

“Η οικονομική ελευθερία είναι που κάνει μια χώρα να αναπτυχθεί, το βλέπουμε παντού σε ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα το κάνουμε πραγματικότητα” τονίζει.

Τι έχουν να πουν για το νέο εγχείρημα οι γείτονές του;

Μέχρι στιγμής, ούτε η Κροατία ούτε η Σερβία έχουν απαντήσει στην επιστολή του Τζέντλικα με την οποία διακήρυξε την ανεξαρτησία της Λίμπερλαντ. Ο ίδιοςπάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί ότι τα δύο κράτη μπορεί να διαφωνήσουν με την ίδρυση της Λίμπερλαντ ή να επιχειρήσουν να το καταλάβουν αλλά όπως λέει περιμένει να δει την έκβαση της πρώτης διπλωματικής αποστολής τις ερχόμενες εβδομάδες.

“Πλέον είμαστε κράτος, οποιαδήποτε επίθεση θα είναι επίθεση κατά ενός κυρίαρχου κράτους” είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος τους διεθνείς νόμους.

Η σημαία της Λίμπερλαντ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ