Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θα απαγορευτεί στους ανθρώπους να οδηγούν;

Ο Elon Musk, ο ιδρυτής της Tesla Motors, θεωρεί ότι τα αυτοκίνητα χωρίς άνθρωπο θα είναι καλύτερα για την ασφάλειά του και γι’ αυτό θα του απαγορευτεί η οδήγηση.

ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Αυτό θα συμβεί, επειδή οι υπολογιστές είναι ικανότεροι από τον άνθρωπο στο να υπολογίσουν τον κίνδυνο, να αποφύγουν εγκαίρως εμπόδια αλλά και στο να είναι ευέλικτοι να κάνουν μανούβρες και ελιγμούς. Επιπλέον, τα αυτόνομα οχήματα διαθέτουν αισθητήρες, οι οποίοι δύνανται να ανιχνεύουν το περιβάλλον γύρω τους σε γωνία 360 μοιρών πολλές φορές το δευτερόλεπτο, κάτι που εμείς οι άνθρωποι είναι αδύνατο να κάνουμε. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα των νέων αυτών αυτοκινήτων είναι ότι δεν μπορούν να μεθύσουν!

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, κάθε χρόνο σημειώνονται 1,2 εκατομμύρια θανάσιμα τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως. Αναμφίβολα το ποσοστό αυτό είναι μεγάλο και θα πρέπει να κρούει τον κώδωνα στους οδηγούς και κυρίως στους νέους. Το 90% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε λάθη των οδηγών.

Ο Musk στη διάσκεψη προγραμματιστών της Nvidia είπε: «Την “αυτό-οδήγηση” θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με το ασανσέρ. Παλαιότερα συνήθιζαν να έχουν χειριστές ασανσέρ, στη συνέχεια όμως με την ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργήθηκε ένα απλό κύκλωμα, όπου οι ανελκυστήρες έρχονταν αυτόματα στο πάτωμα που ήσουν. Έτσι ακριβώς πρόκειται να γίνει και τώρα με τα αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα σήμερα είναι πολύ επικίνδυνα, δεν γίνεται να έχεις ένα άτομο να οδηγεί μία μηχανή θανάτου δύο τόνων».

Ο Musk προβλέπει ότι το εγχείρημα για την πλήρη κυκλοφορία των αυτό-οδηγούμενων αυτοκινήτων θα πάρει περίπου 20 χρόνια και θεωρεί ότι οι άνθρωποι θα απαγορεύεται να οδηγούν.

Η Βρετανική κυβέρνηση άρχισε τις πρώτες επίσημες δοκιμές αυτών των αυτοκινήτων πριν λίγο καιρό. Θα βρίσκονται σύντομα στους δρόμους, στα κέντρα των πόλεων Μπρίστολ, Γκρίνουιτς, Μίλτον Κέινς και Κόβεντρυ.

Βέβαια όλα αυτά, έρχονται σε αντίθεση με την σπορ εικόνα που έχει δημιουργήσει για την Tesla και έτσι ο Musk συμπλήρωσε τις δηλώσεις του ως εξής: «Για να είμαι ξεκάθαρος, η Tesla τίθεται έντονα υπέρ του να επιτρέπεται οι άνθρωποι να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους και αυτό θα ισχύει πάντα. Ας ελπίσουμε ότι, αυτό είναι προφανές. Μην με παρεξηγείτε, μπορεί ένα ασφαλές και εξαιρετικά καλό αυτόνομο αυτοκίνητο να είναι πολύτιμο, αλλά οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα της επιλογής. Και αντί να υποθέτουμε ότι θα συγκρούονται, πώς θα σας φαινόταν αν υπήρχε μία καλύτερη και πιο ρεαλιστική εκπαίδευση των οδηγών, με στόχο να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα αυτοκίνητα και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους κατά την οδήγηση;»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ