Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Reuters: Η Ευρωζώνη γυρίζει σελίδα και χωρίς την Ελλάδα

Το τελευταίο επεισόδιο της κρίσης χρέους στην Ελλάδα έχει αναβιώσει αμφιβολίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του ευρώ, κυρίως στο Λονδίνο, το κύριο οικονομικό κέντρο της Ευρώπης και την κοιτίδα του ευρωσκεπτικισμού…

Ο αυξημένος κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή / και εξόδου έρχεται τη στιγμή που υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη γυρνάει σελίδα, με τις επικίνδυνες εσωτερικές ανισορροπίες στις χώρες να μειώνονται, μεταδίδει το Reuters.

Για τους σκεπτικιστές, η εκλογή μιας ριζοσπαστικής αριστεράς κυβέρνησης στην Αθήνα που είναι αποφασισμένη να σκίσει το μνημόνιο, μοιάζει με την έναρξη ενός ξεκαθαρίσματος στη νομισματική ζώνη των 19 εθνών, με τις νότιες χώρες να επαναστατούν ενάντια στη λιτότητα, ενώ η Γερμανία τάσσεται εναντίον περαιτέρω βοήθειας.

Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής για επέκταση του προγράμματος κατά τέσσερις μήνες μετά από έντονους διαξιφισμούς μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου δεν μπόρεσε να εξαλείψει τους φόβους ότι ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης μπορεί τελικά να μην καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι των επίσημων ευρωπαϊκών πιστωτών.

Το δόγμα του οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν “Ό,τι δεν είναι βιώσιμο, δεν θα γίνει ποτέ βιώσιμο», χρησιμοποιείται συχνά από εκείνους που πιστεύουν ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα συντρίψουν τελικά την πολιτική βούληση που κρατά το ευρώ ενωμένο.

Η Γερμανία δείχνει μέχρι στιγμής απρόθυμη να αποδεχτεί υψηλότερο πληθωρισμό, κούρεμα χρέους, έκδοση κοινών ομολόγων στην ευρωζώνη ή διασυνοριακές δημοσιονομικές μεταβιβάσεις. Πλέον, δεν υπάρχει υποστήριξη για στενότερη πολιτική και οικονομική πολιτική εντός της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενήργησε σε κρίσιμες στιγμές για να κρατήσει τη ζώνη του ευρώ ενωμένη, υποσχέθηκε το 2012 να κάνει “ό, τι χρειάζεται» για να σώσει το νόμισμα και δρομολογεί τώρα ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων για να τονώσει την οικονομία και να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό.

Η δράση όμως της ΕΚΤ, λέει το Reuters, μπορεί μόνο να κερδίσει χρόνο στις κυβερνήσεις για να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να κλείσουν το χάσμα της ανταγωνιστικότητας μέσω της αύξησης της δυνητικής ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει να χρησιμοποιήσουν αυτό τον έξτρα χρόνο για να τονώσουν την αγορά εργασίας, αλλά και τα συστήματα συνταξιοδότησης και κοινωνικής πρόνοιας.

Τα πράγματα ωστόσο μπορούν να φτιάξουν.

Μια εκκολαπτόμενη κυκλική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ, με τη βοήθεια χαμηλότερων τιμών στο πετρέλαιο, ασθενέστερου ευρώ αλλά και τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ, μπορεί να μειώσει τις ανισορροπίες που οδήγησαν τους σκεπτικιστές να βλέπουν διάλυση του ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΣΜΟΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 97 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΣΑΣΜΟΣ που βλέπουμε στον ALPHA. ΕΠΕΙΣΟΔΙO 97 Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη, γεγονός που τον...