Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Zερβός τέλος από τη ΔΕΗ

Παραιτήθηκε ο Διοικητής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός λίγο μετά την ανακοίνωση ότι διώκεται για κακούργημα και μετά την λαική οργή για την μεθόδευση των αυξήσεων στους 19.000 υπαλλήλους σε συνεννόηση με το βαθύ κράτος του συνδικαλισμού.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ ο κ. Αρθούρος Ζερβός είναι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τον Δεκέμβριο του 2009 ανέλαβε καθήκοντα ως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ΑΕ καθώς και ως Πρόεδρος της ΔΕΗ/ΑΝ (ΔΕΗ-Ανανεώσιμες).

Το 1974 απέκτησε το Bachelor of Science in Engineering και το 1975 το Master of Science in Engineering, από το Τμήμα Αεροδιαστημικών και Μηχανολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Princeton στις ΗΠΑ. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο P. et M. Curie στο Παρίσι, όπου απέκτησε το Diplome d’Etudes Approfondies (D.E.A) de Mecanique Experimentale des Fluides – Aerodynamique το 1978 και το Diplome de Docteur – Ingenieur το 1981.

O καθηγητής Αρθούρος Ζερβός έχει περισσότερα από 30 χρόνια σημαντικής εμπειρίας στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόσο από την επιστημονική, ερευνητική και τεχνολογική πλευρά τους, όσο και σε σχέση με την χάραξη πολιτικών για την ανάπτυξη του τομέα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς έχει ηγηθεί των σημαντικότερων Ευρωπαϊκών οργανισμών για τις ΑΠΕ και έχει παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Κυβερνήσεις, στην Ευρωπαϊκή επιτροπή και σε άλλους οργανισμούς. Είναι Πρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις ΑΠΕ (REN21) και Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδας (ΣΕΗΕ). Επίσης έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Αιολική Ενέργεια (Εuropean Wind Energy Association – EWEA) από το 2001 έως το 2013, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις ΑΠΕ (EREC) από το 2000 έως το 2012 και Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) από το 2005 έως το 2010.

Ως μέλος του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από 1982, διδάσκει μαθήματα στους τομείς της Αιολικής Ενέργειας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Αεροδυναμικής, ενώ έχει διευθύνει και εκτελέσει 76 προγράμματα έρευνας διάδοσης και ανάπτυξης, επίδειξης, διασποράς και εκπαίδευσης που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο. Από το 2003 είναι υπεύθυνος του τομέα της εξειδίκευσης Αιολικής Ενέργειας του Εuropean Renewable Energy Master, που έχει οργανωθεί από τον οργανισμό «European Renewable Energy Centers Agency – EUREC Agency» σε συνεργασία με οκτώ Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Από το 1990 έως το 1995 διετέλεσε Επιστημονικός Υπεύθυνος του Τμήματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Γ.Δ. έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Ο καθηγητής Ζερβός είναι συντάκτης περισσοτέρων από 180 δημοσιευμάτων σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει συγγράψει ή έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 50 επιστημονικών εκδόσεων. Ήταν ο κύριος συντάκτης της Λευκής Βίβλου για τις ΑΠΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1997. Είναι μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του International Journal of Sustainable Energy, και μέλος των Συντακτικών Επιτροπών των διεθνών περιοδικών Wind Energy Journal και ΙΕΤ Renewable Power Energy Journal.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος 18 Διεθνών Συνεδρίων, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 220 Διεθνή Συνέδρια – σε 170 από αυτά ως προσκεκλημένος ομιλητής. Ήταν Πρόεδρος των Επιστημονικών Επιτροπών 10 Διεθνών Συνεδρίων, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής σε 25 Διεθνή Συνέδρια και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής σε 60 Διεθνή Συνέδρια.
Μιλάει άριστα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ